Annonce

Annonce

Svar: Tilbyde samme bryst eller det andet


8. juni 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Man kan ikke sætte tid på en amning, og derfor kan man ikke sige, at hun skal die i f.eks. mindst 15 minutter for at få fløden med ud. Hvor hurtigt det går eller, hvor lang tid hun har brug for afhænger helt af hendes sutteteknik, din nedløbsrefleks, tidspunktet på døgnet osv. Der er mange faktorer, som spiller ind.

Nogle børn har et stort vakuum, og mor har en meget hurtig nedløbsrefleks, så nogle børn vil være i stand til at "tømme" et bryst på blot 5-10 minutter. Andre børn spiser mere roligt, og har behov for måske 20-30 minutter eller mere på et bryst - det er alt sammen helt normalt...

Det lyder umiddelbart fint, det du gør... Hvis hun efter 5-10 minutter, slipper af sig selv, bliver bøvset af osv. og du så lægger hende til samme bryst, og hun igen spiser i længere tid, så er der højst sandsynligt mælk at komme efter, og det er fint, at hun spiser fra det samme bryst. Hvis hun derimod bliver irriteret på brystet, begynder at trække i brystvorten, forsøger at "malke" ekstra på brystet og virker frustereret, så vil det være fint, at du tilbyder hende modsatte bryst. Og næste gang du ammer, så kan du så starte der, hvor hun sluttede side, lade hende spise i bund der, før du så tilbyder modsatte side.

Det kan også sagtens variere alt efter tidspunktet på dagen. Det kan sagtens være, at du først på dagen skal amme hende af to omgange fra samme bryst, men at du sidst på dagen skal give hende først det ene bryst og så modsatte bryst ...


Annonce

... efterfølgende - eller omvendt.

Du kan bedst vurdere det ved at mærke på dit bryst. Mærke efter hvordan brystet føles, når hun har spist ved dig. Selvom du ikke har de brystspændinger, som du havde lige efter fødslen, hvor mælken løb til, så må det gerne være sådan, at du kan mærke forskel på det bryst, som hun har "tømt" og det bryst, som hun endnu ikke har spist ved. Hvis du stadig har fyldte mælkekamre og kan mærke "knuder" i brystet, når hun har spist der, så må du gerne lægge hende til igen til samme side, evt. i en anden ammestilling. Hvis brystet hun har spist af derimod virker meget blødt og eftergiveligt i forhold til det andet bryst, som hun ikke har spist af, så er det fint at skifte side....


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du skal også se på hende, når hun spiser - læg mærke til, om hun har mælk i mundvigende og også lytte efter hendes sutterytme. I begyndelsen, hvor hun lægges til, vil hun ofte spise hurtigt, men stille og roligt som hun arbejder sig ind i måltidet, vil hun begynde at spise mere rytmisk og mere langsomt. Sutte, sutte, sutte, pause, synke, sutte, sutte, pause, synke, synke, sutte, sutte, sutte, pause, synke....

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - det er en fornemmelse, som du skal forsøge at have (ved godt, at det kan være rigtig svært) :)

Og så skal du naturligvis også se på hende og hvordan hun udvikler sig, tager på i vægt osv. Hun må gerne have dobbelthage og "elastikker" på arme og lår - det er godt tegn på, at hun får den fede mælk og dermed får nok mælk... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.

Som grundudstyr til en nyfødt kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce