Annonce

Annonce

Svar: Vågenperiode i 3 måneders alderen


2. juni 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nina

Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du har fundet min bog om børn og søvn frem igen - tak for det og velkommen tilbage, hyggeligt at du skriver igen :)

Når man skal vurdere børns søvn - om barnet sover nok, sover for lidt, sover på de rette tidspunkter osv. så er man nødt til at se på, hvordan barnet generelt trives.

Du fortæller, at I har en aktiv hverdag, hvor I leger med ham, stimulerer hans balance, er på legetæppet osv. og det lyder derfor som om, at I har en alderssvarende og aktiv dreng. Han lyder ikke sløv eller på nogen måde apatisk - jeg tolker det du skriver, som om, at lillebror følger rigtig godt med i, hvad der sker omkring jer, kikker efter storebror osv. Han virker altså generelt til at være glad og i sund og fin udvikling - det går godt.

Og det er naturligvis vigtigt at medtænke dette, når man skal vurdere, om han sover for meget/er for lidt vågen...

Derudover så skal man også altid se lidt på, hvor meget han sover i døgnet. Når man er 3 måneder gammel, vil det gennemsnitlige døgnbehov være ca. 15 timers søvn i døgnet. Og for mange børn vil det være sådan fordelt, at barnet sover f.eks. 10 timer om natten og 5 timer samlet i løbet af dagen - om dagen ofte fordelt på 3 lure. At det er et gennemsnit betyder, at nogle børn sover lidt mere og andre sover lidt mindre...

Hvor længe jeres dreng kan være vågen imellem sine lure om dagen afhænger også af, hvor lange lure han tager, og hvor meget han sover om natten. Hvis han f.eks. har en meget lang nattesøvn og sover 12 timer fra kl 20 til 08, så er der kun 3 timers dagssøvn at gøre godt med. Det kan nogle gange gøre, at han så ...


Annonce

... vil sove 3-4 meget korte lure og netop fordele dem med kort interval hele dagen igennem. Han vil ikke kunne klare at være vågen i 2.5 time af gangen og slet ikke, hvis han kun har sovet 30 minutters lur...

Her skal du så igen se på, hvorvidt han trives med dette. Hvis han trives med flere korte lure i løbet af dagen, så skal man ikke ændre noget - men hvis han sover kortvarigt, vågner op, er ked af det, tydeligt uoplagt og pylret og har svært ved at overskue dagen, lege og have overskud generelt, så vil det være en god idé at hjælpe ham til en rytme, hvor han sover lidt længere dagslure, har lidt længere aktive vågenperiode og så sover en lidt kortere nattesøvn...

Det kan altså være helt okay, at din dreng har kortere vågne perioder - det afhænger helt af, hvordan han i øvrigt virker, og hvordan han sover både dag og nat, altså hvad rytme han har. Og hvis det fungerer, så skal du ikke ændre på noget.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis du oplever, at han på nogen måde virker "for træt". Altså sover betydelig mere end man normalt ville forvente af hans alder, så vil det være en god idé, at du lige får lægen til at lytte på ham, lytte på hans hjerte og lunger, sikre sig at han ikke har ondt eller at der på anden måde er en fysiologisk forklaring på, hvorfor han bliver så træt. Det kan godt være, at han bare har et godt sovehjerte og det skal han naturligvis have lov til - men det er altid godt lige at få lægen til at tjekke ham igennem en ekstra gang, hvis du synes det er for meget, og du bliver bekymret :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham :)

Glæder mig til at følge jeres lille familie igen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce