Svar: Supplere med flaske
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Du kan gøre begge dele - give flaske i din favn, ligesom hvis du gav hende bryst, eller nogle gange vælge at give hende flaske, imens hun ligger i sin seng eller barnevogn.
Det kan være trygt at få flasken i favnen, og nogle børn kan lettere finde ud af at spise af flasken, hvis man i favnen netop erstatter brystet med flasken - så spisesituationen er nogenlunde ens. Andre børn bliver forvirrede - de forbinder favnen med brystet og kan ikke finde ud af at spise af en flaske, hvis de holdes ved brystet, og så kan man naturligt godt give flaske, uden at hun er i favnen.
En fordel ved at give hende flaske, hvor hun skal sove - i seng eller i barnevogn - er, at hun ikke oplever det skift der er fra favn og ned i seng/vogn. Og mange børn vågner netop op, når man flytter dem og har så rigtig svært ved at sove videre og netop, som du er inde på, få et længere søvnstræk. Hvis du vælger at give hende flasken, hvor hun skal sove, så er det også vigtigt, at du eleverer hendes hovedgærde lidt, så hun ikke ligger helt fladt. Dette sikrer, at der ikke sker tilbageløb af mælk til ørerne og det forebygge mellemørebetændelse. Du kan elevere hendes hovedgærde ved at komme et sammenrullet håndklæde ind under madrassen, så hele madrassen løftes lidt op - hun er for lille til en hovedpude.
Når man supplerer med en flaske, så kan man gøre det på to måder:
1) Starte med at amme og derefter tilbyde flaske, så barnet bliver fyldt ekstra op.
2) Erstatte en amning med en flaske, så barnet altså får flaske i stedet for brystet.
Ad 1) Når hun bliver lagt til brystet først, så vil hun stimulere dit bryst til at producere mælk og dermed holde mælkeproduktionen ved lige. Hun viser din krop, at det er spisetid og at der er behov for mælk og hendes spisetider overholdes.
Ad 2) Når du tilbyder en flaske i stedet for at amme, så vil der gå længere tid imellem dine amninger og det ...
... betyder, at din mælkeproduktion vil nedsættes. Når hun ikke lægges til brystet, så stimuleres brystet ikke på samme måde og jo mere flaske du giver i stedet for at amme, jo mere vil din amning derfor på sigt stoppe.
Jo ældre din datter er, jo mere veletableret din amning er, jo bedre vil du kunne erstatte en amning med en flaske, uden at det vil påvirke din mælkeproduktion. Med den alder din datter har nu, vil der være en risiko for at amningen bliver hurtigt påvirket - og selvom du gerne vil stoppe med at amme, når hun er ca. 6 måneder, så kan du lige nu med fordel godt prøve at amme først og så fylde hende lidt ekstra op med en flaske efterfølgende. Så vil hun måske sove et lidt længere søvnstræk og på den måde vil der naturligt gå længere tid imellem dine amninger, men hvis hun ammes 6-8 gange i døgnet, vil du stadig producerer fint med mælk og kan således bibeholde amningen i længere tid - og gradvist kan du så erstatte en amning af gangen med flaske.
Det vil være fint, at du ammer i soveværelset og også giver flasken i soveværelset - eller du kan amme i stuen, skifte hende, gøre hende klar til putning og derefter tilbyde flasken i soveværelset...
Hvis det viser sig at fungere bedre for jer lige nu, at hun får flaske i stedet for brystet, men så får brystet som sut, for at kunne falde i søvn, så kan du naturligvis også vælge at gøre det sådan. Du skal gøre det, som vil fungere bedst for jer begge. Stille og roligt vil det dog være godt, at hun ikke bruger dig som en sut, men at du i stedet prøver at vænne hende til en narresut, som hun så kan sutte på efter at have fået flaske. Prøv om du kan finde en sut, der i faconen minder om den flaskesut du bruger....
I min bog "Helens bog om amning og flaske", finder du forslag til forskellige flaskestillinger og hvordan du kan give hende flasken bedst muligt :)
Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Rigtig god pinse!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Overtøj til børn
Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.
Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.