Annonce

Annonce

Svar: Svær at putte - knap 2 år


29. maj 2017

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Iben

Tak for dit brev og fine beskrivelse,- og velkommen til :)

Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig, og jeg vil faktisk tage udgangspunkt i det du slutter med at skrive "det er som om det er blevet en vane at hun ligger i en time før hun begynder at lægge sig til at sove"... for jeg tænker, at det er her problemet er.

Du fortæller, at du ofte putter hende omkring kl 19.15 og herefter bruger du så ofte en time eller halvanden time på at få hende til at sove. Det er rigtig fint, at hun nu har lært at være i sin seng og er tryg ved at ligge i sengen - men hun er ikke parat til at sove, når du putter hende... Og det du har lært hende er netop, at putningen, at det ritual I har, går ud på, at hun skal ligge i sin seng, og at du går frem og tilbage igenog igen, at hun græder, kalder, ender med at hyle - og når du så stiller dig hos hende, så sover hun endelig i løbet af få minutter... Hun har altså lært, at det er sådan putning foregår. Det er det ritual hun har...

Og for at lære hende, at hun faktisk skal falde i søvn inden for ca 15 minutter, så er det nødvendigt, at du ikke putter hende, før hun tydeligt er så træt, at hun kan sove inden for dette tidsrum, og at du så her netop sætter dig hos hende, læser en historie, taler lidt om dagen eller hvad du nu vil indføre som putteritual, så hun mærker, at du er der og at hun trygt kan lægge sig til at sove.

Og det betyder altså, at hvis hun ikke sover før klokken er 20.30, så skal hun ikke puttes før kl 20.30...

Du skal forestille dig, at der kører et søvntog, det vil sige et tog der kommer fyldt op med alle hendes søvnhormoner - og at det drejer sig om at springe på toget, når det holder ved perron. Kommer du for sent til et tog, så er du nødt til at vente på atl næste søvntog kommer forbi, kommer du for tidligt til et tog, så må du på samme måde vente på at toget kommer… Og det er frustrerende at vente, uanset om det er for tidligt eller for sent.... Og hendes søvntog kommer ikke kl 19.15.. men langt senere.

Hvornår søvntoget kommer afhænger af hendes dagsrytme. Det har således betydning, hvad tid hun står op om morgenen og det er her rigtig vigtigt, at I har et fast stå op tidspunkt, som hun følger - uanset om det er hverdag eller weekend, om hun skal i dagpleje eller være hjemme, om hun er hos mor eller hos far. Jo mere ens dagen kan starte, jo bedre er det, for det er med til at sætte rytmen for resten af dagen.

Det har også betydning, hvornår hun sover til middag, samt hvor lang middagsluren er. Det har altså noget at sige, om hun sover 1.5 time, 2 timer, 2.5 time til ...


Annonce

... middag eller måske mere...

Samlet vil hun have behov for ca 13 timers søvn i døgnet nu. Det betyder, at hvis hun står op kl ca 07 og sover ca. 2.5 times middagslur, så vil hun skulle puttes kl 20.30, der hvor hun lige nu faktisk ofte falder i søvn... Sover hun kortere dagssøvn eller står hun tidligere op, så kan det godt være at hendes puttetidspunkt er kl 20 eller tidligere, her må du forsøge at regne dig lidt frem til, hvad der passer til hende nu :)

Når du har udregnet hendes behov og ved, hvad puttetidspunkt der normalt vil passe til hende, så vil det være rigtig godt, at du sætter dig hos hende, giver hende den ro, som hun viser behov for, putter hende med en dukke, bamse, sutteklud eller lignende, så hun har en substitut for dig. Det vil også være rigtig godt, at du i en periode giver hende et bad om aftenen og meget gerne afslutter badet med en godnatgrød, som ligger godt i maven, gerne sammen med lidt lun mælk af en kop. Det er bedre, at du bruger 15 minutter på sengekanten, giver hende roen og hjælper hende med at overgive sig til søvnen, end at du går frem og tilbage i 1-1.5 time og det hele så ender i gråd og fortvivlelse og alle blot bliver mere og mere frustrererede...

En aftenrutine kunne derfor se således ud:

Aften 18: I spiser aftensmad sammen, almindelige børnevenlige retter, Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnatgrød f.eks. kl 20. Det kan være en grovere grød som f.eks. havregrød. Det kan også være havregryn med mælk og lidt sukker, hvis hun bedre kan lide dette. Mælk af kop, evt. lunet, hvis hun kan lide det...

Får derefter børstet tænder og bliver så puttet i seng, og du sætter dig og læser en bog for hende, taler lidt om dagen, synger en godnatsang osv. og hun falder så trygt i søvn i egen seng - som du jo så fint har lært og hende og sagtens kan holde fast i :)

Du er altså lige nu nødt til at putte hende så sent hver aften, at du med sikkerhed ved, at hun vil sove rimeligt hurtigt. Du skal samtidig holde fast i dagsrytmen, sikre, at hun ikke begynder at sove længere om morgenen og ikke begynder at forlænge sin middagslur - det er ikke søvnen om dagen, som skal forlænges, hvis søvnen skal forlænges...

Og så forsøge at skabe et ritual, som hjælper hende til at sove inden for ca. 15 minutter, så hun netop får denne erfaring med sig. Så hun nu gradvist lærer, at det er sådan det foregår, når hun skal sove. Det er det ritual, I kan arbejde med fremover.

Jeg håber, at du her er hjulpet lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex

Ekstra væske baby

Børn, der får flaske, kan i visse perioder have behov for at få ekstra væske. Det kan være ved sygdom med feber, eller i særligt varme sommerperioder.

Nogle gange vil barnet vise behov for en ekstra flaske mælk, og det er helt fint. Børn der får flaske skal have lov til at selvregulere deres behov. Men andre gange vil det være fint at tilbyde væsken som vand. De første 4 mdr. skal vandet koges. Derefter kan barnet få vand fra hanen, med mindre man har privat vandboring.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce