Annonce

Annonce

Svar: Overgangskost i hårdknude og tredagsfeber


4. april 2005

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Vibeke

Der er jo ingen tvivl om at netop sygedom også er med til at gøre situationen hos jer lidt værre, men derfor er det naturligvis rigtigt at man godt kan arbejde lidt med mad og væskeindtag.

Først vil jeg lige sige at det jo er forskelligt hvor hurtigt børn kommer igang med at kunne tygge mad og spise små stykker og da jeres dreng er født før tid, kan det jo godt være naturligt for ham at skulle have lidt ekstra tid til tilvænning af denne form for mad. Jeg synes dog bestemt at I skal forsøge.

Jeg tænker at det bedste I kan gøre er generelt at lave en blanding af forskellig mad i løbet af dagen. Jeg foreslår derfor at I sammen med grøntsagsmosen kl. 12 forsøger at tilbyde lidt brød. Det kan være 3 små hapsere eller en skorpe han kan sidde med i hånden. Det kan også være et stykke agurk, pebberfrugt eller lignende, men noget som han selv skal spise samtidig med at han tilbydes skemaden.

Derudover så foreslår jeg at I bruger pulver mosen som basismos, men tilsætter noget af jeres mad til denne mos. I kan også tilsætte noget glasmad til pulvermosen. Altså at I bibeholder den pulvermos som han godt kan lide, men langsomt ændrer lidt på indholdet. I skal ændre ved f.eks. at komme lidt af jeres egen kogte kød eller fisk i mosen, eller måske lidt ris. Altså blande og i begyndelsen skal den tilsatte mad ikke udgøre for meget, men kun være ganske lidt, og efterhånden kommer du så mere og mere af jeres mad eller glasmad i, så han stille og roligt overgår til dette.

Du fortsætter på samme måde om aftenen med at tilbyde ham pastaskruer og lignende ved bordet, så han fortsat tilbydes noget han selv kan ...


Annonce

... sidde og spise og øve sig i at tygge. Samtidig tilbydes så skemaden.

Når det er sagt, så prøv at tage det roligt. Naturligvis skal han have noget at spise, men prøv ikke at fokusere for meget på det. Forstået på den måde at I ikke skal komme ind i en negativ rytme, men stadig kan hygge jer om måltidet. Det er netop meget vigtigt at bibeholde den gode stemning omkring maden.

Sørg for at spise sammen, således at måltidet er en fælles ting og lad ham smage fra jeres tallerken, hvis det er mere interessant end hvad der er på hans egen. Igen lad ham spise lidt selv og supplere med skemaden ved siden af.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til drikke, så kan det være en god idé at prøve med en vandflaske (du ved en af de der med kilde vand). Mange børn synes det er vældig spændende at drikke af en sådan (de fåes også med tud) og det er da et forsøg værd. En lille smal kop, evt. en legetøjskop kan også af og til bruges.

Vær opmærksom på ikke at give ham for meget mælk. Med den alder han har nu skal han ikke have for meget, da det kan mætte ham og tage pladsen op for anden mad. Når du ammer får han jo en del hos dig, men hvis han er ved at sige amningen fra (er fint i forhold til hans alder), så skal han naturligvis have mælk af kop eller flaske. Men du skal huske at f.eks. en portion yoghurt også tæller med.

Vand er godt og lidt mælk kan bruges. Du kan også give lidt juice, men pas på med saft og andre søde sager (ikke for mange mariekiks). Sukker hæver blodsukkeret og giver falsk mæthedsfølelse.

Håber dette hjælper jer lidt videre. Han lyder jo trods sygdom og selektive madvaner til at være en fin dreng:o) Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce