Annonce

Annonce

Svar: Skemad med krydderier


9. maj 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Lige nu, hvor din dreng er 5 måneder og stadig igang med at skulle finde ud af at spise grød og mos, så er der ikke behov for at tilsætte krydderier. Fra udelukkende at have fået mælk, så er der masser af nye oplevelser i at få grød og mos, det gælder både smagsvariation, at skulle vænne sig til konsistensen, det at spise af en ske, forskellige temperaturer på mad osv. Det er rigeligt for ham at forholde sig til.

Og stille og roligt kan du så begynde at variere hans indtag af grød og grønt mere og mere. Når han er 6 måneder, må han f.eks. gerne begynde at få lidt grovere grødtyper som havregrød og øllebrød. Ligesom du her meget gerne give ham alle former for grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Du kan med fordel bruge de grøntsager I andre skal have til aften og kog en mos til ham af dem.

Fra 6 måneders alderen kan han også få selleri, spinat, rødbede og fennikel. Det er dog sådan, at de indeholder nitrat og derfor anbefales det, at disse grøntsager kun udgør 1/10 af portionen og ellers gives med 14 dages mellemrum.

Fra 6 måneders alderen begyndes også med kød og fisk i grøntsagsmosen. Det skal koges eller laves i ovnen - og det vil også være med til at give mosen en helt ny smag. Derfor er der ikke behov for, at du her tilsætter yderligere krydderier til maden.

Men i takt med, at jeres dreng spiser mere og mere jeres mad, så vil han naturligt også nyde at få mad, som smager af lidt mere - og du må gerne bruge løg, hvidløg og ...


Annonce

... forskellige tørrede krydderier som timian, oregano, mild karry eller lignende, ligesom du også kan bruge soltørrede tomater, citron eller lignende i en fars, fiskefars...

Det anbefales ikke at småbørn får f.eks. persille, purløg, krydderurter, samt bladgrøntsager som salat og spinat, på varm mad. Der kan være jordbakterier på, også selvom de er grundigt vasket. Bakterierne kan vokse, når maden står, og hvis den genopvarmes, og det kan medvirke til dannelse af nitrit. Derfor bør persille og andet bladgrønt som udgangspunkt ikke bruges som drys på mad til små børn.

Hvis du laver f.eks. en fars, hvor der skal tilsættes friske bladgrøntsager eller laver lidt fisk i ovnen, der krydres med frisk bladgrønt - og I gerne vil spise det samme alle sammen, så skal du sikre dig, at det koges godt igennem, er ordentligt gennemstegt eller gennembagt i ovn.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Og så er der nogle regler omkring f.eks. kanel. Nogle forældre vil gerne bruge kanel som drys på grød, men det skal man også passe på med. Kanel indeholder kumarin - det er især højt i ægte kanel, også kalde Ceylon-kanel og i for store mængder kan det give leverskader. Små børn under 2 år skal ikke have ret meget kanel for at få for meget kumarin. Derfor bør man ikke bruge kaneldrys på grøden dagligt.

Salt bør du også undgå. Det betyder, at du ikke bør komme salt i din drengs mad og hvis I forældre bruger meget salt, så vil det være en god idé, at I vænner jer til at bruge bordsalt. Så kan I spise samme mad, men de voksne kan salte efter behov. Du bør også undgå saltholdige kød- og fiskeprodukter og kun tilsætte lidt salt, når du kogger kartofler, ris, pasta og lignende.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Derfor vælger flere Tiny Tumult – blødt tøj til sensitiv hud

Kender du følelsen, når selv det blødeste tøj ikke er blødt nok til dit barns sensitive hud? Hos Tiny Tumult skaber vi præcis dét, mange forældre leder efter: silkeblødt, ansvarligt produceret børnetøj, der giver dit barn komfort og bevægelsesfrihed – og dig som forælder ro i maven.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Småtspisende baby - 3 mdr.

Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...

Læs hele brevet og Helens svar


23. september 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mad til 7 mdr. gammel baby

Hej Helen, Jeg har en dreng på 7,5 måneder. Han er en glad dreng med fart...

Læs hele brevet og Helens svar


19. september 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Madindtag - 11 mdr.

Hej Helen Skal man “styre” hvor meget og hvilke slags mad ens barn spiser?...

Læs hele brevet og Helens svar


2. september 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Morgenmad 11 mdr. del 2

Hej Helen. Mange tak for svaret på mit spørgmål. Omkring morgenmad. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


29. august 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Morgenmad til 11 måneder gammel baby

Hej Min søn på snart 11 måneder har lige siden han begyndte at få mad, fået...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annonce