Annonce

Annonce

Svar: Skemad, vælling og søvn


8. maj 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kris

Tak for dit brev og fine beskrivelse - dejligt at høre, at det går så fint med skemaden og at jeres dreng er glad for sin aftenflaske :)

Det lyder passende med to måltider skemad, nu hvor jeres dreng er 5 måneder gammel. Og de fleste børn vil trives med 3 måltider og lidt mellemmåltider, når de så bliver 6 måneder. Det kan dog godt være, at jeres dreng kan begynde med lidt morgengrød allerede nu - det kan nemlig være bedre, at han spiser lidt mindre grød og mos af gangen og så tager imod sine flasker, end at han spiser store portioner og derfor ikke drikker mælk nok. Derfor kan det være bedre at give ham f.eks. 1 dl. 3 gange dagligt end 1.5 dl. 2 gange dagligt, hvis det så giver plads til mere mælk i maven.

Du skal derfor prøve at finde balancen mellem at give ham skemad, som mætter ham, men ikke tilbyde så meget, at han ikke drikker mælk nok...

En plan med 3 skemåltider kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 8: Tilbydes lidt grød, måske 3/4-1 dl. og lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30

Frokost 11.30-12: Tilbydes grød (anden slags end om morgenen) eller tilbydes lidt grøntsagsmos, igen måske max 1 dl. og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er

Eftermiddag 16: Tilbydes evt. lidt sveskemos til mave :) Og vand af kop. Ammes også stadig om eftermiddagen.

Sover dagens 3. lur som ofte er en kort powernap

Aften 18: Grøntsagsmos, igen max 1 dl. og vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes/flaske

Midt nat: Ammes x 1 efter behov.

Det er dejligt, at jeres dreng et par nætter har kunne sove fra kl 20 til 06 - det kan du dog ikke forvente med den alder han har og jeg vil ...


Annonce

... som udgangspunkt anbefale dig, at I giver ham flaske, eller at du ammer ham sen aften. De fleste børn er 6 måneder, før de begynder at kunne undvære mælken midt nat kl 03, men hvis han kan springe denne over nu, vil det være fint.

Mælken sen aften er dog god at bibeholde. Man kalder ofte dette for barnets drømmemåltid og det hjælper ofte til en god nat. Samtidig så sikrer mælken på ydertidspunkterne en vigtig del af barnets mælkeindtag og dermed barnets væskebehov. I takt med at jeres dreng får mere og mere skemad i løbet af dagen, så er det vigtigt, at hans væskebehov stadig dækkes til strækkeligt og da han ikke er ældre end han er, så er det begrænset, hvor meget han kan drikke af en kop. En amning eller flaske sen aften er derfor med til at sikre hans behov for væske. Og ofte er mælken på dette tidspunkt sammen med mælk før putningen om aftenen, de to mælkemåltider, der forsvinder sidst. Det betyder altså, at de to amninger eller flaske, som børn i 10-12 måneders alderen ofte har brug for, ofte vil ligge aften og sen aften, så mange børn springer i den alder mælken om dagen over... På den måde er mælk sen aften også en god rutine i forhold til tiden frem.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til vælling så anbefaler sundhedsstyrelse ikke dette og hvis du gerne vil give vælling, så anbefales det først fra 6 måneders alderen. En flaske med vælling vil tælle i stedet for en flaske med modermælkserstatning. I stedet for at give ham modermælkserstatning om aftenen som nu, så kan du vælge at give vælling i stedet. Det er dog lige så fint at give ham grød og mos, vand af kop og så supplere med modermælkserstatning - og det lyder som om, at han bliver fint mæt af dette:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad du kan forvente lige nu og den næste tid :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce