Svar: Sove ved bryst
Kære Kristina
Tak for dit brev og fine spørgsmål :)
Det lyder så fint det du fortæller - at du ammer, putter ham i barnevognsdragt, tilbyder brystet igen og derefter putter din dreng i barnevognen - eller i sengen. Når han skal puttes i tremmesengen kan du svøbe ham, amme ham og derefter putte ham.
Det at blive puttet i svøb, dyne, sovedragt osv. hjælper ham til at fysisk at holde sammen på sig selv, så han ikke spjætter for meget og dermed får vækket sig selv i stedet. Det hjælper ham med overgangen fra favn og ned, hvor han skal sove - ligesom en sut nogle gange kan være en kortvarigt og god erstatning for brystet, så han ammes, tilbydes sut og derefter flyttes fra dig. Lige bevægelse, hvor du vugger ham, hvor han ligger vil også være rigtig godt, så han på den måde lulles i søvn, der hvor han skal sove.
Med den alder han har nu, så vil det være rigtig fint, hvis du arbejder på, at han ikke behøver sove i din favn eller med dit bryst i munden, men at du netop forsøger at flytte ham før han sover helt. Det vil sige der, hvor han er døsig. Det betyder, at du måske skal prøve at trække brystet til dig, før han sover helt og derefter flytte han, så han netop når at registrere, at han bliver flyttet... Hvis han når at falde for meget i søvn, så vil han ofte kunne blive forskrækket over at blive lagt væk fra dig og derfor protestere...
Alternativet er, at du bliver siddende med ham i din favn og lader ham sove i ...
... længere tid hos dig, men det betyder ofte, at du så skal sidde med ham længe, før du så kan lægge ham fra dig.. Derfor er det bedre, at du forsøger at putte ham, når du mener, at han er døsig.
Du kan også nogle gange prøve at lægge dig med ham og amme ham i dobbeltsengen og lade ham falde i søvn ved siden af dig. Det lærer ham, at han ikke behøver være i favn for at sove, og ikke skal vugges eller være i bevægelse, men at det kan være okay at falde i søvn imens man ligger ned og ligger stille.. Du skal naturligvis sikre dig, at han ikke kan trille ned af din seng og komme til skade. Og du må også her gerne arbejde på, at han ammes, slipper brystet, smiler til dig og triller om på siden og sover, så han igen ikke falder i søvn med brystet i munden :)
Når alt dette er sagt, så er der også nogle børn, som fint kan ammes i søvn og som derefter flyttes sovende over i seng, barnevogn eller lignende - sover nogle gode sammenhængende timer og derefter så vågner veludhvilede op.. Og hvis det er tilfældet hos jer, så er det fint. Det er kun, hvis han begynder at vågne hver halve time eller lignende, søger brystet og ikke kan komme videre i søvnen uden at du tager ham op, giver ham bryst, vugger ham i dine arme osv. at det er problematisk. Så længe han sover godt, er det ikke et problem og man skal som udgangspunkt ikke ændre noget, der fungerer godt :)
Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.