Annonce

Annonce

Svar: Sove ved bryst


13. marts 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kristina

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Det lyder så fint det du fortæller - at du ammer, putter ham i barnevognsdragt, tilbyder brystet igen og derefter putter din dreng i barnevognen - eller i sengen. Når han skal puttes i tremmesengen kan du svøbe ham, amme ham og derefter putte ham.

Det at blive puttet i svøb, dyne, sovedragt osv. hjælper ham til at fysisk at holde sammen på sig selv, så han ikke spjætter for meget og dermed får vækket sig selv i stedet. Det hjælper ham med overgangen fra favn og ned, hvor han skal sove - ligesom en sut nogle gange kan være en kortvarigt og god erstatning for brystet, så han ammes, tilbydes sut og derefter flyttes fra dig. Lige bevægelse, hvor du vugger ham, hvor han ligger vil også være rigtig godt, så han på den måde lulles i søvn, der hvor han skal sove.

Med den alder han har nu, så vil det være rigtig fint, hvis du arbejder på, at han ikke behøver sove i din favn eller med dit bryst i munden, men at du netop forsøger at flytte ham før han sover helt. Det vil sige der, hvor han er døsig. Det betyder, at du måske skal prøve at trække brystet til dig, før han sover helt og derefter flytte han, så han netop når at registrere, at han bliver flyttet... Hvis han når at falde for meget i søvn, så vil han ofte kunne blive forskrækket over at blive lagt væk fra dig og derfor protestere...

Alternativet er, at du bliver siddende med ham i din favn og lader ham sove i ...


Annonce

... længere tid hos dig, men det betyder ofte, at du så skal sidde med ham længe, før du så kan lægge ham fra dig.. Derfor er det bedre, at du forsøger at putte ham, når du mener, at han er døsig.

Du kan også nogle gange prøve at lægge dig med ham og amme ham i dobbeltsengen og lade ham falde i søvn ved siden af dig. Det lærer ham, at han ikke behøver være i favn for at sove, og ikke skal vugges eller være i bevægelse, men at det kan være okay at falde i søvn imens man ligger ned og ligger stille.. Du skal naturligvis sikre dig, at han ikke kan trille ned af din seng og komme til skade. Og du må også her gerne arbejde på, at han ammes, slipper brystet, smiler til dig og triller om på siden og sover, så han igen ikke falder i søvn med brystet i munden :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når alt dette er sagt, så er der også nogle børn, som fint kan ammes i søvn og som derefter flyttes sovende over i seng, barnevogn eller lignende - sover nogle gode sammenhængende timer og derefter så vågner veludhvilede op.. Og hvis det er tilfældet hos jer, så er det fint. Det er kun, hvis han begynder at vågne hver halve time eller lignende, søger brystet og ikke kan komme videre i søvnen uden at du tager ham op, giver ham bryst, vugger ham i dine arme osv. at det er problematisk. Så længe han sover godt, er det ikke et problem og man skal som udgangspunkt ikke ændre noget, der fungerer godt :)

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce