Annonce

Annonce

Svar: Fra slyngevugge til tremmeseng


9. marts 2017

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M

Tak for dit brev og velkommen til :)

Jeres dreng har lige så meget brug for sammenhængende nattesøvn, som du selv har, så derfor er det rigtig godt, at du nu gerne vil hjælpe ham med at komme videre i søvnen om natten, uden at han behøver for meget bevægelse - for det er netop bevægelse og det at blive vugget, som han er blevet uhensigtsmæssigt afhængig af. Jeres dreng har et søvnassociationsproblem.

Søvnassociationer er det vi forbinder med at skulle sove. De er de ritualer vi har omkring vores søvn - både, når vi skal falde i søvn og også når vi skal videre i søvnen om natten.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn eller i slyngevugge.

De gode søvnassociationer er gode, fordi de lærer jeres dreng at falde i søvn selv. Han lærer at sove i sin seng og han forbinder sin seng med det sted, hvor han skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør ham afhængig af dig eller af far. Hvis han er afhængig af at blive vugget og være i bevægelse for at kunne sove, så er det en uhensigtsmæssig søvnassociation. Så kommer man nemlig ind i den problemstilling, at han ikke er i stand til at komme videre i søvnen uden at du eller far vugger ham igen og igen... og igen...

Det er rigtig fint, at du om dagen også bruger barnevognen, så han lærer at sove uden at være i sin slyngevugge. Men også her vugger eller triller du ham i længere tid og du bør - både dag og aften - forsøge at skære i behovet for bevægelse. Det betyder, at du lige nu skal putte ham, som du plejer og også vugger ham lidt, men når han er stille, så holder du ham stille, græder eller klynker han, så vugger du ham eller triller ham i barenvognen, men lige så snart han er stille, så holder du ham stille. På den måde kan du stille og roligt lære ham, at det er okay bare at ligge og kikke, og han behøver ikke være i bevægelse hele tiden for at kunne sove.

Derudover vil det være rigtig godt, hvis du kan bruge beroligende lyde, når du putter. Det kan være ”sshh-sssh” eller "ssåå-såå", det er de små ord, I ofte også bruger, når I trøster ham. Du kan også introducere en spilledåse eller anden form for beroligende musik, som tændes hver gang han skal sove, og som dermed forbindes med søvn og ro.

Start med at introducere beroligende ord, beroligende lyde osv. om dagen og når det fungerer der, så kan du begynde at overføre rutinerne til aftenen og natten.

En putteklud kan også være en idé - men han er for lille til at kunne bruge den bevidst. Den kan dog skabe lidt fornemmelsen af at have "stof ved ansigtet" og derfor minde lidt om det at ligge i en slyngevugge...

Du kan også ...


Annonce

... overveje om han kunne have glæde af en sovepose. Det kan give han følelsen af at blive holdt og lidt samme "hule fornemmelse", som slynge vuggen måske giver ham.. Det er dog ikke sikkert, at det vil fungerer med den alder han har nu, hvor han motorisk er meget aktiv og derfor har brug for at kunne skifte meget stilling om natten. Det kan faktisk også være forklaringen på, at han protesterer mod slyngevuggen om natten og bliver ked af det eller irriteret over at ligge i den - at den forhindrer ham i at skifte stilling. Det kan derfor ikke udelukkes, at han vil finde ro i tremmesengen, hvis du blot beslutter dig at putte ham i den...

Ellers kan det være en god idé at sætte slyngevuggen op der, hvor du ønsker, at han skal lære at sove, altså hen over tremmesengen, så stedet og omgivelserne er de samme.

Du kan også overveje om han vil have glæde af en sengehimmel for at give samme fornemmelse af at ligge i en hule. Du kan overveje om du vil bruge f.eks. brio-bedrockers eller hjul på sengen, for stadig at kunne vugge ham lidt i en overgang til at skulle sove i en stillestående seng. Vælger du denne løsning er det vigtigt, at du også her vugger mindre og mindre, holder sengen stille, når han er stille og kun bevæger sengen ganske lidt, når han klynker eller protesterer.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er også vigtigt, at du lader ham mærke, at du er der. Brug dine hænder på hans krop, put ham evt. på maven i tremmesengen og stil dig og stryg ham kærligt op og ned over ryggen og blenumsen, så du hjælper ham til fysisk ro netop med dine hænder. Ligger han på siden kan du vugger ham lidt ved at holde dine hænder på hans hofte, så han igen er lidt i bevægelse, men dog ligger i sin tremmeseng imens. Med den alder han har, er det vigtigt, at han ikke føler sig alene og han vil naturligt have ekstra behov for at mærke dig tæt på.

Jeg kan ikke ud af dit brev se, om du ammer eller om du giver flaske. Hvis du ammer ham, kan du også vælge at lægge dig med ham i dobbeltsengen og amme ham der, når han skal sove. Her er det dog vigtigt, at han ikke falder i søvn med brystet, men at han når dertil, hvor han spiser hos dig, slipper, smiler til dig og triller om på siden og sover. Det kan være en måde at lære ham at falde i søvn på, hvor han ligger ned og ikke skal bevæges.

Hvis han får flaske, kan du med fordel tilbyde ham denne i tremmesengen, så han ikke skal flyttes fra din favn efter at have fået flasken og naturligt nok vil protestere mod dette skift. Det er svært at komme fra en vuggende favn til en stillestående seng... Sørg for at elvere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt og giv ham så flasken i sengen. Sørg for at han igen ikke falder i søvn med flasken i munden, men slipper, smiler til dig, triller om på siden og sover :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce