Annonce

Annonce

Svar: Søvn og brug af sutteflaske 6 mdr


28. januar 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor til pseudotvillinger

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Det kan naturligvis godt spille ind, at jeres datter ikke er helt rask lige nu. Sygdom kan ødelægge alle tidligere gode vaner....

Jeg vil lige starte med at sende dig en dagsplan, som jeg tænker, at den kan se ud til en pige på godt 6 måneder:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop. Og ammes ofte også eftermiddag.

Powernappen begynder ofte at kunne blive sprunget over

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes (eller flaske) og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes (eller flaske) og sover videre til næste morgen tidlig.

Det vil være rigtig godt, hvis I nu kan forsøge at starte dagen til nogenlunde fast tid hver morgen. Jo mere fast jeres stå op tidspunkt er, jo mere rytme vil der komme resten af dagen - og rytmen har betydning for både hendes søvn og også hendes appetit. De faste spisetider påvirker hendes indre ur, så hun begynder at få mere og mere fornemmelse for mæthed og sult - og jo mere fast rytme du kan køre, hvor du giver skemad og vand, når hun vågner og mælk før hun skal sove, jo lettere kan det faktisk være både at amme hende og også få hende til at tage imod en flaske. Samtidig vil de faste puttetidspunkter og rytmen også hjælpe dig til at finde ud af, hvornår hun bedst er putteklar, og det vil gøre det lettere at putte hende :)

Det lyder rigtig fint, hvis du kan lægge dig med hende og amme hende i dobbeltsengen, når hun skal sove. På den måde lærer hun at falde i søvn ved siden af dig og ikke i din favn, og hun behøver ikke blive vugget i dine arme, før at falde i søvn. Det er derfor fint at amme hende liggende. Vær dog opmærksom på, at hun lige skal nå at slippe brystet, før hun sover helt, så hun ikke er afhængig af dit bryst i munden for ...


Annonce

... at kunne sove.

Du kan også gøre det, at du sætter dig og ammer hende, men før hun sover helt, så skal du flytte hende over i egen seng. Hun skal ikke være vågen, men heller ikke så dybt sovende, at hun ikke registrerer at hun bliver flyttet. Og det lyder lidt som om, at du måske sidder med hende i dine arme i lidt for lang tid, før du får hende flyttet, og at hun derfor protesterer for meget imod det skift der lige nu er fra favn og ned i egen seng. Hvis du vil forsøge denne løsning, så prøv derfor at flytte hende lidt før, du gør det nu.

Og så kan du også forsøge med flasken og her tænker jeg, at du skal prøve at give hende flasken imens hun ligger i tremmesengen. Sørg for at hun ikke ligger helt fladt, sørg for at elevere hendes hovedgærde ved at lægge en pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen, så hele madrassen løftes lidt op. Skift hende, svøb hende evt. og put hende i tremmesengen og giv hende så flasken imens hun ligger nede i sengen og du står ved hende, kærtegner, holder i hånden osv. så hun stadig kan mærke, at du er der. Måske er du heldig, at hun vil acceptere flasken, hvis du gør det på denne måde - fordi hun så er væk fra din favn, som hun forbinder med amning.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du skal naturligvis, som du selv er inde på, sikre dig at hun kan lide erstatningen og smagen - ellers kan det være godt at prøve med et andet produkt. Ligesom hun skal kunne finde ud af at sutte på flaskesutten. Da hun bruger en narresut kan det være en god idé at lede efter en flaskesut, der ligner denne mest muligt, så hun ikke skal forholde sig til flere forskellige sutteteknikker end højst nødvendigt :)

Og så er flaske sen aften også nogle gange et godt sted at starte. Her kan hun tilbydes flasken mere eller mindre i søvne og far kan forsøge at give den. Hvis hun får den i munden, når hun sover, så vil hun måske acceptere den bedre og bare begynde at sutte og spise... Det kan også være en måde at vænne hende gradvist til det på :) Samtidig giver det dig mulighed for at gå lidt tidligere i seng, ligesom modermælkserstatning godt kan mætte lidt mere end modermælk, så hun måske vil sove et lidt længere søvnstræk efterfølgende... det kan man jo håbe :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat med dem begge to :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce