Svar: Søvn og brug af sutteflaske 6 mdr
Kære mor til pseudotvillinger
Tak for dit brev og alle dine tanker :)
Det kan naturligvis godt spille ind, at jeres datter ikke er helt rask lige nu. Sygdom kan ødelægge alle tidligere gode vaner....
Jeg vil lige starte med at sende dig en dagsplan, som jeg tænker, at den kan se ud til en pige på godt 6 måneder:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop. Og ammes ofte også eftermiddag.
Powernappen begynder ofte at kunne blive sprunget over
Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes (eller flaske) og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes (eller flaske) og sover videre til næste morgen tidlig.
Det vil være rigtig godt, hvis I nu kan forsøge at starte dagen til nogenlunde fast tid hver morgen. Jo mere fast jeres stå op tidspunkt er, jo mere rytme vil der komme resten af dagen - og rytmen har betydning for både hendes søvn og også hendes appetit. De faste spisetider påvirker hendes indre ur, så hun begynder at få mere og mere fornemmelse for mæthed og sult - og jo mere fast rytme du kan køre, hvor du giver skemad og vand, når hun vågner og mælk før hun skal sove, jo lettere kan det faktisk være både at amme hende og også få hende til at tage imod en flaske. Samtidig vil de faste puttetidspunkter og rytmen også hjælpe dig til at finde ud af, hvornår hun bedst er putteklar, og det vil gøre det lettere at putte hende :)
Det lyder rigtig fint, hvis du kan lægge dig med hende og amme hende i dobbeltsengen, når hun skal sove. På den måde lærer hun at falde i søvn ved siden af dig og ikke i din favn, og hun behøver ikke blive vugget i dine arme, før at falde i søvn. Det er derfor fint at amme hende liggende. Vær dog opmærksom på, at hun lige skal nå at slippe brystet, før hun sover helt, så hun ikke er afhængig af dit bryst i munden for ...
... at kunne sove.
Du kan også gøre det, at du sætter dig og ammer hende, men før hun sover helt, så skal du flytte hende over i egen seng. Hun skal ikke være vågen, men heller ikke så dybt sovende, at hun ikke registrerer at hun bliver flyttet. Og det lyder lidt som om, at du måske sidder med hende i dine arme i lidt for lang tid, før du får hende flyttet, og at hun derfor protesterer for meget imod det skift der lige nu er fra favn og ned i egen seng. Hvis du vil forsøge denne løsning, så prøv derfor at flytte hende lidt før, du gør det nu.
Og så kan du også forsøge med flasken og her tænker jeg, at du skal prøve at give hende flasken imens hun ligger i tremmesengen. Sørg for at hun ikke ligger helt fladt, sørg for at elevere hendes hovedgærde ved at lægge en pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen, så hele madrassen løftes lidt op. Skift hende, svøb hende evt. og put hende i tremmesengen og giv hende så flasken imens hun ligger nede i sengen og du står ved hende, kærtegner, holder i hånden osv. så hun stadig kan mærke, at du er der. Måske er du heldig, at hun vil acceptere flasken, hvis du gør det på denne måde - fordi hun så er væk fra din favn, som hun forbinder med amning.
Du skal naturligvis, som du selv er inde på, sikre dig at hun kan lide erstatningen og smagen - ellers kan det være godt at prøve med et andet produkt. Ligesom hun skal kunne finde ud af at sutte på flaskesutten. Da hun bruger en narresut kan det være en god idé at lede efter en flaskesut, der ligner denne mest muligt, så hun ikke skal forholde sig til flere forskellige sutteteknikker end højst nødvendigt :)
Og så er flaske sen aften også nogle gange et godt sted at starte. Her kan hun tilbydes flasken mere eller mindre i søvne og far kan forsøge at give den. Hvis hun får den i munden, når hun sover, så vil hun måske acceptere den bedre og bare begynde at sutte og spise... Det kan også være en måde at vænne hende gradvist til det på :) Samtidig giver det dig mulighed for at gå lidt tidligere i seng, ligesom modermælkserstatning godt kan mætte lidt mere end modermælk, så hun måske vil sove et lidt længere søvnstræk efterfølgende... det kan man jo håbe :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat med dem begge to :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Bæresele
En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.
I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.
Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.