Annonce

Annonce

Svar: Motorisk udvikling 6 mdr


28. januar 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor til pseudotvillinger

Tak for dit brev :)

Børn er forskellige og udvikler sig forskelligt og nogle børn er hurtigt motorisk, andre bruger mere tid på at øve deres stemme og pludrer på livet løs. Så måske er din datter mere verbal lige nu...?

Det er dog rigtig godt, at du hjælper din datter med at trille dagligt, så du på den måde hjælper hende med at bruge sig selv fysisk - øvelse gør mester :) Og du skal endelig blive ved.

Når hun ligger på ryggen, så prøv at lave cykelbevægelser med hendes men, imens du støtter om hendes underben. Du kan synge "hjulene på bussen" imens :)

Prøv også at lade hende selv trække sig op fra rygleje, ved at du holder omkring hendes hænder og håndled. I begyndelsen op til siddende stilling og derfra op til stående stilling.

Støt hende i at dreje underkroppen fra side til side ved at bøje hendes knæ og hofter, samtidig med at du drejer hende

Forsøg at få hende til at dreje om på siden, ved at vise hende noget interessant legetøj, som hun naturligt så forsøger at trille efter.

Hvis jeres puslepude har lidt skrå sider, så udnyt dette, så hun får lidt overbalance og dermed hjælpes med at dreje, trille omkring.

Læg hende stadig så meget på maven som muligt. Det er fra maveliggende stilling, at hun får styrke nok i nakke og ryg til at begynde at trille omkring og også dreje om sin egen akse. Hvis hun har tendens til at ligge og "flyve" med armene ud til siden, så prøv at hjælpe hende med at komme op at ligge på albuerne. Det kan også hjælpe hende til at finde ud af at trille.

Læg hende evt. foran et spejl, så hun kan se sig selv, når hun ligger på maven. Det kan gøre det lidt sjovere at ligge der :)

Det er helt perfekt og helt alderssvarende, at hun nu kan få fat i sine tæer og trille om på siden. Super godt! Prøv at give hende et kærlig puf, så ...


Annonce

... hun finder ud af, at hun kan komme videre rundt på maven:)

Du skriver, at hun har en babyindsats/skråstol - prøv at holde pause fra den lige nu. Hvis hun har siddet en del i den, så kan det desværre nogle gange gøre at hendes mave- og halsmuskler styrkes mere end hendes ryg- og nakkemuskler. Hun må gerne sidde hos jer.

Vær opmærksom på at trille hende, vende og dreje hende, danse med hende, svinge hende rundt. Jo mere du kan bevæge hende, jo mere sætter du gang i de væsker, som er i hendes ører og jo mere stimuleres hendes balance og dermed hendes motoriske udvikling. Det er derfor rigtig godt, hvis du kan bevæge hende rigtig meget, gerne flere gange dagligt. Måske kan I finde et baby- og rytmik hold, tage til babysvømning eller lignende, - det kan også give lidt inspiration til ting, du kan lave med hende derhjemme:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det er helt naturligt, at børn i denne alder kan virre med hovedet og oftest skyldes det, at barnet interesserer sig rigtig meget for lyd og lyden er forskellig, netop når man bevæger hovedet fra side til side. Det er altså en del af det at pludre, øve sin stemme, høre sig selv og høre andre :) Mange børn gør det dog også fordi de er trætte og det kan være et af deres træthedssignaler, tegn på at det snart er puttetid :) Og så kan børn også gøre det, hvis de f.eks. har ondt i ørerne, eller ondt for tænder... Hos jer lyder det mest som om, at jeres datter synes det er sjovt - hele kroppen følger med og hun oplever måske også, at hun får en anden kontakt fra jer, når hun gør det - og det er naturligvis rigtig dejligt, at hun nu er bevidst om, at hun ved at gøre bestemte ting eller sige bestemte lyde kan få mor og fars fulde opmærksomhed :) Det er, ligesom det skal være:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce