Annonce

Annonce

Svar: Vil pludselig ikke spise


12. januar 2017

Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Når børn bliver 3-4 måneder gamle, så sker der en masse med dem udviklingsmæssigt. Jeres datter bliver stille og roligt mere og mere opmærksom på verden, hun kan se længere, fornemmer tydeligt rummet hun er i. Hun skelner mere og mere tydeligt mellem om hun er hjemme eller ude, om hun er i favn hos mor, far eller en fremmed (bedsteforældre eller andre) og hun kan blive frygtelig ked af det, hvis bedstemor f.eks. vil holde hende...

Denne udvikling betyder blandt andet, at hun har rigtig meget lyst til at opleve og svært ved at koncentrere sig om at spise. Hun lader sig derfor let komme ind i en rytme, hvor hun forstyrres, når hun spiser - hun tager fat, sutter, slipper, tager fat og slipper igen, kikker på dig, smiler til dig, tager fat og sutter, slipper igen, begynder at pludre med dig, tager fat og sutter lidt, slipper og kikke efter far, der kommer ind i stuen - og det er pludselig langt mere spændende at kikke efter ham, end det er at spise... Og derfor vil børn i denne alder godt kunne komme ind i en rytme, hvor de mere eller mindre slatspiser lidt hele dagen....

I denne alder ændrer søvnen sig ofte også. Rent fysiologisk begynder søvnen at ændre sammensætning, den begynder at indeholde flere søvnstadier og mange børn har rigtig svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. Det betyder, at de begynder at powernappe mere og pludselig ikke tager så lange lure. Deres store opmærksomhed på verden gør også, at de begynder at drømme mere og derfor også sove mere uroligt, og i det hele taget kommer man let ind i en rytme, hvor barnet slatspiser og slatsover lidt hele dagen.

Derfor vil det være rigtig godt, hvis du nu kan hjælpe din datter til en rytme, hvor hun sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen. Og hvor hun som udgangspunkt skal have mælk, før hun bliver puttet. Hvis hun tager en rigtig lang lur på 3 timer, vil hun naturligt være sulten, når hun vågner, og så får hun naturligvis flaske her, men det vil være ...


Annonce

... rigtig godt, hvis du kan give hende en lille puttetår, når hun så efter måske et par timers vågenhed skal puttes igen.

Og det er vigtigt, at hun ikke sover 10 timer om natten uden at få mælk. Det er svært for hende at få sit behov for mælk/væske tilstrækkeligt dækket, hvis hun sover hele natten igennem, og jeg synes, at hun er for lille til dette. Derfor bør du tilbyde hende flaske - også selvom hun sover: Når hun puttes om aftenen, før du selv går i seng sen aften og meget tidlig morgen.. Hvis hun kan sove 5 timer, må hun godt det - men jeg synes ikke, at hun bør sove et længere søvnstræk end dette, når hun ikke er ældre - og når det samtidig er så svært at få hende til at spise tilstrækkeligt om dagen :) Hvis hun springer et natmåltid over, skal hun jo drikke endnu mere i løbet af dagen....

Når det er sagt, så er det også en god idé at overveje, hvad det er hun protesterer imod, for du skriver, at når du giver hende vand i flasken, så tager hun imod uden problemer - vand vil hun gerne have? Det tyder jo på, at hun sagtens kan finde ud af at drikke flaskesutten og at hun er tørstig/sulten. Så når hun afviser flasken med mme, så kan det være fordi hun er træt af smagen af erstatningen eller ikke bryder sig om temperaturen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det vil derfor være en god idé, hvis du prøver at skifte til en anden type erstatning og ser om hun bedre kan lide smagen af denne. Ligesom du naturligvis skal være opmærksom på at mælken har en temperatur, hvor den hverken er for varm eller for kold:)

Nogle gange protesterer hun måske også mod flasken, fordi hun synes, at det kræver lidt for meget kontakt at spise - det kan f.eks. ske, hvis du sidder med hende i din favn, som hvis du ammede hende... Prøv derfor at tilbyde hende flasken imens hun ligger ved siden af dig eller imens ud sidder med hende på skødet, hvor hun vender væk fra dig - det jeg kalder for "siddende på skrå". Du kan se flaskestillingerne i min bog "Helens bog om Amning & Flaske".

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce