Annonce

Annonce

Svar: Dårlig vane ved putning


12. januar 2017

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære K

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det er helt naturligt, at din dreng har brug for brystet, før han skal sove. Når han dier hos dig, så bliver han naturligt fyldt op med mælk i maven, og vil sove bedre. Men det at være i din favn og die hos dig gør også, at der udskilles oxytocin, som er et kærlighedshormon, der naturligt hjælper ham med at koble fra og overgive sig til søvnen. Og han må gerne blive ammet før han puttes - det er bestemt anbefalelsesværdigt :)

Og det er som udgangspunkt ikke noget problem, at du ammer din dreng i søvn... Hvis det fungerer godt, hvis du ammer ham og han falder i søvn og derefter flyttes over i sin seng og sover 4 timer, vågner og ammes og derefter sover videre, så er det rigtig fint. Det er kun, hvis han begynder at vågne en gang i timen eller mere og tydeligt har brug for at have dit bryst i munden for at sove, at det bliver problematisk, og at du derfor bør arbejde på at lære ham nye vaner. Som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, der fungerer.

Og når jeg læser din beskrivelse, så lyder det du fortæller ganske alderssvarende.Det er helt naturligt, at han sover sin 3. lur først på aftenen og at han derfor går sent i seng. Rigtig mange børn sover i 4 måneders alderen ikke før klokken er 22-23. Det hører med den til rytme de har, og rigtig mange forældre bliver frustrerede over dette, fordi de tror, at børn skal sove kl 20... men det skal de altså ikke i den alder :) Det ændrer sig i løbet af de næste par måneder. Lige nu er det rigtig fint at gøre aftenerne til familietid.

Amning kl 22.30, igen kl 02/03 og igen kl 06/07 er altså lige efter bogen med den alder jeres dreng har og det er vigtigt, at du tilbyder ham brystet her, putter ham tilbage ...


Annonce

... i seng og lader ham sove videre, indtil han så melder sig selv igen :)

Så når du skriver, at du bruger timer på at putte ham om aftenen, er det så fordi du forsøger at putte ham allerede kl 19 og han så først sover kl 22-22.30? Hvis det er tilfældet, så skal du ikke længere kæmpemed ham, men netop lade ham få den powernap mellem kl 19-20 og så lade ham være vågen derefter og først putte ham kl 22-22.30, når han tydeligt viser sig parat. Du skal ikke bruge timer i soveværelset, men tage ham med ind i stuen og så må I hygge jer sammen og være sammen - og gå sent i seng. Det er som sagt helt normalt for alderen :)

Hvis du oplever, at han ofte ammes, falder i søvn og vågner efter 20-30 minutter og atter har brug for brystet, så kan du gøre det, at du ammer ham igen og prøver at putte ham igen derefter. Det er normalt for alderen, at han kan have brug for to amninger på denne måde.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du kan også gøre det, at du prøver at lægge en skiftning ind imellem amningerne, så du på den måde stadig får ammet ham af to omgange - så du ammer ham, skifter ham og derefter lægger ham til brystet igen - og først derefter så putter ham. På den måde kan du nogle gange opnår at han ikke behøver vågne og søge brystet igen efter 30 minutter.

Så hos jer lyder det faktisk ikke helt til at være en dårlig vane, snarere en del af det udviklingsspring, som han går igennem lige nu og som hører alderen naturligt til :) Men du skal naturligvis være opmærksom på, at han ikke begynder at søge dit bryst igen og igen og kun kan falde i søvn, hvis han har dit bryst i munden eller kommer op i din favn, så du har ham hos dig hele tiden... så kan det være en god idé at ændre vaner :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.

Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce