Annonce

Annonce

Svar: Problemer med putning - 17 mdr.


4. januar 2017

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det gennemsnitlige søvnbehov for børn på jeres datters alder er 13-13.5 time i døgnet. Det vil ofte passe rigtig fint, hvis søvnen er fordelt sådan, at barnet sover ca. 11 timer om natten og 2-2.5 time om dagen. Sover barnet mere om dagen, vil nattesøvnen naturligt være det kortere. At det er et gennemsnit betyder naturligt, at nogle børn sover lidt mere - men andre sover lidt mindre.

I fortæller, at jeres datter ofte sover middagslur fra kl 12-14.30-15. Det må hun meget gerne, men det betyder, at hun ofte sover 2.5-3 timer til middag. Jeg vil skønne, at hendes nattesøvn derfor forventes at skulle være ca 10-10.5 time. Da stå op tidspunktet er ca. 6.30 betyder det, at hun nok vil være putteklar omkring kl 20-20.30 - altså lidt senenere end I faktisk forsøger at putte hende nu.

Jeg er helt med på, at når I har forsøgt at putte hende senere, så har hun sovet endnu senere. Jeg tænker dog, at det godt kan have noget at gøre med, at hun begynder at få en erfaring med sig om, at det at blive puttet er forbundet med et ritual, som skal tage en time... Hvis det har været sådan længe, så er det sådan, at hun tror det er...

Derfor er det vigtigt, at I nu forsøger at putte hende så sent, at hun begynder at kunne sove inden for ca. 15 minutter med det ritual, som I gerne vil lære hende. Det betyder, at hun måske ikke skal puttes før kl 20.30-21, hvis det først er der, at hun normalt sover.

Samtidig med, at I putter hende sent, så er det rigtig vigtigt, at I holder fast i dagsrytmen. Det er ikke meningen, at hun skal begynde at sove længere om morgenen eller skal forlænge sin middagslur yderligere. Det er nattesøvnen om aftenen, som skal forlænges. Derfor skal I vække ...


Annonce

... hende om morgenen, så dagen altid starter 6.30 - uanset om det er hverdag eller weekend. Ligesom I skal holde fast i, at middagsluren aldrig varer mere end 2.5-3 timer. Det handler ikke om, at I vil tage søvn fra hende, det handler om at sikre hende søvn på mere hensigtsmæssige tidspunkter, og det betyder, at det er bedre for hende at sove en time tidligere om aftenen end at sove en time mere om dagen. Derfor må hun gerne blive vækket efter 2.5-3 timers middagslur.

Og så skal I aften efter aften - eller snarere måske hver anden eller hver tredje aften rykke hendes puttetidspunkt lidt frem. Så i stedet for at hun puttes kl 21, så puttes hun 20.45 og så puttes hun 20.30 - til I rammer hendes udregnede puttetidspunkt. Og hvor I så holder fast i jeres putteritual aften efter aften. Så hun får en ny erfaring med sig, hvor hun begynder at føle sig træt og parat til at sove, når hun bliver lagt i seng. Og hvor hun ved hvad putningen går ud på, at ritualet består af godnatgrød, tandbørstning, blive puttet med sin bamse, putteklud osv. Få læst historie eller talt lidt om dagen, kysset godnat og måske få sunget en sang...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det tager nogle uger, og det løser sig således ikke bare inden for nogle dage. Ofte vil det være sådan, at I en aften pludselig kan putte hende tidligere, men aftenen efter skal hun puttes lidt senere igen. Det afhænger også fuldstændig af, hvordan dagsrytmen fungere og der holdes fast i tiderne om dagen, ligesom det også spiller ind, om hun pludselig bliver syg eller andet... Frem mod 2 års alderen skal I regne med, at hun har brug for ca 13 timers søvn i døgnet :) Det bliver altså gradvist en lille smule mindre de næste måneder frem.

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce