Svar: Rykke rytmen eller?
Kære Helle
Tak for dit brev og velkommen tilbage - dejligt at høre fra dig igen og stort tillykke med at I har fået en lillebror. Hvor er det dejligt! :)
Der sker, som du selv er inde på, rigtig meget udviklingsmæssigt med jeres dreng lige nu. Han oplever verden mere og mere bevidst, skelner mere og mere tydeligt mellem om han er hjemme eller ude. Han følger rigtig meget med og har derfor naturligt svært ved at koble fra sidst på dagen - både fordi han får rigtig mange indtryk og stimuli hele dagen igennem, men også fordi storesøster og far er hjemme, og det er naturligt mere spændende at følge med i, hvad de laver, end det er at sove...
Han er motorisk også stærkere nu. Begynder at kunne holde hovedet selv, drejer hovedet bevidst efter lys og lyd. Han bruger sig selv mere og mere motorisk, øver sig i at trille, dreje om sin egen akse, sparke med benene osv. Og han er fysisk også større nu. Det betyder, at han måske begynder at have behov for mere mad, altså mere mælk...
Hans øgede opmærksomhed på verden kan godt forstyrre ham, når han skal spise, så han har mere travlt med at følge med end tage nok fra, når han bliver tilbudt mælk. Og derfor vil børn i denne alder godt kunne have lidt tendens til både at slatspise og slatsove lidt. Når han pludselig begynder at vågne hyppigere om natten og her begynder at søge brystet ekstra, så kan det altså godt være udtryk for, at han har brug for mere mælk. Både fordi han fysisk er større nu, men også fordi han måske ikke når at indtage helt nok i løbet af dagen.
Det er derfor rigtig godt, at du er opmærksom på at han skal have mælk nok i dagtimerne, og det er rigtig fint, at du også nogle gange vælger at supplere med en flaske, så du på den måde får ham fyldt ekstra op.
Derudover så kan det nogle gange hjælpe at indføre et bad mellem formiddagslur og middagslur. Jeg kan se ud af din dagsplan, at du også har forsøgt dette, og det må du gerne stadig gøre :) Badet aktiverer ham rigtig godt både motorisk og mentalt og kan være med til at give lidt ro i kroppen, når han så efterfølgende skal sove. Samtidig vil badet ofte være med til at forlænge han vågenperiode lidt, så hans middagslur ...
... kommer til at ligge lidt senere - og dermed kommer dagens 3. lur også til at ligge senere - og på den måde kan du godt hjælpe ham med at få en rytme, som måske passer hele familien lidt bedre, samtidig med at du stadig sikrer ham den søvn, som han viser behov for :)
Det kan nogle gange også være en hjælp at arbejde på at middagsluren er den længste lur - fremfor formiddagsluren. Du må gerne trille ham en tur og på den måde holde ham sovende i længere tid. Du må også meget gerne lægge dig med ham og amme ham i dobbeltsengen og blive liggende hos ham, berolige ham med din hænder eller måske en ekstra tår bryst, hvis han viser tegn på at ville vågne. Hvis han har sovet en kortere formiddagslur og en længere middagslur, vil han måske have lidt mere overskud til at håndtere sen aftermiddag, når storesøster og far er hjemme... før han så puttes til dagens. 3 lur...
Det spiller naturligt også ind på dagssøvnen hvor lang nattesøvnen er. Hvis jeres dreng sover 11 timer om natten fra kl 19 til 06, så vil han ikke have behov for mere end ca. 4 timers søvn i løbet af dagen - og fordelt på 3 lure, vil det naturligt give lidt kortere dagslure - men det kan være okay, fordi nattesøvnen netop er så lang. Mange børn trives dog rigtig godt med lidt mere dagssøvn f.eks. 5 timers søvn i alt og så sover de ca. 10 timer om natten... I skal ikke ændre rytmen, hvis I fornemmer at han trives som det er lige nu. Men hvis du fornemmer, at han og I ville trives bedre med lidt mere søvn om dagen og lidt kortere nattesøvn, så vil det være fint at du prøver at arbejde lidt bevidst på dette - og altså netop ved at prøve med et bad imellem dagens to første lure:)
Og ellers tænker jeg også at tiden arbejder lidt for jer. Når han i 4-6 måneders alderen begynder på lidt skemad, vil det naturligt være med til at give lidt mere rytme. Han vil have glæde af faste spisetider, faste tidspunkter for aktivitet og leg og også faste sovetider.. og det kommer lettere, netop når skemaden begynder at komme ind flere gange dagligt :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie igen - håber at storesøster nyder sin lillebror :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Udmalkning af modermælk
Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.