Brev:
Mange opvågninger om natten - 10 mdr.
Hej Helen.
Tak for din brevkasse, den har givet mig mange svar hen af vejen. Nu har jeg dog brug for at du kan svare lidt mere konkret ift vores problematikker.
Min søn er 10,5 mdr og vores største udfordring er klart nætterne.
Vi har en rimelig fast aftenrutine med aftensmad, leg, bad, nattøj, grød eller flaske og så ind på værelset, hvor jeg sidder med ham en stund og synger samme sang. Han puttes i sin seng og får et kys og jeg sidder ved siden af og tysser og går ud når jeg vurderer han selv kan falde i søvn. Pt har vores rutine dog forskubbet sig lidt. Han accepterer ikke at blive lagt vågen i sengen, så jeg sidder med ham til han sover tungt. Lægger jeg ham før, drejer han omgående om på maven og rejser sig og græder/klynker. Han falder oftest i søvn på ca 10-15 minutter, så er kl 19:15-19:30.
Han har rigtig mange opvågninger i løbet af natten. Nogle gange starter det allerede efter én søvncyklus, dvs allerede omkring kl 20, andre gange først omkring kl 01. Nogle nætter er jeg inde hos ham op til 8-10 gange. En god nat er han kun vågen 3-4 gange. Når han vågner rejser han sig i sengen og har brug for hjælp til at blive lagt igen. Igen, pt, accepterer han ikke dette, men sidder igen hos mig til han sover og lægges igen.
Det er som om der er lidt mønster i hans opvågninger, nemlig at de perioder han sover i løbet af natten bliver kortere og kortere jo længere man kommer mod morgenen. Dvs han starter fx med at vågne kl 23, 01:30, 03:30, 04:45 og kl 5:30 vil han som regel op. Jeg prøver at holde fast i, at det ikke er morgen før kl 05 og helst ikke før 05:30, men indimellem kan det fx tage 30 minutter at få ham til at sove 30 minutter mere. Det føles som spild af tid og lidt ligegyldigt indsats.
Jeg har svært ved at gennemskue hvad der driller ham om natten. Han virker ikke til at have smerter eller ubehag, han mangler ikke mad, han tilbydes vand og drikker nogle gange, andre ikke. Hvis jeg en sjælden gang tager han med ind i min seng er det 50/50 om det giver ro og søvn eller bare endnu mere uro.
Han har væske på begge ører og skal have dræn om kort ...
... tid. Jeg synes dog ikke han er det jeg tænker om et plaget ørebarn. Han er ikke ked af at ligge generelt, heller ej af at blive tumlet, faktisk elsker han det. Han giver sjældent udtryk for smerter. Har dog alligevel i samarbejde med ørelæge valgt at sige ja tak til dræn da det skulle være rimelig risikofrit at få.
Han og jeg havde en vanskelig start på livet sammen, men vi fandt en rytme og han viste sig at være meget fast i sin rytme ret tidligt. Han meldte sult hver 4. time døgnet rundt. Omkring 5 ugers alderen fik han konstateret refluks, men er netop nu trappet ud af medicinen med succes heldigvis ! Ca 8-10 uger gammel springer han selv over flasken til midnat. Han får således mad ca kl 20, puttes, sover til 04, får mad og puttes og sover til 07:30. Ca 12 uger gammel bliver han forkølet og siden da har hans nætter været vanskelige. Jeg har hele tiden undskyldt det med forkølelse, tigerspring, lidt urolig periode, mange indtryk osv osv, men synes ikke det kan blive ved at være det. Lige nu hænger jeg min hat temmelig meget på, at anlæggelse af dræn vil hjælpe bare lidt !
Han starter i vuggestue 1/12 og også det håber jeg giver mulighed for nye rutiner.
I løbet af dagen leger vi hjemme, laver huslige ting osv. Vi er ude af huset til babysvømning, mødregruppe og legestue i løbet af ugen. Af og til også et venindebesøg, så 3-4 aftaler om ugen.
Jeg prioriterer højt at han får mulighed for at sove i løbet af dagen.
Hans dag i korte træk:
05:30 vågner
06:00 havregrød med mme og vand i kop
08:15 kamillethe i flaske (får han pt pga hoste og behov for væske pga movicol)
08:30 sover 1 - 1,5 time i barnevognen
10:00 formiddagsmad (brød, frugt, grønt) og mælk/mme i kop
12:30 frokost (rester eller rugbrød med pålæg + grønt, vand i kop)
13:00 puttes til lur, sover 1-1,5 time
15:00 eftermiddagsmad (brød, frugt, grønt, vand i kop)
17:30 aftensmad, vand i kop, leg, bad, nattøj
19:00 natgrød m mme i eller flaske
19:15 puttes til nat
Hvorfor alle disse opvågninger om natten ?
Bonus spørgsmål: Er der et max for hvor meget kamillethe han må få på en dag?
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.