Brev:
Klatspiser - skal vi i gang med skemad?
Kære Helen
Jeg håber du kan hjælpe mig med følgende udfordringer:
Er vores 4 mdr. gamle dreng klar til skemad?
Kan jeg få ham til at spise færre måltider om natten?
Er det helt fint at han klatspiser?
Vores dreng, Aksel, på snart 4 mdr. er en stor og lang dreng. Han er en meget vågen og opmærksom dreng og trives og er glad. Han er blevet delvist ammet til han var 3 mdr. og er nu på fuld mme. Hele tiden har han spist meget små portioner ad gangen, nemt fået bøvser og også gylpet en del ind imellem. Han drikker mellem 30-100ml ad gangen og kan så bøvse op til en time efter (han har nogle få gange drukket 150 ml, så han kan godt have det i maven). Han vil aldrig have mere at spise umiddelbart efter man har bøvset ham af, og der er derfor ikke rigtig tale om måltider, men om jævn spisning over hele dagen, ca. 10 gange. Selv hvis jeg har prøvet at trække ham lidt, og der er gået 3 timer, spiser han stadig ikke mere end 100 ...
... ml. Han drikker ca 800-1000 ml på et døgn.
Om aftenen kan han nogle gange tage et stræk på 3-4 timer, herefter hedder det mælk hver anden time - ofte også hver time. Han bøvser kun lidt om natten, er nem at få til at sove igen, men drikker omkring 400 ml (er det ikke for meget?). Vi er generelt obs. på at holde ham lodret i lang tid efter spisning og bruger antikolik-flasker (her slipper han dog sutten, selvom der kommer luft ind i flasken). Om dagen forstyrres hans lure ofte af bøvser eller sult, og han er ikke nem at sætte i autostol, da bøvs eller sult gør ham ked af det.
Sundhedsplejersken anbefalede at vi begyndte med skemad ved 4mdr pga. gylp - han savler også meget nu og følger interesseret når vi spiser (han sutter meget på sine hænder og alt hvad han får fat i). Men da han virker til at blive mæt af mælken, vil jeg gerne være helt sikker på at det er en god idé.
Lad mig høre, hvad du tænker!
Kærlig hilsen
Vibeke
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.
Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...
Viden om børn:
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder