Annonce

Annonce

Svar: Babymad opbevaring


12. september 2016

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål, som jeg vil besvare i den rækkefølge de stilles:)

Hjemmelavet grød og grøntsagsmos bør tilsættes modermælkserstatning og kan holde sig et døgn i køleskabet. Det betyder, at i starten, hvor din dreng ikke spiser særlig meget, så kan du gemme halvdelen i køleskabet til senere på dagen eller give det næste formiddag.

Det vil normalt være sådan, at du laver en portion grød eller mos lige før han skal spise, tjekker at temperaturen er passende og tilbyder ham maden. Sammen med grød eller mos kan han tilbydes lidt vand af en kop.

Grød eller mos, som han har spist af, må ikke gemmes. Derfor skal du tage halvdelen fra før du tilbyder ham mad og sætte denne portion i køleskabet. Når han senere eller næste dag skal tilbydes dette, så kan du opvarme det i mikrobølgeovn eller i en gryde. Og igen naturligt tjekke at temperaturen er passende:)

Frugtmos lavet af friske frugter og bær skal altid spises samme dag. Frugtmos og bærmos, der er kogt og derefter lavet til mos, kan med fordel fryses. Det kan også holde sig 2-3 dage i køleskab - dog lidt afhængig af hvilke frugter og bær du har brugt.

Grød egner sig ikke til frysning, men kan i stedet ofte laves let i mikrobølgeovn, hvis du vil spare tid... Grøntsagsmos kan fint fryses. Jeg anbefaler, at du koger grøntsagerne, blender med lidt af kogevandet og fryser ned i små plastbeholdere, der er beregnet til nedfrysning af babymad. Beholderne skal være 100 pct fri for ftalater og andre stoffer, der kan afgive gift til maden. Derfor bør du heller ikke bruge f.eks. isterningebakker eller lignende til nedfrysning.

Grøntsagsmosen bør optøs direkte i gryden og lige inden servering tilsætter du så fedtstof og modermælkserstatning, så konsistensen bliver passende. Husk - optøede grøntsags- og frugtmosrester må ikke ...


Annonce

... fryses igen.

Tilsætningen af modermælkserstatning til grød og mos er vejledende, og du skal derfor tilpasse mængden efter, hvordan konsistensen på grøden eller mosen passer bedst, og ikke efter at mængden skal være præcist udregnet. Det samme gælder mængden i hver bøtte du fryser ned. Nedfrys en mængde, som du nogenlunde tror din dreng vil kunne spise og tilsæt så mme i en mængde, der rammer den rigtige konsistens, når du varmer/tør mosen op i en gryde.

Hvis du bruger bøtter i plast, der er beregnet til nedfrysning af babymad, så er det ikke problematisk eller skadeligt. Jeg ville være lidt forsigtig med at fryse mad ned i glasbeholderes, da glasset kan gå i stykker, når og hvis maden udvider sig under frysning. Hvis det kun er et spørgsmål om at opbevare maden i køleskabet, så kan du bruge både plast og glas til opbevaring.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Når du starter med grød, så anbefaler jeg at du giver en ren grød. Der er masser af ny smag og konsistens at forholde sig til og derfor ikke grund til at tilsætte frugtmos. Hen af vejen, i takt med at din dreng bliver bedre til at spise, kan spise større mængder osv. og har brug for mere variation, så kan du begynde at tilsætte frugtmos som topping.

Du øger mængden af skemad stille og roligt ved at give ham en skefuld mere, end han plejer at få. Hvis du starter med 2-3 skefulde, så kan du øge til 4-5 skefulde og gradvist give ham ½ dl. Hele tiden se på ham, se hvordan han tager imod maden, smager på den, vænner sig til den og også holde øje med, hvordan hans mave fungerer. Hvis han spiser fint af skeen og er glad for skemaden og maven fungerer godt, så kan du roligt øge ham. Hvis han har svært ved at finde ud af teknikken med at spise af en ske, virker til at få ondt i maven af skemaden osv. så skal du ikke øge ham for hurtigt.

Håber dette hjælper videre på vej :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Akupunktur

Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.

Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.

Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce