Annonce

Annonce

Brev:

3-årig med stort temperament og natlige grædeture


2. september 2016

Kategori:
Alder:
3 år

3-årig med stort temperament og natlige grædeture

Kære Helen

Jeg skriver til dig for at få hjælp til at være den bedst mulige mor for min datter, hvilket, jeg desværre synes, er utrolig svært for tiden.

Hun er netop fyldt 3 år, og der er sket meget for hende i de sidste par måneder - hun blev storesøster til en lillebror i maj måned (og hun har også en storesøster på 5,5 år), er holdt op med at bruge sut i sommerferien, er pr. 1. august startet i en ny børnehave sammen med sin storesøster og har igennem den sidste måned ikke længere sovet middagslur i hverdagene. 

I løbet af den sidste måned er hun - de fleste aftener i ugen - begyndt at vågne en til flere gange hver aften og nat, hvor hun græder rigtig meget, sparker uroligt i sengen og er svær at trøste igen. For at undgå at vække lillebror og storesøster, der som regel ender op i vores seng, går min mand og jeg rundt i stuen med hende, indtil hun falder til ro igen, hvilket kan tage op til en time. Hun kan ikke fortælle, hvorfor hun er ked af det, hun vil ikke have en tår vand, skal ikke tisse eller lignende. På et tidspunkt efter lang tids gråd og uro er det som om, at hun skifter over og bliver helt overdrevet sød - snakker og fortæller sødt om fx månen og stjernerne og bliver kærlig mod os, hvorefter vi kan putte hende igen. (Hun bliver puttet i egen seng, men kommer ind til os i løbet af aftenen/natten.)

Hun er - det meste af dagen - en utrolig glad, kærlig og kreativ pige, men har også et stort temperament og kan i løbet af dagen også få adskillige raserianfald, fx når vi beder hende om at tage tøj på om morgenen. Hvor hun nægter at gøre det, eller siger hun gør det, men alligevel ikke gør det, eller tager tøjet af igen. Hun vil gerne selv, hvilket hun får lov til, men hun kan tage flere forskellige bluser på, før der er en, der ikke strammer/er for stor eller lignende - og dette frustrerer hende og giver anledning til raserianfald. Vi prøver at hjælpe hende ved langsomt at forberede hende på, at det er ved at være tid til at tage tøj på, være der, hvis hun ønsker ...


Annonce

... hjælp til at få noget over hovedet etc., men også give hende plads til selv at bestemme, hvad hun vil have på. For at undgå det at skulle vælge tøj om morgenen, har vi forsøgt at lægge tøj frem om aftenen, men det virker ikke, da det ikke "føles" rigtigt på hende om morgen og hun alligevel vælger noget andet. Dette har været der igennem en periode på et halvt års tid, og raserianfaldene kan også skyldes andet.

Jeg oplever til dels, at hun mangler sin middagslur, da den kan give hende overskud til at klare resten af dagen. Pædagogerne vil gerne lægge hende til at sove i børnehaven efter frokost, men det er svært for hende at forstå, at hun er den eneste, der skal hvile, da det først er en del af børnehavens rutine, at de hviler ved 14 - 14.30-tiden, hvor jeg har hentet pigerne. Hvis vi putter hende til lur i weekenden kan hun snildt sove to timer, og får således en god eftermiddag, men det betyder også, at hun først sover sent om aftenen og vågner fortsat lige tidligt om morgenen, hvor det så kan føles som om, at hun har fået for lidt nattesøvn. Så jeg synes det er svært at vide, hvad der er bedst for hende i denne overgangsperiode.

Hun er utrolig glad for sin lillebror og har været utrolig kærlig mod ham lige siden, at han kom til verden. Men at få ham har selvfølgelig betydet, at jeg ikke kan være der for hende på samme måde - hvis jeg fx bærer på ham eller ammer ham, kan jeg ikke også holde hende. Hun siger ikke noget direkte til det, men jeg går ud fra, at det selvfølgelig påvirker hende. 

Jeg er i tvivl, om hendes gråd og natten skyldes børnehaveskiftet, de manglende middagslure - begge dele eller noget tredje? Og så er jeg i tvivl om, hvordan jeg bedst muligt støtter hende i hendes udvikling for tiden? Det håber jeg, at du kan give mig nogle gode råd til, da det påvirker hele familien, at hun kræver så meget energi fra både min og min mands side for tiden. Særligt hendes storesøster er desværre ofte den, der bliver forbigået. 

På forhånd tak.

Med venlig hilsen
Tine

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.

Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.

Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce