Annonce

Annonce

Svar: 30 min baby - hvad kan vi forvente?


31. august 2016

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sine

Tak for dit brev - det er helt okay, at du sender flere spørgsmål, det er jo hele idéen med en brevkasse :)

Netop i 3-4 måneders alderen vil mange børn begynde at "powernappe", og det kan være en god idé at arbejde på, at mindst en af dagens lure varer mindst 1.5 time. I denne alder, så begynder søvnen rent fysiologisk at indeholde flere stadier, og når barnet sover mindst 1.5 time, så vil barnet komme igennem alle søvnstadier (nogle gange flere gange) og dermed få en bedre kvalitet ud af sin søvn.

Mange børn vil i denne alder også begynde at "slatspise" lidt. De lader sig let forstyrre under måltidet, de er meget bevidst om, hvor de er og hvad der sker omkring dem og det betyder, at de nogle gange lader sig nøjes med lidt for lidt mad, fordi det er mere spændende at følge med i, hvad der ellers sker... Man kan derfor godt komme ind i en rytme, hvor barnet "slatspiser" og "slatsover" lidt. Og for at hjælpe barnet til at sove en lidt længere lur og altså sove mere end blot 30 minutter, så kan det nogle gange hjælpe at give mælk af to omgange - så man ammer (eller giver flaske), skifter bleen og så giver bryst eller flaske igen, hvorefter barnet så puttes. Det kan nogle gange gøre, at barnet så ikke vågner op og søger efter brystet efter 30 minutter men faktisk kan sove videre.

En anden mulighed kan være at man lægger sig med barnet i dobbeltsengen, ammer og lader barnet falde i søvn - og så ligger parat, når barnet efter 30 minutter begynder at søge, giver barnet brystet med det samme og på den måde hjælper barnet videre ind i søvnen. Herefter vil de fleste børn ofte sove et lidt længere søvnstræk.

Og så er der også den mulighed, at man putter barnet i barnevognen og triller barnet en længere tur for på den måde at holde barnet sovende. Netop fordi søvnen rent fysiologisk begynder at indeholde flere stadier, så vil mange børn have svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. I stedet for at sove videre, så vågner de op. Men hvis man triller dem i barnevognen, så kan man ofte være heldig at få dem videre i søvnen og det kan være helt okay at gøre det sådan i en periode. På den måde får man påvirket barnets indre ur til at fornemme behov for en længere lur midt på dagen.

Med hensyn til at søvnen kan ændre sig og nogle børn sover bedre, når de kommer i vuggestue, så kan dette både handle om barnets alder - søvnen ændrer sig fysiologisk hele tiden og der sker udviklingsmæssigt også rigtig meget med børn, som spiller ind på deres søvn løbende. Men det kan også handle om, at barnet oplever så meget nyt i vuggestuen, får så mange nye stimuli, at barnet falder omkuld og sover meget.. Faktisk betyder det også, at nogle børn så får svært ved at sove i vuggestuen, fordi de ikke kan sove på grund af det store bombardement af indtryk, så der er ikke nogen garanti for at børn, der starter i vuggestue altid sover godt.

Og så spiller det naturligt også ind, hvordan barnet bliver puttet i vuggestuen. Rutinerne som pædagogerne har, de signaler der bliver sendt til barnet. At ...


Annonce

... barnet kan spejle sig i de andre børn og se, at det er sovetid og hvordan det foregår... Der er mange ting, som spiller ind på børns søvn og børns evne til at overgive sig til søvnen :)

Med hensyn til svøb, så vil nogle børn have stor glæde af dette - og andre børn bliver irriterede over det. Nogle børn har en aktiv mororefleks - det vil sige en faldrefleks som går igang, når barnet er ved at falde i søvn. Barnet spjætter og får vækket sig selv. Her kan svøbet hjælpe til fysisk ro og sikre, at barnet kommer videre i søvnen.

Nogle børn flagrer meget med armene, når de skal sove. De får på den måde vækket sig selv, får måske skubbet sutten ud af munden osv. Også her kan svøbet hjælpe, fordi netop det at hænderne er puttet under svøbet giver barnet mere ro... Andre børn har behov for at kunne bevæge armene, de vil som du f.eks. siger, gerne ligge og sutte på fingrene, når de skal sove, men de kan stadig have glæde af at være svøbt omkring benene eller har glæde af at sove i en sovepose.

Og så er der også børn, som slet ikke bryder sig om svøb eller soveposer. Men som har brug for at kunne trille omkring, dreje sig om på siden, sparke dynen af osv. Og hvis man har et barn, som har brug for at kunne bevæge sig og derfor protesterer mod svøb og soveposer, så skal man naturligvis anerkende dette :)

I 3-4 måneders alderen er en tre-lurs-rytme som sagt en god idé og det kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes eller flaske og sover videre, får evt. lidt ekstra mælk, når dagen begynder

Formiddag: Ammes eller flaske og puttes til formiddagslur

Frokost: Ammes eller flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag: Ammes eller flaske og puttes til dagens 3. lur

Aften: Ammes eller flaske

Mange børn spiser hyppigt i løbet af aftenen og fylder sig på den måde op til natten. Alt efter hvor sent dagens 3. lur ligger vil barnet gå tidligere eller senere i seng.

Sen aften: Ammes eller flaske og sover videre

Midt nat: Ammes eller flaske

Det kan være en rettesnor, at hun skal sove ca. 15 timer i døgnet. Det kan f.eks. være fordelt sådan, at hun sover 10 timer om natten og ca. 5 timer om dagen, - fordelt på 3 lure. Så hvis hun nogle gange sover 5 timer til middag i sin barnevogn, så er det således for meget - og så er det naturligt, at hun ikke kan sove mere end 30 minutter formiddag og sidst på dagen... En fordeling kunne måske være 1.5 time formiddag, 2.5 time til middag og en time sidst på dagen... Hun må naturligvis også gerne sove blot 45-60 minutter om formiddagen og så sove 3.5 time til middag og så sove en halv times tid sidst på dagen... En vis fleksibilitet er der nødt til at være i denne alder :)

Du fortæller, at hun er begyndt at sove fra ca. 20.30 til 06.30 - og det betyder jo netop ca 10 timer om natten. Prøv derfor om du kan få de 5 timer om dagen fordelt på tre lure, hvor middagsluren ofte er den længste lur. Og sover hun længere nattesøvn, så vil dagssøvnen naturligt være det kortere :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce