Annonce

Annonce

Svar: Rytme og længde på lure


30. august 2016

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Og ja - jeg kan godt fornemme at rytmen er vigtig, og jeg forstår det godt. Det er naturligt lettere at planlægge dagen og få hverdagen til at fungere, når man nogenlunde kan regne med, hvornår lillesøster sover, er vågen, aktiv, spiser osv.

Det du fortæller, lyder dog super fint for alderen, og jeg tror desværre ikke, at du kan forvente så meget mere af jeres datter :) Det er rigtig godt, at hun er begyndt at sove en længere formiddagslur. Du fortæller, at hun nogle dage er begyndt at kunne sove 1.5-2 timer af sig selv - det er jo fantastisk (krydser fingre for at det fortsætter) i forhold til de søvnudfordringer I har haft.

Det er netop super godt, hvis mindst en af dagens lure varer mindst 1.5 time. Det sikrer, at hun kommer igennem alle søvnstadier og derfor får en god kvalitet ud af sin søvn. Og rigtig mange børn sover faktisk en længere formiddagslur og en kortere middagslur - og det er helt okay. Det kan sagtens ændre sig hen af vejen, men lige nu er det helt fint :)

Du skriver også, at I nogle gange kan få hende til at sove en lidt længere middagslur, hvis I går med hende i barnevognen - og så synes jeg det er fint at gå, netop for at hjælpe hende ind i en rytme, hvor hun sover lidt længere lure - og også fordi du fortæller, at hun ofte ikke vågner frisk og veludhvilet efter 40 minutter, hun virker til at have behov for at sove lidt mere...

Du skal regne med, at hun har brug for ca. 15 timers søvn i døgnet. Det betyder, at hvis hun sover ca 4 timer samlet om dagen, så skal hun sover ca. 11 timer om natten. Jeg er ikke meget for at lave planer for børn, der er under 4 måneder gamle - når jeres datter ikke er ældre end hun er, så skal der være plads til fleksibilitet og børn i denne ...


Annonce

... alder sover stadig forskelligt og den ene dag ligner ikke nødvendigvis den anden...

Men der er jo ikke regler uden undtagelse og en plan kunne måske se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre

Formiddag 09-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Flaske

Puttes til middagslur - tidsdpunktet afhænger lidt af, hvor lang formiddagsluren har været. Nogle gange kan det være en idé at lægge et bad ind mellem formiddagslur og frokost, afslutte badet med flaske og derefter putte, for på den måde at forlænge vågenperioden og gøre den mere aktiv og putte lidt senere til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 16: Flaske

Sover dagens 3. lur som ofte er en kort powernap, måske 40 minutter som hos jer

Aften 19.30-20: Flaske og puttes til natten. Mange børn vil i 3-4 måneders alderen gå sent til ro for natten - men det afhænger naturligt af, hvor lange deres lure er og hvor sent de sover helt dagen igennem. Da jeres datter sover kortvarigt, og har brug for ca. 11 timers nattesøvn, så vil det sandsynligvis passe med puttetidspunkt omkring kl 20, så de 11 timer ligger fra 20 til 07. Sover hun mere om dagen, vil nattesøvnen naturligt være kortere.

Sen aften 23: Flaske

Midt nat 03: Flaske. De fleste børn har brug for mælk midt nat. Nogle børn har dog også en rytme, hvor de sover deres længste søvnstræk om aftenen så hun f.eks. får flaske kl 20 og igen kl 01/02 og 06 og det er naturligvis også helt okay. Så får hun en flaske mindre i døgnet, men mange børn trives godt på denne måde...

Lov mig at du bruger planen som rettesnor. Det er vigtigt at give plads til fleksibilitet og ikke være rigid i forhold til sove- spise- og aktivitetstider... Hun er stadig bare en lille pige :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce