Annonce

Annonce

Svar: Spænder i kroppen under måltid


4. august 2016

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det du beskriver lyder ikke umiddelbart farligt, men mere som en reaktion på skemaden. Det kan være, at hun reagerer på konsistensen, det kan også være temperaturen - at maden er lidt for varm eller lidt for kold, eller det kan være smagen. Skemad smager jo meget anderledes end mælk, og nu hvor hun er 6 måneder, får hun måske mere variation, skal have kød, fisk osv. og det er naturligt en ny fornemmelse for hende.

Det er rigtig godt, at I giver hende skorper og grøntsager at gnave på. Grøntsager bør koges, eller det kan være grøntsagsbjælker eller både bagt i ovnen. Hun må også gerne få bløde frugtbåde, som hun kan sutte saften ud af.

Prøv at give hende mad i hånden, når måltidet starter. På den måde kan hun stille og roligt forberedes på, at det nu er spisetid. Hun bliver stimuleret mundmotorisk, der sættes gang i spytsekretionen, og hun vil være mere parat til skemaden, når du så følger efter med ...


Annonce

... den. Måske kan det gøre en forskel hos jer :)

Giv hende også vand at drikke undervejs i måltidet, så hun får lidt væske, det hjælper hende med at bearbejde maden i munden og også synke maden :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det kan også tænkes, at hun har fundet ud af, at I reagerer, når hun spænder i kroppen - hun bliver jo mere og mere bevidst, og du skriver, at I bliver lidt bekymrede. Du skal være opmærksom på, at hun registrerer dette og godt kan finde på at gøre det hun gør, for netop at få en reaktion fra jer... Prøv derfor, om du kan aflede hende, når hun begynder på det, f.eks. begynde at sige "mmm mam mam mmm" eller lignende, så hun bliver fokuseret på at sige vellyd fremfor at spænde - og så du fjerner bekymringen:)

Hvis det fortsætter, og du oplever, at hun stopper med at trække vejret, sluger sin mad osv. og det fortsat bekymrer dig, så optag det med din telefon og vis det til jeres læge:)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce