Svar: Snart 2 år og sover stadig ikke igennem
Kære småtrætte mor
Tak for dit brev :) Og jeg kan godt forstå, at du er træt!
Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :) Der er rigtig mange fine ting i det, som I allerede gør - og som I derfor skal holde fast i:
- Det er godt og vigtigt, at I har så fast en dagsrytme, som muligt. Det vil sige et fast stå op tidspunkt om morgenen, faste spisetider, aktivitetstider, fast puttetid til middagslur. Jo mere ens rytmen om dagen er, jo lettere kan I finde det rigtige puttetidspunkt om aftenen, jo mere stabil bliver hans rytme og jo mere vil han naturligt føle behov for at sove om natten.
- Det er også super godt, at I er opmærksomme på, at han ikke skal powernappe om eftermiddagen, men være vågen, aktiv, bruge sig selv både motorisk og mentalt fra han står op af sin middagslur og til han puttes om aftenen.
- Så er det super med putteritualet. Karbad, nattøj, leg, grød efter behov, tandbørstning, godnatlæsning og godnatsang. Super fint. Har han en puttebamse, putteklud eller lignende? Det vil være rigtig godt, fordi den kan fungere som substitut for jer og han kan putte sig med den, nulre næse osv. efter behov og på den måde berolige sig selv og hjælpe sig selv ind i søvnen.
- Det er rigtig godt, at holde fast i at han puttes i egen seng. Han lyder til at være glad for sin seng, han falder forholdsvist let i søvn, og det er super godt. Det er vigtigt. Derfor tænker jeg heller ikke umiddelbart, at det vil være nogen god idé at skifte til en åben seng lige nu. De fleste børn er omkring 2.5 år, før de rigtigt har glæde af dette, og da han lige nu lyder tryg ved sengen, så er det vigtigt at bibeholde denne tryghed og ikke skabe ændringer her.
Så langt så godt!
I skal naturligvis være opmærksomme på, om der kan være en fysiologisk forklaring på, at han sover uroligt og vågner om natten. Det kunne være øreproblemer - han har ondt i ørerne, har han hævede mandler og polypper, snorker han f.eks. når han sover? Så kan det være en idé at få tjekket ham hos en øre-næse-hals-læge.
Har han astmatisk bronkitis - hoster han og vækkes af dette om natten, det kan også være en forklaring... Når børn sover afbrudt gennem længere tid, så skal man naturligt sikre sig, om det kan ...
... skyldes sygdom...
Det lyder som en rigtig god idé med en større dyne. Han må meget gerne få en juniordyne, som kan svøbe sig bedre omkring ham og være med til at give ham større fysisk ro. En lille babyhovedpude, kan også være en idé :)
Det kan være en god idé at tale dagen igennem med ham, for at hjælpe ham med at få bearbejdet noget af dagen og alle oplevelserne og dermed minimere hans drømmeaktivitet...
Så skal I naturligvis overveje, om det er noget vanebetinget i hans afbrudte søvn. Hvis han gennem flere måneder, har været vant til at komme ind til jer og sove videre i jeres seng omkring midnat, så kan han godt vågne, netop fordi han har brug for denne forflytning. Og det kan være en god idé derfor at arbejde på at ændre dette.
Det kan I gøre på flere måder. Nogle forældre vælger, at tage en madras ind i børneværelset og skiftes så til at sove der. Det giver mulighed for at berolige og betrygge ham med det samme, I undgår at skulle gå frem og tilbage og samtidig lærer han at han ikke skal ud af sit værelse om natten.
Andre forældre har succes med at gå ind til ham, hjælpe ham videre i søvnen i egen seng, med hænder, kærtegn osv. Evt. tage ham op, berolige og derefter putte ham tilbage - men hele tiden holde fast i, at han godt kan sove videre og ikke behøver komme ind til jer og når han så sover, så kan I gå tilbage til soveværelset og sove videre.
Atter andre forældre har bedre succes med at tage ham ind til jer, når han vågner og søger jer omkring midnat, men når han så er faldet til ro og sover godt - og I synes at pladsen er for trang, så flytter I ham tilbage til egen seng igen. Nogle børn har stor glæde af denne metode, hvor de oplever både at blive puttet i egen seng om aftenen og vågne i egen seng om morgenen. De kan ofte ikke huske, at de har været omkring forældrene om natten, og det gør det lettere på sigt, at hjælpe dem videre i søvnen i egen seng - og derfor på sigt undgå at tage ham ind til jer.
Og så er der naturligvis også forældre, som vælger at tage konsekvensen og dermed vælger at alle sover sammen. Bygger en seng der er bred nok til at rumme alle...
Jeg håber, at du/I kan bruge lidt af disse tanker videre :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Fedtcreme - fedtprocent
Der findes rigtig mange forskellige cremer på markedet, og til behandling af børneeksem er det en god idé at vælge fedtcreme. Jo højere fedtprocent cremen har, jo mere fedtet og klistret vil den ofte være - og dermed også for mange mere ubehagelig. Derfor er det en god idé at vælge så fed en creme som muligt, som samtidig virker behagelig - og til behandling af børneeksem i ansigtet er det ofte en god idé at vælge en creme med en fedtprocent omkring 30-40%. Det er ofte også en god idé at...
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.