Brev:
Snart 2 år og sover stadig ikke igennem
Hej Helen,
Som du måske husker, har "nattesøvn" altid været et tema hjemme hos os. Vores søn på knap 2 år sover stadig ikke igennem, og vi er som forældre ret pressede på søvn (læs: overskud) til tider. Det kan bestemt også mærkes på hans humør, når han i perioder sover exceptionelt godt eller dårligt.
Problemstillingen udmønter sig helt konkret ved, at vores søn typisk vågner 4-5 gange i løbet af natten og har svært ved at finde sig "til rette" i sin eller vores seng. Han vender og drejer sig, mosler rundt, prøver at lægge sig ovenpå sine bamser eller sin dyne, afprøver forskellige sovestillinger, etc. Han har som regel lukkede øjne, mens han gør dette og virker smaddertræt. Når han har moslet sådan rundt i 10-15 min, bliver han typisk frustreret og ked af det - og her får han brug for trøst. Derfor tager vi ham typisk ind i vores seng omkring midnat, idet det simpelthen er for anstrengende at fare frem og tilbage i ét væk hele natten. Nogle gange falder han i søvn relativt hurtigt, efter vi har aet ham lidt eller sunget for ham, men andre gange kan han mosle sådan rundt i to stive timer (!)
I løbet af dagen ...
... har han en ganske fornuftig søvnrytme. Han vågner ca. kl. 07, vi har en stille og rolig morgen med morgenmad, lidt leg, i tøjet osv. Han er i vuggestue fra kl. 08.30-15.30 og sover til middag med de andre børn fra ca. kl. 12.15-14. Vi er meget opmærksomme på, at han ikke powernapper derudover i løbet af eftermiddagen og aftenen. Om aftenen har vi et putte-ritual, der indebærer karbad, nattøj, lidt leg, aftengrød (hvis han har lyst), tandbørstning, en bog og til slut en godnatsang. Han er ret nem at putte og virker ikke bange for at være alene på sit værelse, før han falder i søvn ca. 20.15-20.30.
Har du nogle gode råd til, hvordan vi kan få bugt med natterodiet, Helen? Jeg spekulerer selv på, om det er tid til at lave hans tremmeseng om til en juniorseng - om det mon kan gøre en forskel? Han sover desuden stadig med sin babydyne og -pude, men det er på nippet til at være for småt til ham, synes jeg.
Jeg har også overvejet, om det ville være bedre for ham, hvis han blev i sin egen seng hele natten. Ville det måske give ham mere ro på sigt?
Jeg ser frem til at høre fra dig, Helen.
Bedste hilsner
Den småtrætte mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.
Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
Viden om børn:
Fødetaske
En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.
Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig