Annonce

Annonce

Svar: 2 måneder baby


1. august 2016

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære du

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at det går bedre med nattesøvnen - og det er rigtig dejligt for jer alle, hvis I kan få sovet lidt sammenhængende timer der :) Det lyder også som om, at det går lidt bedre om dagen. Det virker nogle gange, at du lægger dig med lillesøster - det kan få hende til at sove 1-1.5 time og det er super godt. De dage, hvor det virker, skal du glæde dig over det - og de dage, hvor det ikke fungerer, skal du prøve ikke at blive alt for frustreret :)

Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 2 måneder vil være 15.5 times søvn i døgnet. Jeres datter sover ofte en lang nattesøvn - den kan vare fra 20-21 og til 6-8 om morgenen, altså et sted mellem 10-12 timer, naturligvis afbrudt af mælk. Det betyder, at hun om dagen vil have behov for mellem 3-5 timers søvn. De dage, hvor hun sover en ekstra lang nattesøvn, kan det derfor være helt normalt, at hun kun sover 3 x en time. Du er derfor nødt til at se på, hvordan hun i øvrigt virker til at have det, og måske er du nødt til at acceptere, at hun lige nu ikke er en pige, der sover særligt lange lure i dagtimerne - kan du få hende til at sove 1.5 time i træk, vil det dog være rigtig godt:)

Hun har naturligt brug for dagssøvn, og derfor vil det ofte fungere bedst, hvis nattesøvnen er lidt kortere og dagssøvnen lidt længere. Men hun er for lille til at du kan begynde at afkorte hendes nattesøvn bevidst. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan hjælpe hende til de lidt længere dagslure, i håb om at nattesøvnen så afkortes lidt af sig selv - og igen - de dage, hvor det lykkes, er det godt og de dage, hvor det ikke lykkes, så må det være sådan. Hvis hun ofte kun sover 45-60 minutter af gangen om dagen, så bliver hun naturligt hurtigere træt - men sådan er det nogle gange nødt til at være...

At hun spiser lidt hyppigere om aftenen er helt normalt. Det er måden, hun fylder sig ekstra om til natten og du skal her blot følge hendes behov. Da du ammede, lå hun sandsynligvis også hyppigere ved brystet om aftenen, og det er helt naturligt:)

Jeg går ud fra, at I har fået hende tjekket igennem ved lægen, så det er udelukket, at hun kan have ...


Annonce

... smerter, der kan forklare, hvorfor hun nogle gange græder meget ulykkeligt eller bryder ud i et skrig.. Det er vigtigt at sikre sig, at hun ikke har ondt.

Med hensyn til, hvad du kan forvente af en pige på 2 måneder, så vil hun i denne alder begynde at smile mere bevidst til dig (og ofte til storesøster). Hun vil kunne holde øjenkontakten i længere tid og virke mere bevidst i sin kontakt generelt. Hun vil lave små pludrelyde til dig og forsøge at pludre mere og mere i dialog. Lyde som "agryy" og "aahh" vil være en naturlig del af hendes ordforråd nu. Hun vil også begynde at bruge forskellige lyde for at tiltrække sig din opmærksomhed og kontakt :)

Nogle børn kan i denne alder godt begynde at græde og vende sig væk, når man taler med dem og forsøger med kontakt. Hvis det er tilfældet hos jer, så kan det være en god idé at gå lidt stille til værks. Det betyder, at I nogle gange skal prøve at nærme jer hende, uden at tale, men blot med smil og mimik. Tag hende op, lad hende mærke dig, din varme, dine bevægelser. Hjælp hende med at mærke støtte under fødderne mod din mave og lad hende falde til ro med din berøring - og når hun så virker parat, så begynder du at pludre med hende.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Mange børn vil i denne alder også sove meget uroligt og man kan se, at de drømmer voldsomt, når de sover: Hendes øjne bevæger sig under øjenlågene, hun spjætter med arme og ben, hendes vejrtrækning bliver uregelmæssig - og så vil der også være perioder i søvnen, hvor hun sover tungt, dybt og helt roligt. Nogle gange får hun vækket sig selv, før hun er parat til at vågne - og det er i disse situationer, at det netop kan hjælpe hende, at du lægger dig med hende og på den måde holder hende sovende, så bliv endelig ved med dette:)

Genkendelighed og faste rutiner vil ofte være gode i denne alder. De helt almindelige ting, som du gør i hverdagen - måden du skifter hende, kærtegner hende, beroliger hende, de samme ord du bruger, putter hende med mælk, sut, kærtegn osv. Jo mere ens, jo mere genkendeligt og jo mere trygt bliver det, og det vil hjælpe jer på sigt:)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce