Svar: Hvor længe må min datter fortsætte med at få 2 flasker dagligt?
Kære Mor
Tak for dit brev og fine spørgsmål :)
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn stopper med flaske ved 1 års alderen. Det betyder dog ikke, at du skal stoppe fra den ene dag til den anden, det må meget gerne ske gradvist, så din datter kan følge med og stille og roligt vænner sig til, at hun ikke behøver flasken mere.
Det er min erfaring, at de fleste børn stopper med den ene flaske i 12-13 måneders alderen og kort herefter trappes så ud af flaske nummer to. Du bør være stoppet helt før hun bliver 18 måneder.
Det er super fint, at du giver hende et godnatmåltid. Det er med til at sikre hende lidt ekstra mæthed, så hun ikke er sulten om natten. Sammen med dette måltid må du gerne give hende lidt letmælk af en kop, så hun stille og roligt vænnes til at drikke letmælk. Mælken kan gives lun eller kold, som hun nu bedst kan lide den. Herefter får hun så børstet tænder og bliver puttet til natten.
Derudover så anbefaler jeg, at du bibeholder flaskerne, men trapper ud i mængden, så hun gradvist vænnes til at hun ikke behøver drikke så store mængder mælk af gangen. Så i stedet for at hun får 240 ml, så giver du hende 220, så 200, så 180, 160, 140, 120, 100 ml osv. Indtil hun helt kan undvære. Hos jer lyder det som om, at det vil være bedst at skære ned i den sene aftenflaske først. Og når hun kan undvære denne så skærer du ned i mælken før putningen, så putteflasken er den flaske, der fjernes sidst.
Samtidig med at du skærer ned i mælkemængden og arbejder på at fjerne flaskerne, så skal du sætte noget andet i stedet. Det er aldrig et spørgsmål om at fjerne flasken fra den ene dag til den anden - det er ikke et spørgsmål om at give hende en kold tyrker - men i stedet handler det om at få indført et ritual, som kan berolige og betrygge og hjælpe hende med at sove godt fremover.
Godnatgrøden er som sagt god, sammen med mælk ...
... af kop. Men derudover vil det være rigtig fint, hvis du nu indfører en godnathistorie, en putteklud, puttebamse eller lignende. Beroligende ord, kærtegn, synger en sang for hende osv. Tanken er, at det nye ritual stille og roligt tager mere og mere over. Hun puttes hver aften på samme måde, med samme kærtegn, putteklud og beroligende ord og når mælken trappes ud, så savner hun det ikke på samme måde - for alt er som det plejer at være - eneste forskel er, at mælken gives sammen med grøden før putning af en kop - alt er ellers som hun nu er vænnet til...
Du kan desværre ikke regne med, at hun selv vil sige fra overfor flasken. Hun bliver jo mere og mere bevidst og hvis det er dette ritual hun altid har haft, så er det naturligt det hun søger. Derfor skal du hjælpe hende til at slippe flasken ved gradvist at gøre den mindre og mindre interessant - det skal stille og roligt være bedre at få læst historie, blive sunget for osv. end at få flasken....
Og så skal du naturligvis også sikre dig, at hun får væske nok hele dagen igennem. Hun kan sagtens søge flasken fordi hun er tørstig. De 400-500 ml væske som hun indtager aften og sen aften, skal hun hjælpes til at indtage i løbet af dagen, så hun ikke søger flasken fordi hendes væskebehov naturligt skal dækkes...
Det anbefales ikke, at du bibeholder flasken til hun f.eks. er 3 år gammel. Både fordi hendes mælkeindtag meget hurtigt kan komme til at fylde for meget. At få flaske er også med til at holde hende på et "babystadie", og det er vigtigt, at hun støttes i at kunne drikke og spise selv og ikke længere behøve flaske - og så er det faktisk også skadeligt for hendes tænder. I udlandet taler man om ”baby bottle tooth decay”, som er et problem med huller i tænderne...
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med projekt "ned- og udtrapning af flaske" :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Kravlegård - køb af kravlegård
Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.
En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.
I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine