Svar: Problemer med skift i søvnstadier
Kære Magnus og Louise
Tak for jeres brev og dejligt at høre, at I har kunne bruge mine tidligere svar :)
Når jeres dreng vågner med smil og griner til jer - og I tydeligt fornemmer, at han ikke er parat til at sove mere, så skal I ikke blive ved med at forsøge. Det gør ikke noget, hvis han en gang imellem kun sover 40 minutter, kommer op, leger, pludrer osv. Så sover han forhåbentligt så en længere lur næste gang. Det er frustrerende for både jer og ham, hvis I kæmper med søvnen og det ikke lykkes...
Med den alder han har, så er I nødt til at være lidt fleksible omkring søvnen. Børn i 2-3 måneders alderen sover meget forskelligt. Nogle gange kan de tage et langt søvnstræk på 2-3 timer, andre gange sover de kun 1/2 time - på samme måde vil han nogle gange fint kunne være vågen i 1½-2 timer og andre gange kan han kun klare at være vågen i 1/2 time, så skal han sove igen...
I er allerede ved at få lidt rytme, og det I fortæller lyder rigtig fint og alderssvarende - og I gør det, I nu kan gøre. Han lyder også til at trives rigtig godt - og han sover rigtig godt om natten. Selvom I naturligvis godt kan mærke forskel på, om han har sovet en halv eller to timer, og sagtens kan fornemme, at han er mere veludhvilet og mindre pylret, når han sover godt, så lyder det ikke som om, at han mangler søvn.
Og ja - nogle børn sover kortere lure om dagen, og det kan være helt okay. Når man ser på søvn og skal se på barnets ...
... søvnbehov, så er det ikke nok blot at tælle timer, man er også nødt til at se på, hvordan barnet generelt udvikler sig og trives - og jeres dreng lyder til at være i god trivsel :)
Så prøv at hjælpe ham videre i søvnen, når I fornemmer, at han måske kan sove lidt mere - netop ved at trille ham i barvognen, lægge dig og amme ham i dobbeltsengen, tage ham op og lulle ham ind i søvnen igen, bære ham i viklen osv. Det er super godt! Men - når han tydeligvis ikke kan sove, men hellere vil pludre og snakke med jer, så skal I ikke kæmpe med søvnen, men anerkende hans lyst til at være sammen med jer og aktivere ham, så han forhåbentlig så sover lidt længere, når I putter ham næste gang - og får han så en ekstra lur i løbet af dagen på denne måde, så er det helt okay:)
Det er en god tommelfingerregel, hvis mindst en af lurerne kan vare mindst 1.5 time, men det lyder ikke til at være et problem hos jer:) Når han sover i mindst halvanden time, så kommer han igennem alle søvnstadier 1-2 gange og det er godt for ham. Det behøver dog ikke være alle lure, som varer så længe - og det kan måske give jer lidt ro at tænke på det :)
I skal regne med, at han har brug for ca 15 timers søvn i døgnet. Hvis hans nattesøvn varer 9.5-10 timer fra kl 22 til 7.30/08, så vil hans samlede dagssøvn skulle være på ca. 5 timer. Og dette måske fordelt på 4 lure hos jer...
Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Børnemad, færdiglavet
Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.
Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".
Du kan finde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.