Svar: Pasta - 6 mdr.
Kære Stine
Du må gerne give både ris og pasta før 8 måneder :)
Når pasta ofte først rigtig introduceres i 8 måneders alderen, så er det fordi børn i den alder ofte vil elske at få lov til at sidde og fange f.eks. pastaskruer, møllehjul eller andet på tallerkenen og føre det til munden. Det er dejligt at kunne spise selv, og netop kogt pasta er godt at øve sig på, når man skal spise med først tre og derefter to fingre :)
Derudover tænker jeg, at du måske er blevet lidt forvirret, fordi der er kommet nye retningslinjer om ernæring til små børn. Indtil de nye retningslinjer kom i 2015, så var det sådan, at børn under 6 måneder skulle have mad uden gluten. Og fra 6 måneders alderen skulle indtaget af gluten øges gradvist. Det betød, at man her anbefalede glutenfri grød indtil 6 måneders alderen, og fra 6 måneder kunne man så begynde at give de lidt grovere grødtyper som havregrød øllebrød, der har et meget lavt indhold af gluten.
Når man skulle øge glutenindtaget gradvist, så kunne man f.eks. gøre det ved i 7 måneders alderen at introducere en flerkornsgrød og i 8 måneders alderen give f.eks. pasta. Gluten er især højt i hvede. Børn måtte gerne få pasta, når de var 6 måneder, men anbefalingen om den gradvise øgning gjorde det praktisk at introducere pasta omkring 8 måneders alderen.
Samtidig så kræver pasta også lidt mundmotorik. Selvom man koger pasta godt, så skal det bearbejdes i munden, og derfor skal du naturligvis være opmærksom på, om din dreng mundmotorisk kan kapere det. At servere pasta omkring 8 måneders alderen, hvor barnet ofte også begynder med små brødhapsere og lignende er derfor en fin timing i forhold til barnets udvikling og introduktion af nye fødevarer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at glutenholdige produkter gives i variation med ikke-glutenholdige produkter og i stigende mængde fra barnet begynder på skemad. Det betyder, at man gerne må give glutenholdig kost før barnet ...
... fylder 6 måneder - og du kan derfor godt give lidt pasta uden at bekymre dig om glutenindholdet, så længe han får det som del af en varieret kost. Du skal dog stadig tage hensyn til hans mundmotoriske udvikling, og hvad du fornemmer, at han kan klare :)
Han må også gerne få ris. Og det har han sådan set også hele tiden måtte. Ris kan med fordel gives for at give grøntsagsmosen lidt mere bid og stille og roligt vænne barnet til lidt mere tyggemodstand.
MEN ris indeholder arsen, som man mener kan medføre kræft. Derfor anbefales det, at børn ikke tilbydes ris dagligt. Det er vigtigt at variere barnets mad og sikre, at barnet ikke får risbaseret grød hver dag. Børn bør heller ikke få risdrik og riskiks.
Dette gælder uanset, om du laver maden selv, eller om du køber færdiglavet babymad. Og du skal være opmærksom på at tjekke indholdsdeklarationen, hvis du køber færdiglavede produkter. Der kan godt være ris i f.eks. en fuldkornsgrød eller speltgrød.
Så din dreng må altså gerne få både ris og pasta - ris dog ikke dagligt og pasta, når han virker parat til at kunne tygge det - og begge dele som del af en varieret kost. Og større stykker pasta, som han selv kan side og tage med fingrene, vil han nok være glad for omkring 8 måneders alderen.
Du kan læse meget mere i min bog "Helens bog om børn og mad". Du skal være opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2015. Netop for at få den opdaterede udgave - der står ny revideret udgave på forsiden. Her kan du finde dagsplaner, opskrifter, og du kan slå fødevarer op, når du bliver i tvivl om, hvad han må få hvornår og hvordan. Du kan i den derfor også læse om både ris, pasta og arsen :) Bogen er netop lavet sådan, at du måned for måned guides igennem, hvad næste skridt kan være i forhold til barnets udvikling, evne til at tygge osv.
Et langt svar til et kort spørgsmål - men håber du kan bruge dette videre :)
Rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.