Annonce

Annonce

Svar: Kost


24. maj 2016

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor til lille A

Tak for dit brev og din datters dagsplan :)

Det er super fint, at din datter får flere små måltider i løbet af dagen. Det anbefales, at børn får 3 hovedmåltider - morgenmad, frokost og aftensmad - og at de derudover tilbydes 2-3 mellemmåltider - formiddag, eftermiddag og evt. før putning om aftenen. Og det passer meget fint med det, du tilbyder din datter :) At hun tilbydes to mellemmåltider om eftermiddagen er helt okay - hun tilbydes frugt i dagplejen og en bolle derhjemme :)

Du har dog ret i, at hun umiddelbart får en del brød, grød og gryn. Det må hun gerne få, men det er vigtigt, at hun tilbydes grøntsager, frugt, kød, fisk og også mælkeprodukter ved siden af. Brød, grød og gryn kan ikke stå alene. Så når hun f.eks. får rugbrød i dagplejen - hvad får hun så til? Hun bør få kogte grøntsager, kød, fisk, ½ hårdkogt æg osv. så hun på den måde får en variation. Hun må også meget gerne få frugt sammen med sin bolle eller hun kan f.eks. få en frugtgrød om eftermiddagen, evt. med lidt mme på.

En varieret kost betyder, at hun skal have en variation af kød, fisk, grøntsager, frugt, brød og mejeriprodukter i løbet af dagen - og at du skal variere mellem forskellige typer af kød, fisk og grøntsager i løbet af ugen. Hun skal altså helst have lidt af det hele hver dag...

Grød: Varier mellem de grovere grødtyper som øllebrød, havregrød, flerkornsgrød og mysligrød.

Brød: Varier mellem rugbrød og boller - giv hende gerne brød med et højt indhold af fibre men uden hele kerner og give hende også gerne blødt brød som f.eks. havregrynsboller, grahamsboller, sigtebrød, bondebrød eller lignende.

Kød: Giv hende gerne kødpålæg dagligt og også gerne kød om aftenen. Det er med til at sikre hendes jernbehov. Kødsovs kan hun fint spise, lasagne og lignende også rigtig fint. Hun må også gerne få frikadeller, kødboller osv. Ligesom hun kan få koteletter, kyllingefileter osv. som hun nu kan tygge det - det skal naturligvis skæres i små stykker og hvis det er stegt hårdt, så skær de hårde kanter af.

Fisk: Giv hende fiskepålæg flere gange om ugen og spis gerne fisk til aften to gange om ugen. Det sikrer hende også jern og andre vigtige næringsstoffer. Fiskepålæg kan f.eks. være makrel, torskerogn, sildepostej eller lignende (hun må ikke få tun). Varm fisk til hovedret kan være fiskefrikadeller (lavet af forskellige typer fiskefars), det kan være lakselasagne, fiskefileter, torsk, hellefisk osv.

Grøntsager: Giv hende grøntsager til de fleste måltider ...


Annonce

... og brug også gerne lidt grøntsager til mellemmåltiderne. Husk kartofler - det er stadig godt! Og grove grøntsager skal stadig koges eller bages i ovn. Hun må dog gerne få lidt rå grøntsager som f.eks. ærter, majs, agurk, peberfrugt, tomat osv. Hun må også gerne få rå gulerod, men det skal rives meget fint, så hun ikke får det galt i halsen.

Frugt og bær: Det er godt at tilbyde hende frugt flere gange dagligt. Det kan bruges som topping eller dessert til en grød eller et måltid med kød eller fisk - frugt er med til at øge optagelsen af jernet fra maden. Derudover er frugt også ofte med til at holde maven naturligt igang. Frugt kan være frisk frugt og bær, det kan også være frugtmos eller det kan være en frugtgrød.

Ris, pasta: Ris, pasta, bulgur osv. kan meget fint bruges i hverdagen som alternativ til kartofler, netop for at variere. Det er en god idé at give hende både fuldkorn og ikke-fuldkornstyper, så hun får en blanding her.

Surmælksprodukter: Hun skal ammes eller have modermælkserstatning til hun er mindst et år. Derudover må hun gerne få lidt tykmælk eller yoghurt naturel eller A38 med 3.5% fedtindhold. Du kan tilsætte frugt til yoghurten. Hun må samlet få 100 ml komælksprodukt dagligt. Hvis du laver lidt flødesovs eller lignende til jeres aftensmad tæller dette indtag med. Når hun bliver et år, må hun gerne få letmælk og det vil være fint at stoppe med flasken her. Hvis hun får 350-500 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt, så er hun rigtig godt dækket ind.

Æg: Hun må gerne få æg som del af en varieret kost. Hun kan få hårdkogt æg og du kan også bruge æg i farsretter, postejer eller du kan lave en æggepandekage. Du kan også bruge hårdkogt æg til at lave en æggesalat, der kan bruges som smørbart pålæg.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ost: Hun må også gerne få ost, som er med til at sikre hende lidt ekstra kalk. Det kan være smøreost til brødet, og det kan også være osteskiver eller ost skrået i stænger, som hun selv kan sidde at tygge. Ost kan også bruges revet over en ret. Vær opmærksom på f.eks. parmesan - hun må gerne få lidt, men saltindholdet er højt.

Det kan være en god idé at gå ud fra Y-tallerkenen:

2/5 af tallerkenen skal være grøntager (og frugt)
2/5 af tallerkenen skal være brød, kartofler, ris, pasta, bulgur eller lignende
1/5 af tallerkenen skal være kød, fisk, æg eller ost.

En anden god tommelfingerregel er, at når I laver sammenkogte retter, så bør der være dobbelt så meget grønt som kød eller fisk.

Jeg håber, at du kan bruge dette videre - fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hormonbehandling

Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.

Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...

Læs mere i Babylex

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce