Svar: Voldsom motorisk uro om natten
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Jeres datter er i separationsfasen og udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt. Og det er helt naturligt, at hun om natten, har en stor motorisk uro. Det er svært for hende at finde fysisk ro. Det er svært at ligge stille og hun vil naturligt karte rundt, rejse sig, trille omkring, lægge sig op i kravlestilling osv. Og hun gør det både når hun skal overgive sig til søvnen om aftenen, men også om natten, når hun skal fra et søvnstadie til et andet.
Jeg synes det lyder omsorgsfuldt og dejligt, at du lige nu prioriterer at lade hende sove hos jer, når du fornemmer, at det med det samme giver hende fysisk ro og hjælper både hende og jer til at sove bedre. Søvn er vigtigt at prioritere. Far har dog også en pointe i, at jo mere hun sover hos jer, jo mere vænnes hun naturligt til, at det er sådan det skal være og hun bliver jo mere og mere bevidst.
Det er som udgangspunkt en god idé at lade hende falde i søvn i egen seng, så hun forbinder sin seng med at sove og først kommer ind til jer i jeres seng, hvis og når hun så vågner i løbet af natten. Eller - at du lader hende falde i søvn i din seng, sikrer dig at hun ikke kan trille ud af sengen og komme til skade, giver hende mælk sen aften, når du selv går i seng og derefter flytter hende over i egen seng, hvor hun så vågner om morgenen og igen forbinder sin egen seng med stedet, hvor hun sover.
Nogle forældre vælger i denne periode at koble tremmesengen til dobbeltsengen. Fjerne den ene side af tremmesengen og sætte sengen sammen med forældresengen. Naturligvis sikre, at det er ...
... sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det giver mulighed for, at I fortsat kan putte jeres datter i egen seng, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover, men mor kan ligge lige ved siden af, berolige hende med hænder, kærtegn og nærhed - uden at jeres datter oplever, at hun så skal flyttes om natten. Det at hun vågner i sit værelse og bæres ind til jer, kan også give en vane på sigt, hvor hun tror, at hun netop skal vågne om natten. Ved at I sover i samme rum og med sengene koblet, så lærer hun at sove, og at hun ikke skal flyttes om natten...
Man vil med denne ordning naturligvis kunne risikere, at hun så vågner om natten og kravler over og putter sig ind til mor - og her tænker jeg, at hvis det er tilfældet, så må det være fordi hun har brug for det, og så skal hun naturligvis have lov. Det vigtigste for gode søvnvaner fremover, er at hun er tryg ved at sove, og forbinder det at sove med noget dejligt og rart.
I skal naturligvis være opmærksomme på at hendes behov for nærhed og tæt fysisk kontakt ændrer sig lidt hele tiden. I perioder hvor hun udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, vil hun naturligt søge jer ekstra meget, det samme i sygdomsperioder og også på tidspunkter, hvor hun f.eks. starter i dagpleje eller vuggestue, eller der sker andre ændringer. Men i perioder, hvor er der ro på, skal I så være opmærksomme på, hvorvidt det er hendes behov, at hun kommer ind i soveværelset. Netop hvis I gerne vil lære hende, at hun ikke behøver sove hos jer altid, men naturligvis får lov, når hun har brug for det :)
Håber I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen må dit barn få stort set alle slags grøntsager. Du bør dog være opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.