Brev:
Natte-spisevaner
Kære Helen
Jeg skriver til dig angående min dejlige dreng og hans natte-spisevaner. Han er 7 måneder, er 68 cm lang og vejer 8 kilo. Han blev født 7 uger for tidligt af uvisse grunde, men det er heldigvis gået fuldstændig uden komplikationer. Motorisk er han helt aldersvarende, hvilket vil sige, at han vender sig begge veje, griber i sine fødder, forsøger at bevæger sig frem på maven osv., så der sker virkelig meget. Desværre synes jeg ikke, at udviklingen følger med, hvad angår nattesøvnen, og jeg er nu ved at være godt udbrændt.
Vi startede på skemad, da han var 5 måneder gammel, hvilket han tog rigtig godt imod. Nu er han oppe på tre måltider om dagen. Derudover bliver han ammet. Han sover i sin egen seng på eget værelse, hvilket han ligeledes har gjort et par måneder, da vi oplevede, at vi vækkede ham sen aften og morgen og omvendt, at han vækkede os med sine lyde i løbet af natten. Det er gået helt fint at flytte ham.
Vores døgnrytme ser nogenlunde sådan ud:
Vi står op omkring kl 7.
Kl. 7.30: Havregrød.
Kl. 8.30-9: Ammes og puttes til formiddagslur. Sover 45-60 min.
Kl. ca. 11: Frokost bestående af majsgrød med forskelligt frugtmos.
Kl. 12.30-13: Ammes og puttes til middagslur. Sover 2½-3 timer, nogle gange af sig selv, andre gange skal han hjælpes på vej ved at vi rokker/går med barnevognen undervejs. Han vågner ikke, men klynker i søvne.
Kl. ca. 16: Ammes.
Kl. ca. 17: Får en powernap på 30-45 min.
Kl. 18.30: Aftensmad af grøntsagsmos.
Kl. ca. 20: Ammes og puttes til nat.
Omkring kl. 23-24: Vågner og ammes, puttes igen tilbage i egen seng.
Omkring kl. 02-03: Vågner og ammes, puttes igen tilbage i egen seng.
Omkring kl. 05-06: Vågner og tages med ...
... i min seng, hvor jeg ammer liggende, og vi begge falder i søvn igen.
Han har helt fra fødslen været vant til at få mad hver 3. time, og som du kan se, hænger dette mønster ved. Jeg føler dog en klar forskel i, at det ikke handler som meget om sult længere, men mere er en vane – en vane som jeg måske selv er med til at fastholde, fordi amning er den sikre og nemme løsning til at få ham puttet igen. Han falder ikke i søvn af amningen, men bliver helt rolig og kan nemt lægges i seng med sin sutteklud og falder så i søvn (han bruger ikke sut). Da vi begyndte på skemaden, håbede jeg, at det automatisk ville ændre nattevanerne, men det er jeg holdt op med at tro på.
Jeg har over et par uger forsøgt at give ham en ”drømmeflaske” kl. 22.30, når jeg går i seng, men oplever ikke, at det gør den store forskel. Han spiser ca. 120-150 ml, men det rykker højest hans natterytme med en time. Han får NAN HA 1, og jeg synes egentlig ikke det virker til, at det holder ham mæt i længere tid end amning.
Helt konkret går mit spørgsmål derfor på, hvordan jeg får ændret hans nattevaner, så han sover længere stræk? Og hvor lange stræk kan jeg forlange af ham? Jeg er ligeledes i tvivl om, hvornår han egentlig er klar til dette? Jeg har selv en forestilling om at begynde at træne det om nogle uger, hvor han er lidt over 8 måneder gammel (og dermed 6½ pr. termin). På den måde føler jeg, at jeg er på ”den sikre side”, hvad angår hans alder, og det vil også passe godt med, at jeg så har et par måneder, inden jeg starter på arbejde.
Af samme grund kunne jeg også godt tænke mig at stoppe amning omkring den tid, men er ligeledes i tvivl om, hvordan jeg griber det an?
Tak for dit svar,
Charlotte
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.