Svar: Falde i søvn selv og natamning - 9 mdr.
Kære Line
Tak for dit brev, og jeg vil meget gerne uddybe :)
Det lyder super godt, at Sia kan falde i søvn i barnevognen om dagen, - uden at have brystet men med sin putteklud. Dette skal du endelig holde fast i og meget gerne forsøge at overføre til aften og nat:)
Det er helt naturligt, at hun i forbindelse med sygdom, har søgt dit bryst og din nærhed mere, og at hun stadig søger dette. Hun er lige nu i separationsfasen og vil derfor naturligt være ekstra brystsøgende og samtidig vil sygdomsperioden have skubbet lidt ekstra til denne fase og hendes behov for bryst, så der er en naturlig forklaring på, at amningerne er blevet skruet lidt op...
Du skal naturligvis prøve at finde balancen mellem at give hende den ekstra nærhed og tætte kontakt, som hun viser behov for, men uden at tilbyde hende brystet. Hun begynder med den alder, hun har nu, godt at kunne skelne mellem bryst og mor. I er ikke længere "et hele". Hun ved f.eks. godt, at hun ved at bide dig i brystet, kan få en reaktion fra dig - og derfor vil det være rigtig fint, at du nu forsøger at arbejde på at trøste, berolige osv. uden at brystet behøver være en del af dette. Puttekluden er god, kærtegn, beroligende ord, holde om hende osv. er alt sammen rigtig fint.
Om formiddagen, når hun har fået morgenmad og virker søgende, så vil det være rigtig godt, at du tilbyder hende et mellemmåltid og vand af kop - som alternativ til brystet, ligesom hun kan få sin putteklud osv. Så du på den måde forsøger at holde fast i at hun får bryst 3 gange i døgnet... Du skal ikke give hende en "kold tyrker", forstået på den måde, at hun fra den ene dag til den anden slet ikke må få bryst, men prøve at tilbyde et alternativ. Hun har stadig dig, du lytter til hende, holder om hende osv. Du tilbyder hende lidt mad og lidt vand, så hun får noget, hvis hun er sulten eller tørstig. Du lader hende naturligt ikke græde, men forsøger at trøste og også aflede og hjælper hende videre. Og hvis hun er helt ulykkelig, så får hun brystet, men her prøver du så at afkorte amningen mere og mere, så hun ikke længere fyldes med mælk.
Godnatgrøden bør være en grovere grød som flerkornsgrød, havregrød eller mysligrød. Lavet med modermælkserstatning og hun kan få mme eller vand af kop sammen med grøden.
Om aftenen så synes jeg, at du skal forsøge om du kan amme hende og derefter flytte hende i seng - du kan evt. gøre det, at du lægger dig og ammer hende, herefter skifter hende og så ammer du hende og flytter hende i seng. Når du lægger en skiftning ind mellem amningerne, så kan du nogle gange være heldig at forhindre, at hun vågner op efter 30 minutter, søger brystet, ...
... ammes og sover igen. Dette kan naturligvis være lidt svært at kombinere med bad og grød... men det kan godt være at netop grøden vil gøre, at hun ikke behøver blive ammet den ekstra gang, så hun får aftensmad, kommer i bad, får godnatgrød, får børstet tænder, ammes og puttes i seng.
Der er en lille risiko ved at du ligger så tæt med hende, når hun skal sove - fordi det giver hende mulighed for at søge brystet igen og igen og derfor bliver uhensigtsmæssig afhængig af brystet. Derfor er det umiddelbart en god idé, hvis du i en periode kunne prøve at sætte dig, amme hende og derefter putte hende i seng og så i sengen berolige hende med putteklud, kærtegn, vugge hende lidt i sengen, hvor hun ligger osv. Så du på den måde overfører ritualet fra om dagen til om aftenen.
Om natten skal du forsøge at hjælpe hende videre i søvnen, uden at give hende bryst eller andet i munden - og som udgangspunkt skal hun heller ikke tilbydes vand. Hun burde ikke være tørstig om natten, hvis hun spiser og drikker godt hele dagen igennem. En plan kan se således ud:
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.
Puttes til formiddagslur uden amning
Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, kogte pastaskruer, stykker af frikadelle og lignende. Suppleres også meget gerne med grøntsagsmos (hjemmelavet eller købt), vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion frugtmos med lidt mme på og vand af kop.
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter, hvor der er moset mad og også mad i stykker og større stykker, som hun selv kan sidde og gumle på. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt i håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.
Tilbydes en godnatgrød ca. 19.30, får herefter børstet tænder.
Ammes og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen
Hvis I begynder at tilbyde hende vand, hver gang hun har sine små opvågninger om natten, så lærer I hende, at hun fortsat skal indtage en del af sit væskebehov om natten. Hun bør derimod lære, at hun kan indtage sit behov i løbet af dagen og om aftenen... Prøv derfor om I kan undgå at give hende vand - og hvis hun virker tørstig og I vælger at tilbyde lidt vand, så holde mængden nede og hele tiden være opmærksomme på at få øget hendes væskeindtag i dagtimerne i stedet:)
Håber I kan bruge dette lidt videre :)
Rigtig meget held og lykke - knus med på vejen - og rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Seng
Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.
Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:
- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor