Annonce

Annonce

Svar: Hvor ofte og meget skal vores datter sove?


30. marts 2016

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Børns søvnbehov kan godt variere i perioder, og det vil også være sådan, at de i de perioder, hvor de udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ofte sover lidt kortere, sover mere uroligt og har svært ved at overgive sig til søvnen.

Mange børn vil i din datters alder begynde at sove en kortere formiddagslur og en længere middagslur - men samtidig vil de netop på grund af deres alder, godt kunne sove lidt mindre, end vi umiddelbart synes er deres egentlige behov. De vil i den alder, naturligt have rigtig meget lyst til at opleve og din datter vil, når hun er knap 10 måneder gammel, være meget mere bevidst og vil derfor ikke "gå glip af noget". Derfor kan hun protestere mod søvnen og også sove mindre, end hun måske har behov for, men det er alderen og udviklingen der spiller ind, og det ændrer sig ofte igen.

De fleste børn i denne alder har brug for 2 lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur. Det gennemsnitlige søvnbehov er ca. 14 timer i døgnet og det kan være lidt forskelligt fordelt, så nogle børn sover f.eks. kun 2.5 time samlet i løbet af dagen og sover så 11-11.5 time om natten. Andre børn sover 4 timer samlet om dagen og sover så ca. 10 timers nattesøvn - og den fleksibilitet skal være der. Derfor vil nogle børn også kunne være vågne i f.eks. 4 timer, før de har brug for at sove igen - hvor andre børn kun kan være vågne i måske 2.5 time, før de igen har brug for en lur.

I 12-18 måneders alderen vil ...


Annonce

... de fleste børn begynde at kunne nøjes med en lidt længere lur midt på dagen. Det samlede søvnbehov i denne alder vil være ca. 13.5-14 timer og barnet sover ofte 2-3 timer i løbet af dagen, fordelt på en til to lure. Nattesøvnen varer ca. 11-11.5 time.

Det er sandsynligvis ændringer i søvnen på grund af alder og udvikling, du mærker lige nu og det kan som sagt sagtens ændre sig igen. Derudover ændrer søvnen og søvnbehovet sig gradvist og det vil her naturligvis også spille ind, at din datter skal starte i vuggestue om kort tid - nogle gange gøre det, at hendes søvnbehov forlænges. Hun kan godt blive så træt af alle de nye oplevelser, at hun har brug for at sove ekstra. Andre gange virker det modsat - hun kan godt blive lidt stresset af alt det nye og derfor få sværere ved at sove sammenhængende og måske også sove mindre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er ikke sværere at fastholde en rytme, jo ældre barnet bliver - genkendelighed giver tryghed og dermed ro, og det er netop vigtigt for ældre børn. Barnet bliver forberedt på det, der skal ske:) Men man skal naturligvis være opmærksom på, at søvbehovet kan være lidt mere eller lidt mindre i perioder og så putte barnet, når det viser behov for det, ligesom man som udgangpspunkt skal lade barnet sove, når det sover:)

I min artikelsamling her på hjemmesiden kan du finde artiklen "Børns behov for søvn 0-18 år". Det er et skema jeg har lavet over børns gennemsnitlige søvnbehov:)

Håber du kan bruge dette videre? Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.

Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.

Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce