Annonce

Annonce

Svar: Opfølgning på ammeproblem


26. marts 2016

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Charlotte

Tak for dit brev, det er rigtig godt, at du skriver tilbage :)

Godt at du ikke har skiftet parfume, er begyndt at dyrke motion ;) osv. så er de ting udelukket som forklaring på, at din dreng pludselig afviser brystet - så langt så godt.

Det er rigtig godt, at du fortsat ammer ham om natten. Netop amning om natten er med til at opretholde din mælkeproduktion, fordi du der producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin. Samtidig tænker jeg, at du har helt ret i, at du om natten slapper mere af, han spiser måske også mere i søvne og når derfor ikke at blive helt så bevidst, at han begynder at protestere - og det er rigtig fint.

Din nedløbsrefleks lyder til at være hurtig - du fortæller, at når han har diet kortvarigt og slipper, så sprøjter mælken ud, og jeg tænker, at han måske bliver frustreret, fordi det går for hurtigt. Jeg vil derfor anbefale dig, at du lige nu forsøger at malke toppen af brystet ud, så du lige får fjernet det største pres, før du lægger ham til. Så når han dier ved brystet, så flyder mælken lidt mere roligt til ham. Når du sidder og ammer og mælken sprøjter, så hold en stofble for, så du kan gribe mælken og lad det løbe - og prøv så at lægge ham til igen bagefter. Han behøver ikke den første del af mælken, det er okay at lade det sprøjte:)

Jeg vil også anbefale dig, at du om dagen prøver at lægge dig med ham i sengen og ammer ham liggende som om natten. Det kan godt være med til at gøre en forskel hos jer og gøre, at han om dagen også spiser mere roligt.

Vær opmærksom på, hvordan du holder ham, når du ammer ham om dagen - hvis du ofte støtter hans hoved med dine hænder, så kan han føle dette som et pres, og det kan være forklaringen på, at han skubber brystet væk. Når du ligger ned og ammer, så er der ikke noget pres på hans hoved, og det kan derfor forklare, hvorfor han bedre accepterer den liggende amning.

Når du sidder med ham i din favn, så lad derfor hans hoved hvile på din arm eller på en ammepude, så du ikke bruger dine hænder på hans baghoved - og naturligvis sikre, at han ikke glider for langt ud på brystet, men stadig har rigtig godt fat.

Det er som udgangspunkt rigtig fint, at du malker ud og giver din mælk på flaske, så din dreng fortsat får mælken og din mælkeproduktion bibeholdes - men vær opmærksom på, om jeres problemer skyldes, at du måske overproducerer...

Hvis du overproducerer, så vil du opleve, at din dreng begynder at virke mere vågen, grædende og svær at stille tilpas. Han falder ikke til ro ved brystet, han dier meget kortvarigt, gylper måske - du vil have en fornemmelse af, at du har masser af mælk, men at han ikke rigtigt bliver mæt af mælken. Han vil ofte få ondt i maven, have tynde afføringer og vil begynde ikke at tage nok på, - selvom du har masser af mælk.

Det bedste du kan gøre er at få ham til at die så lang tid som muligt på et bryst af gangen. Det er vigtigt, at du hjælper ham med at "tømme" et bryst helt, før du tilbyder ham modsatte bryst. Det kan være en fordel, at du her starter med at amme i den traditionelle stilling, og når han så har diet på denne måde og slipper, så lægger du ...


Annonce

... ham til samme bryst igen, men i tvillingestillingen. På den måde hjælper du ham til at spise længere tid ved et bryst af gangen. Herefter kan du putte ham, og når han så vågner igen, så kan du gøre det samme med modsatte bryst.

Hvis du har så meget mælk, at du ikke kan få ham til at die tilstrækkeligt længe, og han derfor ikke er i stand til at tømme brystet, så kan du også her med fordel starte med at malke ud og først derefter lægge til - netop for at fjerne den vandholdige mælk og lade ham komme til brystet og spise den lidt federe og mere mættende mælk.

Nogle gange kan det også være nødvendigt at bruge det, der kaldes blokamning. Det går ud på, at du lægger ham til samme bryst igen og igen og lader ham spise her, før du lægger til modsatte bryst. I begyndelsen skal blokken være mellem to og fire timer, men stille og roligt øges tidsintervallet mellem, at du lægger ham til henholdsvis det ene og det andet bryst. Det vil sige, at du f.eks. ammer igen og igen på venstre bryst, og så går der måske 4-5 timer før du tilbyder højre bryst, hvor du så ammer igen og igen, indtil der atter går 4-5 timer, måske 6 timer, før du igen tilbyder venstre bryst. Når du kun lader ham spise fra et bryst af gangen og dermed "overhører" signalerne fra modsatte bryst om, at det er brug for at blive tømt, så nedsættes din mælkeproduktion ofte.

Hvis du lige nu både ammer og malker ud, så er der en risiko for at du øger din mælkemængde ekstra meget - hvis du vælger at malke ud, så bør det derfor ske i forbindelse med amning, så det virker som et måltid - og altså ikke amme og putte ham og derefter malke ud imens han sover - så vil din krop tro, at han har behov for mere mælk og produktionen sættes ekstra op... Helt overordnet kan man sige, at hvis du vil sætte mælkeproduktionen ned, så skal du forlænge tiden mellem hver amning/udmalkning. Jo længere tid der går imellem hver amning/udmalkning, jo mindre mælk vil du producere...

Der er især tre ting, som du skal være opmærksom på, hvis du tænker, at du overproducerer, og du derfor vil prøve at blokamme:


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

- Mælken vil ikke løbe så hurtigt, og han skal arbejde lidt mere for føden. Du skal være opmærksom på hans sutteteknik og sikre dig, at han spiser effektivt, selvom mælken flyder langsommere.

- Der vil være en øget risiko for brystbetændelse, hvis du ikke får tømt dit bryst tilstrækkeligt.

- Din mælkeproduktion nedsættes - det er naturligvis det du ønsker, hvis problemet er, at du overproducerer, men - hvis du forlænger varigheden mellem amningerne for meget i starten, så kan din mælkeproduktion nedsættes for meget, så han pludselig kommer til at mangle mælk.

I min bog "Helens bog om amning og flaske" kan du læse meget mere om forskellige ammeproblemer, overproduktion, udmalkning, flaskegivning osv. Ender flasken med at være løsningen hos jer, så er det dejligt, at du har så afslappet en holdning omkring det. Det vigtigste er trods alt, at I har det godt sammen, og at det at spise og få mælk forbindes med noget hyggeligt og rart for jer begge:)

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce