Svar: Ris i babymad på glas
Kære Marie
Tak for dit brev :)
Det er korrekt, at der i meget færdiglavet babymad indgår ris. Netop ris har en fin konsistens og en mild smag, og derfor noget som rigtig mange små børn godt kan lide, samtidig med, at de giver barnet fornemmelse af bid og tyggemodstand.
MEN i 2013 kom Fødevarestyrelsen med nye retningslinjer om ris - dette galt både ris i (baby)mad, riskiks og risdrik.
Retningslinjerne lyder:
"Ris kan sagtens indgå i en sund kost, men variation er vigtigt, og barnet bør ikke få risgrød eller ris hver dag. Risdrik og riskiks bør alle børn derimod undgå."
Ris og risprodukter indeholder arsen. Arsen er et grundstof, som findes både uorganisk og organisk - og man kan ikke udpege ris fra bestemte lande som mere eller mindre arsenholdige. Hvor meget arsen risene indeholder afhænger af jordforholdene.
Uorganisk arsen kan være ...
... kræftfremkaldende, hvor organisk arsen vurderes uproblematisk. Hvis man udsættes for uorganisk arsen gennem mange år, vil det kunne øge risikoen for kræft.
Som udgangspunkt er arsen ikke farligere for børn end for voksne, men på grund af børns høje indtag af fødevarer i forhold til deres kropsvægt kan indtaget blive betydeligt højere end voksnes...
Så tilbage til dit spørgsmål - ris i færdiglavet babymad:
Retningslinjerne om at barnet ikke bør tilbydes ris hver dag, gælder uanset om barnet tilbydes hjemmelavet mad eller færdiglavet mad. Og det er her vigtigt at være opmærksomme på, at der sagtens kan være ris i f.eks. fuldkornsgrød eller speltgrød, ligesom der også kan være ris i forskellige grøntsagsretter, som du køber på glas. Derfor er det vigtigt, at du ikke dagligt tilbyder din dreng grød eller mos, som indeholder ris.
Håber du kan bruge dette videre - fortsat god appetit! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.







