Annonce

Annonce

Svar: Sprog og væske i mellemøret


29. februar 2016

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Det er vigtigt for barnets sproglige udvikling, at hørelsen fungerer - og hvis børn har gentagende mellemørebetændelser eller væske i mellemøret, så vil det naturligt kunne nedsætte hørelsen og dermed påvirke sproget. Barnet kan få svært ved at opfatte bestemte lyde, det kan være svært at skelne lyde fra hinanden, identificere forskellige ord og høre nuancerne i sproget. Nogle børn får naturligt også svært ved at formulere sig.

Det er rigtig godt, at du har en oplevelse af, at jeres dreng forstår alt, hvad I siger. Det er helt naturligt, at han forstår mere end han selv siger - hans sprogforståelse af større end hans aktive ordforråd. Men netop nu har han også en alder, hvor den sproglige udvikling skal rigtig igang, og det er derfor godt, at I har fået hans ører tjekket, og at det nu er blevet besluttet, at han skal have lagt dræn. Hvis han har nogle talefejl, er det ikke sikkert, at drænanlæggelsen vil ændre så meget på disse, men drænet vil forhåbentlig gøre det lettere for ham at høre, og dermed vil I godt kunne fornemme en sproglig forskel:) Nogle forældre fortæller, at der kun gik få dage, så oplevede de nærmest en sprogspurt, så det krydser vi fingre for :)

Det kan være en god idé, at du sætter dig med ham på skødet, når du læser historier højt. Når du sidder med ham på skødet, så har du din mund bag ved hans ører, og det betyder, at han lettere vil kunne høre, hvad du fortæller, hvad du læser højt. At have ham siddende på skødet er derfor bedre, end at han sidder ved siden af dig i sofaen.

Det er også en god idé, at du nogle gange sidder foran ham, og at I har øjenkontakt, når I taler sammen. Han vil ud over at lytte til, hvad du siger, også se på din mimik, dine mundbevægelser osv.

Undgå at tale med ryggen til ham, så kan han ikke aflæse din mimik, og det bliver sværere for ham at høre, hvad du rent faktisk siger.

Undgå så vidt muligt kollektive beskeder som "kan I lige hjælpe mig?" - prøv i stedet at henvende dig direkte til ham, så du er sikker på, at han har fokus på, at du rent faktisk taler til ham.

Tal ...


Annonce

... roligt til ham, undgå at tale eller fortælle noget i alt for hurtigt tempo, så har han naturligt svært ved at følge med i, hvad det er du siger.

Prøv at hjælpe jer alle til ikke at tale i munden på hinanden. Når I f.eks. alle fire er hjemme sammen og alle gerne vil fortælle, så er det en god idé at give plads til alle - men hver for sig. Hvis man taler i munden på hinanden, er det sværere at høre og følge med i, hvad der egentlig bliver sagt.

Sæt ord på ting I foretager jer i hverdagen, så han hører mange forskellige ord og oplever at bruge sproget.

Undgå at rette på ham. Det betyder ikke noget, at han ikke siger tingene korrekt. Det vigtigste er, at han har lyst til at tale.

Lyt til ham og vis ham, at du har tid til at lytte. Hvis han føler, at han skal skynde sig at sige noget, så vil han føle sig presset, og det bliver sværere for ham at udtrykke sig.

Hjælp ham med at høre forskellige lyde i hverdagen. Det kan være en hund der gør, en fugl der fløjter, en kirkeklokke i det fjerne osv. Det hjælper ham med at lytte og høre forskellige lyde.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Undgå baggrundsstøj. Hvis I har Tv, radio og lignende kørende hele dagen, så bliver det sværere for ham at høre, hvad du siger.

Syng og dans, når I synger og samtidig bruger kroppen, så læres ord på en anden måde, rytmen, lydende osv. kommer ind i kroppen på en god måde.

Og så spørger du til de normale rammer - og de er meget vide i denne alder. Men gennemsnitlig vil jeg sige, at børn i alderen 2-2.5 år vil:

- begynde at variere mellem ordene mig, du, jeg
- lytte, spørge, pege og bede om at få ord gentaget
- kende forskel på dreng og pige
- kunne udpege 10 legemsdele
- kunne udtrykke følelser som sur, glad, græder
- tale i 2-4 ords sætninger
- sige lette rim og remser
- begynde at tænke højt, tale med sig selv
- begynde at bruge datid
- begynde at føre en samtale og besvare enkle spørgsmål
- begynde at bruge tillægsord, forholdsord og biord
- kunne 200-300 ord (han forstår mere, end han selv siger)

Jeg håber, du kan bruge dette videre :)

Fortsat held og lykke med det hele! Og fortsat god weekend :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce