Annonce

Annonce

Svar: Hvor ofte skal børn i bad?


23. februar 2016

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Det er korrekt, at spædbørn ikke behøver komme i bad dagligt. De bliver fint rene med "etagevask" og ekstra opmærksomhed i alle hudfolder :)

Men i takt med at barnet bliver ældre, så bliver et bad naturligt mere nødvendigt. Den lidt større baby, som begynder at kravle rundt, samler nullermænd op fra gulvet, sidder og leger udenfor i sandkassen, begynder at spise selv, bruger fingrene, styrer gaffel og ske - og måske begynder at køre maden eller de fedtede fingre rundt i håret, ja så er det godt med et bad og lidt ekstra hudpleje.

Mange forældre vil i 8-9 måneders alderen begynde at indføre et bad som en fast del af aftenrutinen - det hænger blandt andet sammen med, at barnet i denne alder, kan have svært ved at finde fysisk ro og svært ved at overgive sig til søvnen og et aftenbad, afsluttet med en godnatgrød kan have god effekt på nattesøvnen. MEN man behøver ikke bade barnet hver aften, hvis barnet ikke virker til at have behov for eller glæde af det. Det kan være fint at bade måske 3 gange om ugen.

Det kan være fint med lidt olie eller mild sæbe i badevandet, og nogle børn har også brug for at blive smurt med creme, men andre børn har ikke brug for det. Det afhænger helt af barnets hudtype. Og ...


Annonce

... sådan er det også med hårvask. Nogle børn har rigtig meget hår i din datters alder og har derfor brug for at få vasket hår med en hårshampoo - ellers kan man ikke få vasket havregrøden og fedtet ud;) Andre børn har næsten ikke noget hår og kan derfor nøjes med at få håret skyllet i rent vand.

Cremer, lotion, salver, olier, shampoo, sæbe osv. skal tilpasses det enkelte barns hudtype og behov. Nogle børn har brug for daglig hudpleje, andre børn har ikke brug for det. Mange børn kan i perioder have brug for lidt ekstra hudpleje f.eks. i bleområdet eller på kinderne og i andre perioder, har de så ikke brug for det - og hudplejen skal her tilpasses efter barnets behov, og hvad problemet er. Barnet kan f.eks. have behov for en speciel creme, salve, shampoo eller lignende, hvis barnet har fået en svampeinfektion, har børneeksem eller andet.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Generelt gælder, at der skal bruges så lidt hudpleje som muligt, og når man vælger hudplejeprodukter, så bør du vælge produkter som er uden parfume, parabener og farvestoffer. Det er en god idé at gå efter svanemærkede produkter til børn. Nogle produkter bærer både det økologiske ecocert mærke, svanemærket og også astma-allergi Danmark mærket.

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce