Annonce

Annonce

Svar: Søvn et år


9. februar 2016

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Tak for jeres brev og fine beskrivelse, - når jeg læser om jeres datter og hendes rytme og jeres rutiner, så tænker jeg umiddelbart, at der er flere ting, som spiller ind hos jer.

Nu hvor hun er et år (stort tillykke med 1 årsfødselsdagen:)), så vil hendes gennemsnitlige søvnbehov ligge på ca. 13.5 times søvn i døgnet. I fortæller, at jeres datter sover 2.5 x 2 timer om dagen, at jeres dag starter kl 06.20 og at hun ofte puttes kl 19.30-20... Det betyder altså at hun sover 5 timer om dagen og ca 11 timer om natten - ialt 16 timers søvn, og det kan hun naturligvis ikke. Der er således en logisk forklaring på, hvorfor hun vågner kl 02 og har rigtig svært ved at sove og nogle gange kan være vågen et par timer...

Hun må godt sove to lange lure om dagen, men så skal hun sandsynligvis puttes senere i seng til natten. Alternativet er at afkorte hendes dagssøvn, men som I beskriver det, så lyder det som om, at hun lige nu har behov for at sove det ekstra om dagen - i har forsøgt at afkorte hendes lur uden at det har haft nogen effekt, hun er også startet i vuggestue, hun er godt igang motorisk og øver sig i at gå osv. og lyder derfor til at have brug for det afbræk, som dagssøvnen giver hende - men nattesøvnen er så nødt til at være kortere.

Noget andet er de uhensigtsmæssige vaner, som det lyder som om, at I har fået skabt, fordi I naturligt forsøger alt, for at få hende til at sove om natten - her tænker jeg på afhængigheden af flaske og afhængigheden af jeres favn og af at blive vugget i søvn i jeres arme, hver gang hun har sine små opvågninger. Det lyder som om, at hun har et søvnassociationsproblem.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode, fordi de lærer jeres datter at falde i søvn selv. Hun lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor hun skal falde i søvn. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de giver jeres datter en afhængighed af jer.

Vi har alle sammen rigtig mange opvågninger om natten - vi skifter stilling, trækker dynen om os, sparker dynen af, putter os ind til vores partner osv. Når vi har disse små opvågninger, så registrerer vi, at alt er, som da vi faldt i søvn, hvis det er det, så sover vi trygt og roligt videre. Hvis jeres datter falder i søvn med sin flaske i munden, eller falder i søvn i jeres favn eller tæt med jer, så vil hun naturligt mangle dette, når hun har sine naturlige natlige opvågninger. Så vil hun klynke, vågne mere og mere op og blive mere og mere urolig og vil ikke kunne sove videre, før du/I kommer og giver hende flaske i munden igen eller tager hende op i favnen, vugger hende eller lignende.

Hos jer lyder det som om, at hun får sin flaske, og derefter puttes i sin seng og falder i søvn i sengen og ikke i jeres favn - og hvis det er tilfældet, så er det rigtig fint. Det er vigtigt, at hun forbinder sin ...


Annonce

... seng med stedet, hvor hun skal sove. MEN det samme gælder, når hun så har sine opvågninger efter 40 minutter og efter en time. Her er det vigtigt, at I ikke per automatik tager hende op, vugger hende i jeres arme, giver hende flaske osv. Det er vigtigt, at I forsøger at hjælpe hende videre i søvnen, der hvor hun allerede sover - nemlig i sengen og så vidt muligt med så lidt kontakt fra jeres side som muligt.

Det vil være rigtig godt, at I tilbyder hende en godnatgrød, som en fast del af hendes putteritual, ligesom hun meget gerne må få et bad om aftenen. En god aftenrutine kunne se således ud:

Aften 18: Aftensmad, almindelige børnevenlige retter, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs.. Der skal være mad i stykker og også stadig gerne moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klart til natten. Frotteres rigtig godt i håndklædet, smøres med creme osv. som hun har behov for - det er med til at give hende en bedre fysisk ro, så hun bedre kan slappe af i kroppe, når hun skal sove.

Tilbydes en godnatgrød, det kan være en grovere grød som havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød, vand eller mælk af kop. Grøden sikrer ekstra mæthed og sikrer, at hun stille og roligt ikke længere behøver mælk om natten. Får børstet tænder efter grøden.

Flaske og puttes til natten - og måske først kl 21-21.30 - afhængigt af hvor lang dagssøvnen er.. I må prøve at regne jer lidt frem til, hvad puttetidspunkt der passer til jeres datter lige nu... På sigt vil det naturligvis være rigtig dejligt, hvis hun kan gå i seng tidligere og sove en længere nattesøvn og stille og roligt så afkorte dagssøvnen, men lige nu lyder det som om, at I er nødt til at følge hendes behov...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at have glæde af en putteklud, puttebamse og lignende og det vil derfor være rigtig godt at introducere dette nu. Tanken er at kluden eller bamsen stille og roligt skal fungere som substitut for jer, så hun kan finde roen med dette og ikke længere behøver jeres favn.

Hvis I går meget rundt med hende i armene om natten, så kan det være nødvendigt, at I først lærer hende at sove uden at hun skal gås rundt med - det kan derfor være nødvendigt, at I starter med at skiftes til at sove med hende, putte hende i dobbeltsengen og på den måde give hende masser af nærhed og tæt kontakt, men uden at hun løftes op og bæres rundt, så hun lærer at hun godt kan ligge ned og blive beroliget og hjulpet videre ind i søvnen med jeres hænder og nærhed, men stadig tæt med jer.

Og når hun så kan dette, så kan I flytte hende over i egen seng, men her så bibholde jeres kærtegn, putteklud, måden I indtil da har hjulpet hende videre i søvnen på, så hun hjælpes som hun plejer, men ikke længere ligger i jeres seng, ligger i egen seng...

Det kan også være, at I kan hjælpe hende videre i egen seng, hvis hun umiddelbart er god til at sove i den - og hun så samtidig ikke puttes for tidligt. At afkorte nattesøvnen, kan faktisk godt være løsningen på jeres udfordringer :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce