Annonce

Annonce

Svar: Spise udfordringer igen igen


3. februar 2016

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor, der syntes det var lettere at amme:)

Tak for dit brev :)

Det er helt normalt, at børn mellem 8-10 måneders alderen begynder at lukke munden for skeen og protesterer højlydt, når man forsøger at give dem mad. Det hører med til deres alder og udvikling, og det handler sjældent om kræsenhed, men snarere om, at barnet i denne alder begynder at vise lidt mere egen vilje og selvstændighed.

Der er ingen tvivl om, at jeres dreng nu begynder at fornemme, at det gør noget ved dig, når han lukker munden for skeen, drejer hovedet, kniber munden sammen og tydeligt signalerer nej - så får han en reaktion fra dig. Og en del af det du oplever lige nu handler derfor om, at han forsøger at finde ud af "når jeg gør sådan, hvad gør mor så?" og derfor er det rigtig vigtigt, at du forsøger at tage det stille og roligt :)

Det gør ikke noget, at jeres dreng ikke spiser store portioner. Det er helt okay, og det er faktisk bedre for ham, at han spiser lidt og tit og får flere måltider i løbet af dagen, end at han spiser få og meget store portioner. Han bør tilbydes 3 hovedmåltider - morgen, frokost, aften. Og derudover bør han tilbydes 2-3 mellemmåltider - formiddag, eftermiddag og evt. før putning om aftenen. Når du tilbyder ham mange små måltider, så sikrer du ham mulighed for en vis variation og samtidig får han også mad så tit, at hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så går der ikke så længe, så tilbydes han lidt igen og så spiser han måske lidt mere der:)

Det er naturligt, at du synes, det er frustrerende. Men du må prøve at holde fast i, at du har en dreng der trives. Han mangler ikke noget og han er godt i gang med at udvikle sig, udvikle sin selvstændighed - og det er et sundhedstegn:)

Du mærker sandsynligvis hans spirende selvstændighed flere gange i hverdagen. Han protesterer måske over ...


Annonce

... at blive lagt på puslebordet, vil ikke skiftes, vil ikke ligge ned. Måske protesterer han, når du prøver at give ham hue på, eller han tager sine strømper af, selvom du synes det er vigtigt, at han har varme fødder... Alt sammen helt naturligt for alderen, - og på samme måde lukker han altså munden.

Det lyder rigtig fint, at du forsøger at give ham lidt af gangen. Han vil have lettere ved at overskue tre små hapsere, spise dem og få lidt flere, end han vil have ved at overskue en tallerken der er fyldt med mad. Så prøv med lidt af gangen.

Det er også rigtig godt, at du stadig supplerer ham med grød eller mos. Det at udvikle selvstændighed betyder også lyst til at ville spise selv - og det må ha naturligvis gerne. Men det kræver stor koncentration at skulle spise mad i stykker, føre det fra tallerkenen ind i munden, tygge det, bearbejde det, synke det, tage et nyt stykke fra tallerkenen og føre det til munden.. Og han vil naturligt kunne blive træt, før han egentlig er mæt nok. Derfor er det godt at supplere ham med lidt skemad ved siden af.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Og derfor er det også rigtig godt, at du nogle gange vælger at tage ham på skødet og lader ham spise lidt videre i nærhed med dig. Det er rigtig rart for ham og du skal derfor endelig blive ved med at gøre det du gør - det lyder alt sammen rigtig fint:)

Han bør ikke få mere end 2 måltider grød dagligt, resten bør være grøntsagsmos, kød, fisk, frugt, brød osv. Du må gerne give ham stykker af frikadelle (kød eller fiskedeller), stykker af kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, 1/2 hårdkogt æg osv. så du varierer hans kost så meget som muligt. Du kan med fordel også bruge grøntsagsmos som smørbart pålæg på brød, ligesom du kan give ham smørbart fiskepålæg som alternativ til leverpostej en gang imellem:)

Håber du kan bruge dette lidt videre:)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce