Svar: Tandbørstningen volder store problemer
Kære mor og far
Tak for jeres brev :)
Når man er 10 måneder gammel, så er det meget svært at forstå, hvad det er I vil og gør. Jeres dreng vil naturligt lukke munden for tandbørsten, det sker som en naturlig refleks, og han vil protestere, fordi han ikke forstår det.
Tænderne skal som udgangspunkt børstes to gange dagligt, morgen og aften. I bør bruge tandpasta, men meget lidt - ikke mere end hvad der kan være på hans lillefingernegl.
Det er rigtig fint, at I har forsøgt at lægge ham og sætte ham på puslepuden, det er fint at forsøge lidt forskellige metoder, for at se, hvor han er mest tryg. Jeg vil anbefale jer, at I lige nu prøver at sætte jer med ham på skødet eller lader ham sidde på et bord, med ryggen mod den, som børster tænderne. Det kan gøre det lettere at få overblik over hans tænder, når I holder ham på denne måde, og han vil føle sig lidt mere tryg, når han sidder op af jer.
Sæt ham evt. foran et stort spejl, så han kan se både sig selv og jer og bedre kan følge med i, hvad der sker.
I må gerne synge en lille sang f.eks. "du skal børste dine tænder, hver gang du vasker hænder" eller lignende. Det vil på sigt gøre, at han kan følge lidt med i tandbørstningen og når sangen slutter, så er I færdige.
I må ...
... gerne give ham en tandbørste, evt. en kombineret tandbørste og bidering at bide og gumle lidt på, før I går i gang. Lad ham holde den i hånden, når I så børster hans tænder med en anden børste.
Prøv at børste tænderne på samme måde hver gang. Det giver genkendelighed og dermed tryghed. Samtidig husker I også selv at få børstet alle tænder.
I takt med at han får alle sine mælketænder, vil det være rigtig godt, at I børster i følgende rækkefølge:
- Start med at børste alle tyggeflader i over- og undermund.
- Børst derefter ydersiden af tænderne i overmunden.
- Børst indersiden af tænderne i overmunden.
- Børst ydersiden af undermunden.
- Børst indersiden af undermunden.
Hvis han lige nu er helt ulykkelig og protesterer voldsomt, når bare han ser sin tandbørste, så er det vigtigt, at I ikke presse for meget på, men forsøger at få ham gjort tryg igen. Gør det så vidt muligt til en leg og stop med tandbørstningen før han bliver alt for ked af det, så han ikke oplever det slem, men finder ud af, at det faktisk kan være okay. I takt med at han bliver tryg ved situationen kan I så øge varigheden og grundigheden som I børster tænderne med:)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke med ham fortsat:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!
Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!