Annonce

Annonce

Svar: Godnathistorie


5. januar 2016

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Cille

Tak for dit brev :)

Jeg tror, du skal vente lidt med godnathistorie i form af en bog, for den fysiske bog forvirrer lige nu din dreng. Han kan ikke finde ud af, om I skal kikke i bog, læse eller om han skal sove, og så bliver han frustreret og ked af det.

I stedet vil jeg anbefale, at du begynder at synge en godnatsang for ham og lader den indgå som en fast del af ritualet. Når du putter ham i egen seng, kan du stadig være der, holde hænderne på ham, synge samme sang igen og igen og på den måde er ritualet, som det plejer at være. Der er genkendelighed og tryghed i sangen og dine kærtegn og nærhed.

Du kan også stille og roligt begynde at digte en lille historie f.eks. en historie, der handler om ham selv. "Der var engang en lille dreng der hed... Han boede sammen med sin mor og sin far. Han elskede mad, især... Når han stod op om morgenen spiste han havregrød mmm, det smager godt..." osv. Så han på den måde stadig får godnathistorie, men ikke bliver forstyrret af den fysiske bog og så han vænnes til at ligge og lytte til din stemme og det du fortæller.

Og hen af vejen kan du så begynde at introducere en fysisk bog som godnathistorie. Det skal være en bog, der ikke indeholder alt for meget tekst. når han ikke er ældre, skal det være en bog med små sætninger, som er lette at forstå, og hvor der samtidig er et billede, der viser det, du læser op.

Da mine piger var små, var de f.eks. glade for en bog der ...


Annonce

... hed Bamse. Den handlede om en brun bamse og der stod f.eks. "Her er Bamse, han er brun" - og så var der et billede af den brune bamse. "Bamse har et par blå bukser med seler" - og så var der et billede af bamse med blå bukser". "Bamse har en lille seng han sover i" - og så var der et billede af sengen. "Her ligger bamse og sover i sin seng" - og så var der billede af bamse i sengen osv., - en tekst og et billede på hver side.

Altså helt små korte sætninger, hvor du læser op, viser ham billeder, læser igen, viser billeder og på den måde inddrager ham lidt i det du læser. Og nogle gange skal du også bare sidde og læse, hvor han så lytter til din stemme, til ordene og lydende - ligesom når du synger godnatsang eller fortæller ham en lille historie om ham selv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Lad ham gerne få flaske eller mælk af kop samtidig med, at du læser op af bogen:)

Det kan også være en god idé, at du nu introducerer en putteklud eller en puttebamse. Lad kluden eller bamsen være en del af ritualet, så han har den hos dig allerede når han lige nu tilbydes flaske og sidder hos dig i gyngestolen og lad den så følge med fra din favn og over i sengen. Det på denne måde at have en slagt overgangsobjekt kan gøre det lettere at komme fra din favn og ned i sengen - ligesom den også meget gerne må følge ham fra hjemmet og ind i dagpleje/institution og lette overgangen mellem de to verdener:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce