Annonce

Annonce

Brev:

Søvn, amning og vågentid


29. december 2015

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Søvn, amning og vågentid

Hej Helen

Jeg er den heldige mor til William på 6 uger, som også er mit første barn. Som alle andre første gangs mødre, så opstår der en masse spørgsmål, og vi har lidt udfordringer omkring hans søvn, som påvirker amning og hans vågentid. Disse har jeg også snakket med min sundhedsplejeske om, men vil gerne høre en andens tanker omkring dem.

Først lidt generelt om William. Han var en super fin baby på 3290 gram og 51 cm, da han blev født, og da han var 5 uger målte lægen ham til 4800 gram og 58 cm. Han er en temperamentsfuld størrelse, som hurtigt går fra 0-100, når han bliver utilfreds og samtidig er hans signaler ikke så tydelige, så vi når hurtigt op i meget ulykkelig gråd før jeg finder ud af, hvad han gerne vil/ikke vil, og ofte er det gætteri, når jeg finder ud af, hvad det er han er utilfreds med. Tilgengæld tager det ikke lang tid, at trøste ham. Det er sjældent, at han græder mere end 5-10 minutter. Desuden prutter han rigtig meget, men bliver ikke ked af det, når han skal af med luften.

Søvn
Udfordringerne med hans søvn ligger i, at han ikke sover ret længe ad gangen. Han sover 11-13 timer i døgnet, som er fordelt på 10-12 lurer. Om dagen sover han 0,5-1,5 time ad gangen, og tit når han vågner, så bliver han skiftet og ammet og falder så i søvn igen. Han vågner tit fordi han spjætter eller mosler rundt for at komme af med en prut. Min fornemmelse er, at William ikke er ordenligt udhvilet, når han vågner, og at vi måske tager ham op til os for tidligt. Kan man hjælpe ham til at sove længere?

Vi har forsøgt at vugge vuggen og give sut for at få ham til at sove igen. Jeg har tænkt på at købe en voksipose, så han er ”svøbt” i den, hvilket måske også kan hjælpe, når han spjætter og mosler. Det skal dog lige siges, at om dagen står vuggen i stuen, hvor jeg er og fjernsynet kører på lav volumen. Er det bedre at putte ham i et andet værelse med mere ro?

Om natten kan han godt sove 2,5 time ad gangen, men det sker kun 1 gang eller 2 i løbet af natten, ellers sover ...


Annonce

... han 1,5 time og vågner så igen. Oftest sover han bedst om natten, hvis han falder i søvn ved siden af mig, efter han er blevet ammet. Jeg vil dog gerne have ham til at sove i vuggen, men tit når jeg ligger ham over vågner han, og det kan tage 1 time at vugge ham i søvn igen. Om natten er han dog sjældent ked af det, når han vågner, men er bare vågen og kigger lidt rundt, mens han grynter, knirker og mosler.

Han bliver lagt i seng mellem kl. 21 og 22, hvor jeg også går i seng, men skal jeg ligge ham i seng noget før? Og kan vi om natten også hjælpe ham til at sove lidt længere ad gangen?

Amning
Jeg ammer 10-12 gange i døgnet, som også er påvirket af, at William har mange korte lurer. Ofte tilbydes han bryst, når han vågner og er pjevset. Min sundhedsplejeske har sagt, at jeg gerne må strække tiden, så der går minimum 2,5 timer mellem amningerne, for at minimere hans luft i maven, men tit går der nærmere 1,5-2 timer. Dette er lidt fordi han hurtig bliver dybt ulykkelig og amningen er med til at berolige og skabe trykhed, så han kan falde i søvn igen. Det virker også til at han altid tømmer brystet, så jeg er sikker på, at han ikke er sulten efter 1,5 time, men han spiser stadig godt, selvom der ikke går længere tid. Hvad synes du om at trække tiden mellem amningerne? Vil dette også hjælpe på hans søvn?

Vågntid
Han er gerne vågen 1,5-2 timer, om formiddagen efter vi er stået op efter nattesøvnen, hvor han pludrer og er opmærksom. Herfra er han næsten kun vågen for at spise og blive skiftet, dog har han også 1 times tid om aftenen, hvor han pludrer. Er dette okay for hans alder? Jeg tror at disse mange korte lurer i løbt af dagen gør, at han ikke er frisk nok til at have mere vågentid.

Til slut vil jeg gerne sige, at jeg godt ved, at William kun er 6 uger, og der ingen system er i hans søvn endnu, men der skal jo lige så stille arbejdes med det, så tænker man kan tage hånd om nogle af udfordringerne allerede.

Jeg ser frem til at høre fra dig.

Med venlig hilsen
Sofie

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.

Døsig og træt baby

Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Gråd i barnevogn - 2 mdr.

Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...

Læs hele brevet og Helens svar


1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Dårlig dagssøvn 2mdr

Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annonce