Annonce

Annonce

Svar: 2.5 år og pottetræning


18. november 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære M

Tak for dit brev :)

Renlighed har tre faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har tisset eller lavet i bleen.

I anden fase kommer barnet og siger, når det sker f.eks. "nu tisser jeg!"

I tredje fase kommer barnet lige inden det sker - og så skal man skynde sig at nå toilettet.

Det lyder som om, at jeres datter er i 3 fase, når det kommer til afføring. Hun mærker afføringstrang og siger til inden, følges til potten og har så afføring der. Super fint!

I forhold til vandladning, så lyder det som om, at hun er i første fase. Hun er bevidst om, at hun har en våd ble og beder om at få den skiftet.

Jeg synes det er lidt for tidligt at tage bleen af hende. Hvis du vil prøve, så er det kun for at give hende fornemmelsen af, hvad det er hun skal lægge mærke til, når hun tisser. Hvis du fjerner bleen, så vil hun naturligt tisse i bukserne, urinen vil løbe ned af benene på hende og det kan gøre hende lidt forskrækket - og du kan sige "hov nu tisser du skat, næste gang skal du ud på potten" eller lignende. Så hun på den måde bliver opmærksom på sin krops signaler og hvad det er du gerne vil have hende til at reagere på.

Men ellers er jeg ikke tilhænger af, at man tager bleen af for hurtigt. Jeg synes, det er vigtigt med små succesoplevelser, og det vil være en stor succes med en tør ble - det er altid et nederlag med våde bukser.

Jeg vil derfor foreslå, at indføre faste toilettider. Det vil sige, at hun skal tisse på potte eller toilet som det første om morgenen og som det sidste om aftenen (gerne i forbindelse med aftenbad, hvor tøjet alligevel kommer af. Stille og roligt udvides toilettiderne til også at gælde i løbet af dagen - før hun løber ud for at lege, før I kører op for at handle, I forbindelse med måltiderne osv.

Hun skal ikke ...


Annonce

... spørges "skal du tisse?", for så vil hun naturligt svare nej og ofte tisse få minutter efter. I stedet skal hun følges ud på toilettet og du kan f.eks. sige "kom vi skal lige tisse inden vi kører", som en helt naturligt regel, der gælder - mor tisser også, far tisser også og din datter tisser - alle skal lige tisse før man kører hjemmefra.. stille og roligt uden at gøre det til en kamp:)

Det vil være rigtig godt at bruge en bukseble, der kan trækkes op og ned som et par underbukser. Hvis bleen er tør, så er det super, så roses hun for det og bleen kan bruges igen. Hvis bleen er våd, så er det også helt fint, så skifter i den bare og hun får en ny tør ble på. Hvis der kommer noget tis på pottet eller toilettet, så roses hun for det. Hvis der ikke kommer noget, så roses hun for at forsøge. Uanset hvad, så er det positivt:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Når hun begynder at kunne holde sig, når bleen gentagende gange er tør og når der kommer tis/afføring, når hun sidder på potten eller toilettet, så kan du begynde at fjerne bleen helt, men ikke før:)

Med hensyn til at hun tisser om natten, så kan det være en god idé, at du er opmærksom på, at hun bør få stillet sit væskebehov hele dagen igennem og ikke mest om aftenen. Det kan også nogle gange være en god idé at følge hende på toilettet sen aften, så hun får tisset af der... men du skal her vurdere, om hun vil have svært ved at sove, hvis du vækker hende - så er det bedre at lade hende sove... Hun er stadig ikke så gammel, så det er naturligt, at hun stadig tisser om natten. Den natlige vandladning styres blandt andet af det antidiuretiske hormon og rent hormonelt er hun ikke i stand til at holde sig om natten endnu.. Det er en fysiologisk modning, som skal have sin tid...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce