Annonce

Annonce

Svar: Problemer med amning - 8 uger gammel søn


17. oktober 2015

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære du

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at I har fået bugt med svampeinfektionen og at din dreng og du selv nu trives bedre med amning. Det lyder også som om, at du har fået mere mælk, at mælken flyder lidt lettere til ham - og jo, du må gerne amme ham 6 gange i døgnet, hvis du fornemmer, at han trives med dette :)

Tegn på at barnet trives med amning er:

Det er vigtigt, at du kan mærke, at du har mælk. Brysterne skal føles tunge og når din søn har spist hos dig, skal brystet virke mere blødt og eftergiveligt. Du vil sandsynligvis kunne mærke, at din mælkemængden er størst først på dagen og mindre om aftenen. Det er normalt. Du vil måske også kunne fornemme en forskel på mælkeproduktionen på venstre og højre bryst - det er også normalt.

Når din søn spiser hos dig, kan du høre og se, at han spiser med en god rytme. I begyndelsen spiser han hurtigt, men stille og roligt mere rytmisk, og du kan høre, at han synker mælken. Du kan også se mælk i mundvigene på ham, både når han spiser, og når han slipper. Du skal kunne se mælk i brikken, når han slipper. Han virker mæt, glad og tilfreds, når han slipper, og ofte vil han i forbindelse med amning falde veltilpas i søvn.

Han vil melde sig selv til måltiderne - og det kan godt være ca. hver 3-4 time. Nogle gange vil han måske die lidt ind imellem og det er vigtigt, at du lægger ham til brystet, når han har lyst. En gang imellem dier han kortvarigt og tager kun toppen for at slukke sin tørst, men de fleste gange vil han die i længere tid, hvor du fornemmer at han spiser et egentligt måltid. Det er rigtig fint, hvis du ammer 6 hovedmåltider dagligt og derudover lader ham komme til hyppigere, hvis han viser behov.

Du kan også se, at hans mave fungerer godt. Afføringen er grødet, gul og kommer fortsat hyppigt. De fleste børn er lidt ældre inden der begynder at kunne gå flere dage imellem deres afføringer. Ofte netop i 2-3 måneders alderen vil mange opleve en ændring. Det er vigtigt, at han har let ved at komme af med afføring og han skal tisse mindst 6 gange i døgnet, svarende til antal amninger. Urinen skal være klar - prøv at lægge mærke til urinen, ofte tisser han måske lige når han får bleen af.

Og så skal han naturligvis tage på i vægt, og det er rigtig godt, hvis han kan tage 200 gram eller mere på om ugen - det er tommelfingerreglen de første ca 3 måneder. MEN, det er dog også sådan, at normalintervallet for vægtøgning varierer, og derfor er det vigtigt også at se på, om barnet har det godt. Det er vigtigt, at din dreng ...


Annonce

... virker rolig, glad og tilfreds. Han skal spise, sove og når han er vågen, så skal han have overskud til at pludre og være i kontakt med dig. Han kan naturligt kun være vågen et par timer af gangen, så vil han sandsynligvis have behov for mælk igen - og så skal han puttes. Men når han er vågen så skal han være opmærksom, aktiv og interesseret i omgivelserne, i dit ansigt og i din stemme.

At han lige nu nogle gange vægre sig mod at være i favn, blive holdt ved brystet, kan godt hænge sammen med at amningen for jer har været problematisk i begyndelsen og at han måske har haft ondt på grund af sin svampeinfektion - ligesom mælken har haft svært ved at løbe til ham, så han har skulle kæmpe lidt ekstra. Han kan også have følt sig lidt for presset til brystet og protesterer derfor nu...

Du skriver, at han har det bedst, når han kan hænge over din skulder eller når han kan ligge på puslebordet og kikke på dig. Måske føler han, at I skal være i kontakt, når han er i din favn. Prøv derfor nogle gange at vende ham rundt, så han kikker lidt ud i rummet, når du bærer ham. Eller prøv at lægge ham på maven hen over din underarm, så han kikker lidt ned mod gulvet, når du bærer ham rundt. Det kan nogle gange gøre, at han så falder lidt til ro.

Med hensyn til spændinger i nakken, så synes jeg at I bør få jeres læge til lige at kikke ham igennem. Lægen kan vurdere, om der er behov for kiropraktor eller en børnefysioterapeut. Samtidig kan lægen også veje jeres dreng, sætte hans vægt og længdemål ind på en kurve og I kan sammen vurdere, om jeres dreng får mælk nok, når han spiser, som han gør lige nu:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Jeg synes ikke, at du skal malke ud og supplere på en flaske, hvis han kan spise effektivt og godt hos dig 6 gange i døgnet - og han i øvrigt tager på, følger sin kurve og virker glad og tilfreds. Men for at vurdere, om han har behov for ekstra mad, vil det være godt med en vægt og ekstra tjek hos egen læge:)

Det er svært at svare på, om han nogle gange vil kunne bide en evt. smerte i sig fordi han er sulten - umiddelbart vil jeg svare nej. Hvis han har ondt, så vil han græde, slippe brystet, protestere - stadig søge, forsøge at spise, vise at han er sulten og derfor også drikke lidt, men hvis han har ondt, vil han sandsynligvis hurtigt slippe igen... Lidt det forløb du har oplevet tidligere, men som har ændret sig nu.

Hvis du ikke allerede har købt den, så vil jeg anbefale dig rigtig meget at købe min nyeste bog "Helens bog om Amning og Flaske", som netop er udkommet:)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce