Annonce

Annonce

Svar: Sut i munden hele tiden


14. oktober 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære M

Tak for dit brev :)

Det er altid en individuel vurdering, og hvis du skønner, at din datter har brug for sutten, og det er bedst for hende lige nu, så er det jo sådan... Man skal jo vælge sine kampe...

Men netop sutten kan måske være den kamp, som man er nødt til at tage. Hvis hun har sut i munden altid, så kan det påvirke hendes tænder, det kan påvirke hendes evne til at holde på sit mundvand, og det kan også påvirke hendes sprog...

Nogle gange så lader vi tingene være, som de er, fordi vi helst ikke vil skabe konflikter eller gøre vores børn kede af det. Men som forældre ved vi nogle gange bedst, og derfor er det nogle gange nødt til at være, som vi siger - også selvom barnet så bliver ked af det. I de situationer er det naturligvis vigtigt, at vi stadig lytter til barnet, anerkender at hun f.eks. rigtig gerne vil have sin sut, du kan tilbyde et alternativ, noget at spise, drikke, noget andet at gumle på, aflede hende ved at lege med hende osv. Men holde fast i at sutten får hun først, når hun f.eks. skal sove. Oxytocin skabes også ved fysisk kontakt og nærhed, kram, kys, kærtegn:)

Det er vigtigt, at vi kan rumme vores børns følelser. Det betyder, at vi kan holde ud, at de har det, som de har det. At vi ikke vil lave det om, og at vi ikke tager det personligt. Det skal være okay at din ...


Annonce

... datter er ked af det, vred, frustreret, protesterer osv. ligeså vel som hun kan være glad, fuld af spillopper og sjov. Der skal være plads til alle følelser.

Jeg kan ikke helt gennemskue, hvad det handler om hos jer? Hvis du lige nu fornemmer, at din datter har ekstra meget brug for sin sut, fordi det ikke går særlig godt i vuggestuen, hun ikke rigtig trives, savner dig i løbet af dagen osv. så kan det være helt okay at lade hende bruge sutten for at få denne tryghed. Hun er kun knap 2.5 år og det er helt okay, at hun ikke er parat til at undvære sin sut, når hun ikke er ældre end hun er. Sutten er også langt at foretrække fremfor tommelfingeren - så hvis du fjerner sutten for tidligt, og hun i stedet sutter på tommelfinger, så er det ikke særlig godt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Men hvis det handler om, at du synes, det er svært at sige nej til hende, at du ikke rigtig kan lide, hvis hun bliver ked af det osv. så er situationen lidt en anden, og du er nødt til at vurdere, hvad der på sigt er bedst for både hende og dig... Det er rigtig vigtigt, at du overvejer, hvad du siger nej til og hvorfor, og at du ikke kommer ud i situationer, hvor du siger "nej, nej, nej... jamen så gør det da". Det er vigtigt, at hun kan regne med dig. Regne med det du siger, og det du signalerer:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce