Annonce

Annonce

Svar: Sensitiv dreng med en anelse OCD?


3. oktober 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære trætte mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dreng :)

for mig lyder det som om, at jeres dreng måske har det, som kaldes sanseintegrationsproblemer. Det kan vise sig lidt forskelligt hos børn, og jeg vil prøve at beskrive det lidt.

Vores hjerne modtager hele tiden sanseindtryk, som skal bearbejdes. Det er lyde, ting vi ser, mad vi smager, dufte vi møder og også berøring. Alle indtryk skal sorteres i vores hjerne og bearbejdes. Visse ting kan vi lukke ude - f.eks. lyde fra vejen eller en radio der kører, andre ting får os til at reagere hurtigt. Nogle børn har et "umodent sanseapparat", som gør at de kan have svært ved at bearbejde og håndtere de indtryk/sanser de møder. Og når de ikke kan sortere i deres indtryk, så bliver de forstyrret af dem.

Hvis man som din dreng, har det svært med mærkerne på tøjet, strømper, bukser, sko osv. - altså at tøjet irriterer, strammer osv. så vil man ofte også have det svært med berøring. Måske protesterer han også højlydt, hvis du reder hans hår - det gør ondt. Måske bryder han sig ikke om brusebad, for vandstrålerne gør ondt på huden. Måske bryder han sig ikke om at du kærtegner ham blødt, kysser ham osv. fordi han oplever den nænsomme berøring ubehagelig, måske kan han bedre lide at I leger lidt mere voldsomt, tumler mere osv. altså en mindre nænsom berøring.

På samme måde, som barnet kan have problemer med berøring og tøj, så vil nogle børn også have det svært med smag og konsistens af mad. Andre har det rigtig svært med lyde og støj, atter andre har det svært med kraftige lugte.

Der findes ergoterapeuter og fysioterapeuter, der har specialiseret sig i at hjælpe børn med sanseintegrationsproblemer. Behandlingen består af forskellige lege og udfordringer, børsteøvelser og lignende og de ...


Annonce

... fleste børn synes faktisk, at det er rigtig sjovt, selvom det jo også er hårdt, fordi barnet bliver udfordret på nogle områder, som barnet synes er svære.

Du nævner, at der ikke er problemer i institutionen, at jeres dreng aldrig klager over tøj eller lignende der... Det er lidt usædvanligt, hvis han kun har problemerne derhjemme. Derfor skal du naturligvis også overveje, om du reagerer på en måde, som gør det særligt spændende for ham, at udvise denne adfærd. Det lyder dog meget som om, at sanseintegrationsøvelser vil kunne hjælpe både ham og dig...

Da det især er berøring, som er svært for din dreng, så kunne du prøve at udfordre ham lidt omkring dette derhjemme. En udfordring kunne være at gå med bare tæer uden for - prøve at gå på græs, på sten, på asfalt. I kunne også bage boller sammen og lade ham være med til at ælte dejen og forme bollerne. Hvis han har svært ved tøj der irriterer, vil han måske også have svært ved bolledej, der klistrer... Modellervoks, fingermaling, bygge sandkager i en sandkasse osv. kan også være en god udfordring for ham.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du har naturligvis ret i at for mange 3-4 årige børn, så betyder det rigtig meget at tingene er "som de plejer". Det er vigtigt med rutiner, det er genkendelighed og dermed tryghed. At puden skal ligge på en bestemt måde på sengen, at putteritualet skal være helt ens hver aften, at han kan høre den samme historie igen og igen er altså helt normalt for alderen. Det samme er også, hvis han f.eks. ikke vil træde på stregerne på fliserne eller hvis bilerne skal så i en bestemt rækkefølge på hylden osv. Der behøver altså ikke være tale om OCD og normalt taler man om denne diagnose i skolealderen og ikke hos så lille et barn.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce