Annonce

Annonce

Svar: MME og nedtrapning


1. oktober 2015

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære C.

Tak for dit brev:)

Det vil være rigtig godt, hvis I kan begynde at trappe ud af flasken midt nat. Du fortæller at hun nogle nætter faktisk kan springe den helt over, og det er super - men de nætter, hvor hun viser behov for den, må du gerne prøve at skrue lidt ned i indtag, så hun får mindre og mindre. Det vil sige, at i stedet for at tilbyde hende 150 ml, så giver du hende 140, 130, 120, 100 ml osv. indtil hun begynder helt at kunne undvære.

Dernæst vil det være rigtig godt, hvis de i vuggestuen kan gøre det samme før middagsluren. Så hun i stedet for at få 200 ml, som en brik indeholder, giver hende 180 ml, så 160, 140 osv. indtil hun måske i stedet kan tilbydes mme af en kop før hun puttes og på den måde trappe hende ud af flasken. I skal naturligvis gøre det samme derhjemme i weekenden.

Hun behøver ikke trappe ud af alle flasker med det samme hun bliver et år. Lad udtrapningen ske gradvist, så hun kan følge med og så I stille og roligt får skabt et nyt ritual, der tager over, når flasken stopper. Det er for mig vigtigt ikke at fjerne flasken fra den ene dag til den anden, den er jo tryghed for hende, genkendelig og har været en fast del af hendes putning meget længe - og det er synd at fjerne dette. Derfor skal der sættes noget andet i stedet, som på sigt kan være mindst ligeså godt eller måske bedre.

De fleste børn vil, når de er mellem 12-18 måneder begynde at ...


Annonce

... kunne tage en puttebamse, sutteklud eller lignende til sig, bruge den bevidst, putte sig med den, nulre næse med den osv. og den kan således træde ind og erstatte flasken og samtidig også fungere som substitut for mor og far.

De fleste børn vil også i 12-18 måneders alderen begynde at have glæde af en godnathistorie. At man sætter sig, læser højt, viser billeder osv. og på den måde vænner barnet til at ligge i sin seng, med sin bamse, klud osv. og lytte til mor og fars stemme og stille og roligt falde i søvn.

Og så kan det også være en rigtig god idé at give hende en godnatgrød, hvis I ikke allerede har indført dette. Den sikrer, at hun ikke søger flasken fordi hun er sulten:) Grøden bør ligge adskilt af aftensmaden og være en del af putteritualet, evt. serveret sammen med en kop mælk (lun eller kold). Det betyder, at et aftenritual kunne se således ud:

Aften 18: Familiemad, spiser varieret - mos med ske, mad med gaffel og mad i hånden osv. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød og mælk af kop Ca kl 19.30, får herefter børstet tænder.

Puttes til natten med putteklud, bamse, godnathistorie. Hvis hun vågner i løbet af natten og virker tørstig, kan hun tilbydes lidt vand, men ellers skal hun stille og roligt lære at sove uden at få en masse væske om natten:)

Håber, du kan bruge dette lidt videre - og stort tillykke med 1 års fødselsdagen - stor dag! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce