Annonce

Annonce

Brev:

Vægt og kost. Igen


16. september 2015

Alder:
6 mdr.

Vægt og kost. Igen

Hej Helen

Tak for dit sidste svar - det gav noget ro.

Jeg fik efter lægebesøget en aftale med vores kommunale sundhedsplejerske i fredags - så hun kunne se ham, veje ham og give os vejledning ift. kosten fremadrettet. Heldigvis har hun ligeledes fokus på det naturlige i hans vægt på modermælk samt hans trivsel. Hun så endvidere en dreng med en muskelstyrke tilsvarende hans vægt; han kan rulle begge veje, pivotere og komme op på strakte arme. Han kan desuden holde sin vægt på den ene arm og række ud efter/lege med ting med den anden. Det virker dermed heldigvis ikke til, at hans motorik er hæmmet af vægten endnu.

Bassen har dog igen taget godt på - han vejer nu 11,3 kg og er 71 cm lang. Han bevæger sig dermed længere og længere væk fra den vægt, de fleste af hans jævnaldrende har. Sundhedsplejersken vejledte os til at lave kostændringer for at undgå, at vægten 'stikker af'. Jeg begynder også at blive bekymret for, hvor meget han når at tage på, før hans vægt stagnere, som flere (inkl. dig) beroliger med, at den vil.

Sundhedsplejersken mener også, at han får det antal måltider, der svarer til hans alder. Hun foreslår derfor, at vi hhv. skifter en amning ud med grød; giver 1 dl. grød (fremfor 1/2) og skærer amningen væk om formiddagen, samt at vi undlader at tilføje erstatning og fedtstof i grød og mos. Ift. sidstnævnte, så har du tidligere skrevet, at fedtstoffet (eller erstatningen uden tilføjet vand) næringsmæssigt er vigtigt. Men kan man argumentere for, at min dreng får nok af det gennem min mælk som tilsyneladende er pænt fed?

Ift. førstnævnte vil jeg rigtig gerne have lidt vejledning ift., hvordan jeg kan gøre det på en god måde. Jeg har prøvet lidt til - det har lykkes en gang eller to, men følgende udfordrer;

- det er en udfordring at få spist 1 dl. grød, når man også er træt (skubbes for at det kommer tættere på søvnen, se nedenfor)
- bassen synes oftest at have brug for at være godt mæt, før han kan give sig hen til søvnen. Han kan godt trilles i søvn i barnevognen, men der skal han være godt træt og mæt.
- han synes oftest ikke at sove så længe, når han ikke lige har spist ...


Annonce

... inden luren

Jeg vil gerne undgå at komme tilbage til at være nødsaget til at vugge ham i søvn i armene. Jeg prøver at sidde lidt på bolden med ham i armene i soveværelset, hvor jeg plejer at amme (også for at fastholde ritualet), for derefter at rokke ham færdig i barnevognen.

Derudover vil jeg lige tilføje, at vi ellers har og fortsat vil følge dagsplanen, vi har fået af dig. Når det lykkes os at få to lange lurer, hvor den sidste først slutter 16.30-17, så dropper vi den sene tredje lur og dermed også amningen. Her får han derfor grønsagsmos, når han vågner fra 2. lur samt frugtmos senere, hvis det er nødvendigt for at kunne holde indtil amningen ved puttetid (20.30-21). Den lille mand er heldigvis af sig selv begyndt kun at have brug for én amning om natten, såfremt han spiser godt (af to bryster), når han puttes. Ellers har han efterhånden oftest kun brug for at blive ammet ved ét bryst.

Dagsrytmen og kosten ser dermed således ud;

5-6; ammes, sover (kun lidt) videre
7.30-8; grød
Formiddagslur
10-11; grød
13-14; ammes og puttes til (efter-)middagslur
1. frugtmos når vågner og ammes inden powernap
2. grønsagsmos når vågner, samt evt. frugtmos senere
20.30-21; ammes og puttes til natten
01-02; natamning

OBS; sammen med skemad tilbydes altid vand af kop, som han bliver bedre og bedre til at drikke. Han drikker efterhånden næsten et helt lille shotglas vand. Ved siden af får han vand af tudekop og lille drikkedunk (fordi han begyndte gerne at ville drikke af min😉), for at sikre hans væskeindtag.

Eller... er der en helt anden justering, du tænker, der ville være bedre? Eller en anden amning, du tænker man bør skippe først? Tanken er, at skemad fremfor amning vil hjælpe til med, at han ikke tager så meget mere på - fordi min mælk er så fed, og fordi han potentielt spiser meget, når han lægges til.

Ellers trives den lille mand rigtig godt. Han sover godt og han er glad - både for at bevæge sig og snakke. Og sådan skal det gerne blive ved med at være - i hvert fald snart... Jeg er med på, at overgangen/forandringerne selvfølgelig vil påvirke rytmen noget i starten.

Hilsen

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Pethidin ved fødsel

Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.

Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce