Annonce

Annonce

Svar: Søvn om dagen - 6 mdr.


17. august 2015

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sussi

Tak for dit brev :)

Jeg har netop besvaret et andet brev fra dig, som handler om din datters rytme - og det gør dette brev et eller andet sted også, så se dette som en fortsættelse af tidligere svar…:)

Nogle børn trives med flere små korte lure i løbet af dagen og andre børn sover længere og færre lure. Der er her store individuelle forskelle og forskellighederne kan have forskellig årsag.

Jeres datter har store problemer med refluks. Det betyder, at hun har tilbageløb af mavesyre fra maven og op i spiserøret. Det du kender fra dig selv som "sure opstød". Det kan være meget ubehageligt, det kan gøre ondt, svie og irritere - især når jeres datter ligger ned. Derfor vil børn med refluks ofte sove dårligt. De bliver vækket af at mælk og mavesyre står og kører op og ned og det kan være forklaringen på, hvorfor jeres datter har så svært ved at sove sammenhængende. Også selvom hun får medicin, så kan det stadig genere hende voldsomt.

Børn med refluks sover bedst, hvis de kan ligge med hovedet eleveret. Det vil være en rigtig god idé, hvis I kan løfte hele madrassen ved hovedgærdet. Gerne ved at komme en pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen, så hele madrassen løftes op.

Hun vil også kunne have glæde af, at du lader hende sidde halvt op i barnevognen, når du putter hende der. Altså som nu lader hende starte med at sidde op, kikke på verden og blive fyldt op med indtryk - og så bruge ryglænet i barnevognen, så hun kan sidde lidt tilbagelænet, men ikke ligge ned. Og du behøver ikke lægge hende, når hun efter lidt tid falder i søvn. Prøv at lade hende sidde og se om det hjælper hende til at sove videre - hvis du lægger hende fladt, så vil der være større sandsynlighed for, at hun vågner efter kort tid, netop på grund af hendes tilbageløb.

En sut kan nogle gange hjælpe. Det at sutte hjælper mælk og mad igennem systemet og gør at det bedre bliver i maven. Jeg ved ikke om jeres datter bruger sut, men det kunne være en idé at forsøge - også selvom hun måske ikke har ville have den før, så kan det ...


Annonce

... godt være, at hun vil nu…

Du kan også overveje om du vil forsøge at tilsætte aprestagum eller johannesbrødkernemel til hendes modermælkserstatning. Det er et fortykkelsesmiddel, som du kan købe på apoteket. Når mme er tykkere vil den måske lettere kunne blive i maven… Vær opmærksom på, at det vil kræve en flaskesut med større huller, måske en vællingesut… Du kan også købe en specielerstatning til børn med refluks, som er tynd i flasken og bliver tyk i maven - Enfamil. Men det lyder som om, at jeres datter ikke tåler almindelig erstatning...

Du må et eller andet sted nok affinde dig med, at I har en pige, som har rigtig svært ved at sove - og at det højst sandsynligt skyldes hendes refluks.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når det er sagt, så kan du dog godt hjælpe hende til en rytme, hvor hun måske kan sove lidt færre lure og sove lidt længere lure af gangen. Det er ikke let at ændre, men det kan lade sig gøre. I første omgang skal du forsøge at afkorte hendes vågne periode tidlig morgen, så hendes første lur bliver en del af hendes nattesøvn. Og så skal du forsøge at flytte puttetidspunktet, så hun vænnes til at få en formiddagslur fremover og på den måde flytte hele hendes rytme, så den bliver lidt senere. Jf. tidligere brev.

I takt med at morgenluren og nattesøvnen smelter sammen, så vil det være rigtig godt at indføre et fast stå op tidspunkt, så hun som nu starter dagen til samme tid, men hvor denne tid ligger lidt senere end den gør lige nu - som jeg nævner i mit andet brev, så kan det være et forsøg værd hos jer, at du tilbyder hende flaske sen aften, før du selv går i seng for at se om det kan skabe en ændring. Måske går det ikke helt så let, men man har jo lov til at forsøge og håbe…:)

Det er de færreste børn som bare kan lægges i seng og som så lukker øjnene og falder i søvn helt af sig selv. De fleste børn har brug for, at vi siger godnat, læser lidt for dem, taler lidt om dagen, - bruger lidt tid på sengekanten, til lige at få afsluttet dagen. Også børn i skolealderen har brug for dette:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og find en ren skål, som mælken kan løbe ned i.

- Tag evt. et varmt bad eller læg et varmt omslag på brystet.

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce