Annonce

Annonce

Svar: Udvikling - bekymring eller ej?


12. august 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Bertrams mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af Bertram - og alle dine tanker:)

Det første jeg tænker er: Hvor er det godt at Bertram er kommet i den børnehave. Hvor er det dejligt, at I har fundet et sted, hvor børnene ikke skal passe ind i en bestemt form eller kasse, men får lov til at være som de er hver især - og hvor det bare er tydeligt, at pædagogerne elsker deres arbejde, gør det de gør, fordi de rigtig godt kan lide børn! Det er sådan det skal være, og for Bertram (og jer) er det sted bare guld værd.

Og de har ikke travlt. Han skal nok nå det hele. Han er endnu ikke fyldt 3 år, det er en kæmpe omvæltning for ham at være i børnehaven. Der er en masse nye voksne og børn, som han skal lære at kende. Der er en masse nye regler, anden måde at gøre ting på. Der er på mange måder en helt ny verden, der åbner sig for ham - og han suger det hele til sig. Og han klarer det rigtig godt! Der er i den institution plads til, at han både kan fordybe sig og trække sig, hvis han har brug for ro, og der er også plads til, at han kan løbe rundt, bruge sig selv rigtig godt motorisk, spille bold osv. hvis han vil det.

Det lyder rigtig fint, at Bertram lige nu blot nyder at ligge på gulvet og lege med biler sammen med William. De leger ikke nødvendigvis sammen, men ligger og leger med biler ved siden af hinanden, efterligner hinanden, spejler hinanden - og det er ligesom det skal være. Hen af vejen, finder de ud af at lege mere bevidst sammen og flere vil kunne være med i deres leg. De går stille og roligt fra at lege parallel leg til at lege rolleleg. Hans leg vil stille og roligt udvikle sig og i 3 års alderen vil hans fantasi og stille og roligt tage fart. Mange 3 årige begynder at interessere sig for forskellige roller/figurer - man kan være politimand, brandmand osv. Og når han bliver 4-5 år, vil han måske begynde at interessere sig for Spidermand, Supermand osv. Det kan også være, at han er en dreng som ikke udvikler disse interesser, og så skal der naturligvis også være plads til det. Det er mere for at sige, at det at han lige nu ligger på gulvet og leger med biler - ved siden af William - er helt normalt. Og han vil også elske at ligge på gulvet og lege med biler ved siden af mor og far:)

Nu kan jeg jo ikke høre, hvordan han taler. Men det lyder som om, at han har et fint stort ordforråd og generelt taler rigtig meget. Det er ikke sikkert, at du forstår alt hvad han siger (og det behøver du bestemt ikke kunne), men han taler og kommunikerer rigtig godt. Derudover taler han i lange sætninger og han sætter ikke kun ord på ting, men fortæller også lidt om hvad han tænker, hvad han gerne vil eller ikke vil. Det lyder super godt.

At han går op og ned i tonerne - ...


Annonce

... det kan ændre sig hen af vejen. Hvis han har nogle sproglige udfordringer, så er der tilknyttet en talepædagog til børnehaven, som naturligt vil kunne lave en vurdering af din dreng og give dig lidt råd med på vejen. Talepædagogerne er super dygtige, både til børns sprog, men ofte også til at sikre, at de børn, som de taler med, ikke føler sig udenfor - tværtimod, så kan det nogle gange næsten være noget særligt, at være et af de børn, som får lov til at tale med talepædagogen:)

At han har svært ved det sociale - det kommer. Han er stadig så lille, at han endnu ikke har de sociale kompetencer, det er noget han skal lære - og han lærer det ved at du og andre voksne guider og forklarer. Man kan godt lære børn visse ting - også sociale ting, som sige pænt tak for en gave, sige tak for mad, sige undskyld osv. men kan kan ikke på samme måde fortælle et barn, hvordan man interesserer sig for andre, man kan ikke fortælle et barn, hvordan man trøster andre, ser om andre bliver glade, kede af det osv. Det kan man kun lære ved at se det, ved at opleve det og ved at vi taler med børnene om det - og her er især leg et vigtigt redskab. Det er med vores guidning og gennem leg, at børn lærer det, der kaldes social intelligens.

Det lyder som om, at denne guidning ikke rigtigt har været der i vuggestuen - men den er der nu. Samtidig har Bertram ikke haft alderen til helt at lære det, men det har han nu, så det skal nok komme:)

Med hensyn til hans tics, så er det rigtig godt, at du kan mærke at skiftet til børnehaven også har gjort en forskel her. Det lyder som om, at det for ham betyder rigtig meget, hvordan han mødes, og at han føler, at der er plads til ham - når han føler sig accepteret, så falder han naturligt til ro, og hans tics bliver mindre. Hvilket i øvrigt vel ville gælde for os alle sammen…:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det er rigtig godt, at du udnytter din mulighed for at give ham korte og fleksible dage, så han får mulighed for at slappe af og finde ro, ligesom det vil være rigtig godt, at du forsøger at følge en nogenlunde ens rytme i hverdagen. Jo mere genkendelighed, jo mere struktur, jo bedre vil han ofte kunne "følge med" - det giver ro at vide, hvad der skal ske og hvordan rutinerne er. Genkendelighed er tryghed.

Jeg synes det lyder som om, at der allerede er sket rigtig meget med Bertrams udvikling, den korte periode, hvor han har nået at være i børnehave - og din beskrivelse af børnehaven, de voksne som arbejder der, måden det hele foregår på lyder til at være super godt for Bertram. Han vil blomstre :) Og stadig er han så lille, at han naturligt har meget, som han stadig skal lære…

Håber du kan bruge dette lidt videre - og at det giver lidt ro i maven:)

Knus herfra og fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex

Pethidin ved fødsel

Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.

Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce